Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehokkaimmankin aurinkopaneelin hyötysuhde on vain 22 prosenttia – Miksei paneeleista irtoa enempää?

Aurinkokennot alkavat olla arkisia, suorastaan muodikkaita. Silti tieteellisiä haasteita kennoissa on tukulti.

Tiede
 
Reuters
Aurinkolentokone Solar Impulse 2 kiersi puoli maapalloa. Samalla se teki aurinkolentokoneiden matkaennätyksen, kun se ylitti osan Tyynestämerestä. Mutta lennolla sen akut vaurioituivat.Siksi matka maailman ympäri keskeytyi ja kone jäi Havaijille.
Aurinkolentokone Solar Impulse 2 kiersi puoli maapalloa. Samalla se teki aurinkolentokoneiden matkaennätyksen, kun se ylitti osan Tyynestämerestä. Mutta lennolla sen akut vaurioituivat.Siksi matka maailman ympäri keskeytyi ja kone jäi Havaijille. Kuva: Reuters

Vuosikymmenen vaihteessa tuntui uhkarohkealta alkaa tutkia aurinkokennoja, muistelee tutkija Ville Vähänissi Aalto-yliopistosta.

Nyt aurinkokennojen tulevaisuus näyttää valoisammalta. Kennot ovat melkein muotia.

Takaiskujakin on tullut. Aurinkosähköllä lentävä lentokone esimerkiksi hyytyi äsken matkallaan maailman ympäri.

Sveitsiläisten Bertrand Piccardin ja André Borschbergin Solar Impulse 2 kiersi puoli maapalloa, mutta akut eivät kestäneet Tyynenmeren ylitystä.

Nyt kone odottaa korjausta Havaijilla, ja lennon uusi yritys tehdään keväällä 2016.

Maineikkaan elokuvaohjaajan James Cameronin aurinkovoimalan malli esiteltiin heinäkuussa Yhdysvalloissa.

Kukan muotoon rakennetut paneelit seuraavat aurinkoa ja tuottavat valtaosan malibulaisen koulun sähköstä.

Vähänissi valmistelee väitöskirjaa piistä tehdyistä aurinkokennoista. Hän sanoo, että niitä pitää kehittää halvemmiksi ja tehokkaammiksi.

Piikennoja on 85 prosenttia nykykennoista. Kun Aalto-yliopisto ilmoitti kesän alussa tehneensä maailman tehokkaimman mustan piikennon, sen hyötysuhde paljastui vain 22 prosentiksi.

Se kuulostaa äkkiseltään alhaiselta.

Kaupallisessa käytössä paneelien hyötysuhde on alle kaksikymmentä prosenttia. Piikennojen hyötysuhde ei voi edes teoriassa olla yli 30 prosenttia.

Miksi niistä ei irtoa enempää?

Yksi syy on se, että aurinkokenno toimii rajatuilla aallonpituuksilla. Kaikki auringonsäteet eivät potki elektroneja liikkeelle. Kennoon imeytyvä valohiukkanen eli fotoni luovuttaa energiansa kennoon elektronille. Fotoni katoaa ja potkaisee elektronin liikkeelle.

"Aurinkokennojen hyötysuhde olisi tietenkin sata prosenttia, jos kenno hyödyntäisi kaiken energian kaikilla valon aallonpituuksilla", sanoo väitöskirjaansa piikennoista tekevä Hannu Laine Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa Espoossa Otaniemessä.

Joillakin auringonvalon aallonpituuksilla on enemmän energiaa kuin toisilla.

Hyödyllisistä aallonpituuksista suuri osa sattuu olemaan näkyvää valoa. Esimerkiksi infrapuna- eli lämpösäteily ei tuota sähköä.

"Merkittävimpiä haasteita ovat kennojen piin epäpuhtaudet", Henri Vahlman sanoo. Hänkin tekee väitöstä aurinkokennoista Aalto-yliopistossa.

Puhdasta piitä ei ole luonnossa. Sen puhdistaminen on kallista ja vie aikaa. Siksi kaupallisissa aurinkokennoissa pitää usein tyytyä epäpuhtauksiin.

Metallit ovat epäpuhtauksissa erityisen hankalia. Sähkövarausta kuljettavat elektronit voivat jäädä niihin jumiin. Lopulta ne voivat menettää energiansa.

Vähänissi ja Laine tutkivat, miten aurinkokennon raudan saa piin seassa vaarattomaksi. Vahlman tutkii kuparin haitallisia ominaisuuksia.

Aurinkopaneelin pinta myös heijastaa valoa. Se vähentää tehokkuutta jonkin verran.

Aalto-yliopiston ennätyksellisen tehokas musta piikenno on hyvä siinä, että se ei juuri heijasta valoa. Mutta mustien piikennojen kaupallinen kehitystyö on vasta alussa.

Maailmalla laboratorioissa kehitetään muihin materiaaleihin perustuvia kennoja.

Yksi kiinnostavista ovat titaanioksidiin ja väriaineisiin perustuvat Grätzel-kennot. Ne matkivat viherkasvien yhteyttämistä eli fotosynteesiä. Myös aurinkokennojen johtimissa on parantamisen varaa. Paras johdin olisi hopea, mutta se tulee kalliiksi.

"Kaikesta louhittavasta hopeasta käytetään jo kymmenen prosenttia aurinkokennojen johtimiin", Laine sanoo. Kuparia yritetään saada tilalle.

Puutteistaan huolimatta nykyiset aurinkopaneelit tekevät sähköä ennätyksellisen paljon.

Saksassa, Italiassa ja Kreikassa aurinkokennot tuottavat jo noin seitsemän prosenttia sähköstä. Maailman aurinkovoimaloiden teho on 170 gigawattia, ilmoitti Solar Power Europe kesäkuussa.

Aurinkokennojen yleistymistä edistää se, että niihin sopiva pii halpenee. Myös Saksan syöttötariffit aurinkosähkölle ja Kiinan tuottamat halvat paneelit edistävät aurinkosähköä

"Ihmiset jumittuvat hyötysuhteeseen. Tärkeämpää on lopulta se, mitä kilowattitunti maksaa", Laine korostaa.

"Tärkeintä olisi vain asentaa nykyisiä paneeleja. Vapaata pintaa on paljon", Vahlman sanoo.

Maailman energiajärjestö IEA arvioi viime syksynä, että yksittäisistä energiamuodoista aurinkovoimalat voivat tuottaa eniten sähköä vuonna 2050. Kuitenkin vasta prosentti maailman sähköstä tulee aurinkovoimasta.

Kennojen kehittelyä ja käyttöä olisi voitu tukea miljardeilla euroilla ja dollareilla – niin kuin fossiilisten polttoaineiden tutkimista.

Aurinkosähkö olisi silloin suomalaisen tutkijakolmikon mukaan jo maailmalla valtavirtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!