Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset tekevät maailman parhaat super­pakastimet

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Tänään laboratorioni nurkassa hörähtää käyntiin upouusi pakastin. Se ei ole tavallinen Jääkarhu. Hintaa on yli kolmesataatuhatta.

Tällä kertaa rahalla saa muutakin kuin brändiä ja hypeä. Pakkanen paukkuu nimittäin alle sadasosa-asteen päässä absoluuttisesta nollapisteestä, joka on –273,15 celsiusastetta. Huimasta suorituskyvystä huolimatta vekotin syö normaalia sähköä ja jäähtyy kätevästi nappia painamalla.

Pakastimen kyljessä seisoo BlueFors. Se on Helsingin Pitäjänmäessä majaileva yritys, joka ampaisi muutamassa vuodessa maailman johtavaksi valmistajaksi näiden superpakastimien eli kryostaattien saralla.

BlueForsin toimitusjohtaja Rob Blaauwgeers hymyilee leveästi. Hän kertoo tuplanneensa liikevaihdon keskimäärin joka vuosi sitten yrityksen perustamisen 2008.

Viime vuonna viivan alle jäi kivat viisi miljoonaa, ja vihdoin kassassa kahisee.

Jo nyt yritykset kvanttiteknologian parissa käyttävät BlueForsin pakastimia tuotteissaan. Tulevaisuus näyttää vieläkin valoisammalta. Kun kvanttitietokone tavoittaa tavallisen kuluttajan, markkinat räjähtävät.

Rob ei ole tyypillinen yritysjohtaja. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2002 Teknillisen korkeakoulun Kylmälaboratoriosta. Tutkijanura oli lennossa ja mielessä professorin palli kvanttimekaniikan parissa.

Intohimo laitteisiin vei Robin kuitenkin rakentelemaan. Kahdessa vuodessa hän automatisoi kryostaattien kaasukierron ja yhddisti niihin sähköjäähdyttimen Pieter Vorselmanin kanssa. Nesteheliumilla läträämisestä ja hanojen kääntelystä tuli loppu.

Kun Rob kirmasi innoissaan kauppaan ostamaan tarvikkeita ensimmäisiä myyntikoneita varten, vaimo vihelsi pilliin. Tarvittiin liiketoimintasuunnitelma tai muuten perhe muuttaisi muualle. Lopulta Rob ja Pieter takasivat yrityslainan ja perustivat BlueForsin. Alkoi tuskien taival. Kaikki oli pelissä.

Satatuntisia työviikkoja paahtavan Robin öiset horrostilat vilisivät painajaisia, joissa kiukkuiset asiakkaat haukkuivat tuotetta. Stressi oli lähes sietämätön. Vasta vuonna 2012 Rob ymmärsi, että hän onnistui.

Vaikka Robilla on nyt miljoonien omaisuus, hän painottaa, ettei BlueFors ole rahaa tekevä kone. Tärkeämpinä hän pitää vertaansa vailla olevia tuotteita ja työntekijöitään.

Rob haikailee menneitä vuosia tieteen ja rakentelun parissa. Heitän ilmaan ajatuksen, että haluaisiko hän jättää toimitusjohtajan tehtävät. Haluaisi. Korvaajan löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Periaatteet pitää säilyttää.

Mielestäni Robin pitää upottaa kätensä uudestaan santaan. Siitä syntyisi uusi menestystarina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!