Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuttu kesäherkkumme parittelee jaloillaan ja pissaa päästään

Tiede
 
Petri Riikonen
Kuva on tieteellisestä kirjasta, joka julkaistiin 1700-luvun puolivälissä. Taiteilija oli August Johann Rosel von Rosenhof (1705-1759). Science Photo Library.
Rapu Astacus astacus.
Rapu Astacus astacus. Kuva: Kuva on tieteellisestä kirjasta, joka julkaistiin 1700-luvun puolivälissä. Taiteilija oli August Johann Rosel von Rosenhof (1705-1759). Science Photo Library.

Ei ihme, että tieteiskuvitelmien avaruusmuukalaiset ovat usein muistuttaneet hyönteisiä tai rapuja.

Niveljalkaiset ovat niin erilaisia kuin me, että ne voisivat olla vieraalta planeetalta. Silti ne ovat maapallon menestyneimpiä eläimiä.

Hurjinkaan rapu ei voi uhota pullistelemalla hauistaan. Niveljalkaisilla kun ei ole esiin pullistelevia lihaksia.

Eikä niillä ole luurankoakaan. Sen sijasta niillä on ulkoinen tukiranka, kova kuori, jonka alla piilossa lihakset lymyävät. Siellä ne tarraavat kuoren osiin ja supistuessaan vääntävät niitä eri kulmiin.

Rapu pureskelee sivuttain – ja tekee sen jaloillaan. Niveljalkaisen leuat ovat raajoja, jotka ovat erikoistuneet syömiseen.

Siinä missä ihminen on evoluution kisassa satsannut aivoihin, rapu on satsannut jalkoihin. Niitä on 38. Niillä se paitsi kävelee ja ui myös maistaa, hengittää ja parittelee. Ravun sisuskalut ovat ihmisen näkökulmasta nurinpäin. Sydän sykkii selässä, ja selkäydintämme vastaava hermorunko kulkee vatsapuolta pitkin.

Kaiken tämä jälkeen ehkä tuntuu jo luontevalta, että ravun virtsarakko ja mahalaukku sijaitsevat lähellä sen silmiä.

On meillä sentään jotakin yhteistä. Periydymme yli 500 miljoonan vuoden takaisesta yhteisestä kantamuodosta, jonkinlaisesta merimadosta, jolla ilmeisesti oli kyky ahdistua.

Rapukin voi nimittäin ahdistua, ja sitä voi hoitaa samalla ahdistuslääkkeellä kuin meitä, raportoi viime kesänä Science-lehti.

 

Kuvan selitykset:

1 Maistaa jaloillaan. Tuntosarvet ovat erikoistuneita raajoja, joissa on maku- ja tuntosukasia ja tasapainoelimet. Tuntosarvia on kaksi paria: isot ja pienet.

2 Pissaa päästään.Virtsa-aukot avautuvat tuntosarvien tyveen. Virtsarakkoja on kaksi, ja ne sijaitsevat silmien alla.

3 Murskaa jaloillaan.Kahdella vahvalla saksijalallaan rapu tarttuu, puolustautuu ja hyökkää.

4 Syö jaloillaan. Ravulla on jalat suussa. Leukaraajat haaroineen toimivat syömäpuikkojen, pihtien ja saksien tavoin. Leukaraajoja on kuusi paria.

5 Hengittää jaloillaan. Kylkipanssarien suojassa piilevät kiduslehdykät ovat leuka- ja kävelyraajojen erikoistuneita haaroja. Ihmisen anatomiaan rinnastaen voi sanoa, että rapu hengittää varpaillaan.

6 Kävelee jaloillaan. Ravun jalat ojentuvat sivuille. Osalla on kärjessään pienet tarttumasakset. Kävelyraajoja on neljä paria.

7 Peseytyy jaloillaan. Takimmaisen kävelyraajaparin sukasilla rapu harjaa takaruumiin raajoja puhtaiksi.

8 Parittelee jaloillaan. Uroksen paritteluraajojen pari siirtää maidin naaraaseen. Naaraalta tämä raajapari on surkastunut pieneksi tai puuttuu kokonaan.

9 Meloo jaloillaan. Pyrstön neljällä lyhyellä raajaparilla rapu meloo uidessaan.

10 Spurttaa jaloillaan. Takimmainen jalkapari on litistynyt levymäisiksi uintiraajoiksi. Veden alla vaarassa vatsalihakset käpristävät takaruumiin äkisti. Kauhaisun voimasta rapu singahtaa taaksepäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!