Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Horizons löysi virrannutta jäätä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
nasa
Luotain New Horizons kuvasi "jääsuistoa" lähellä Pluton sydämen muotoista aluetta. Kaikki viittaa siihen, että jää on virrannut alueella. Kuvan keltainen viiva on noin 32 kilometriä pitkä.
Luotain New Horizons kuvasi "jääsuistoa" lähellä Pluton sydämen muotoista aluetta. Kaikki viittaa siihen, että jää on virrannut alueella. Kuvan keltainen viiva on noin 32 kilometriä pitkä. Kuva: nasa

New Horizons lähetti viikonloppuna uusia kuvia paitsi Pluton kaasukehästä myös pinnan jäätiköistä. Jäätä tietysti arveltiin olevan kääpiöplaneetalla, jonka pinnan lämpötila on noin –229 astetta. Silti jäätiköt yllättivät, kertoo New Horizonsin kotisivu.

Luotaimen Lorri-kamera tallensi jäätiköitä Texasin kokoiselta alueelta, jota on alettu kutsua Sputnikin tasangoksi. Siellä näyttää virranneen jäätä. Jäätiköt ovat ehkä muodostuneet kymmenien miljoonien vuosien aikana.

Jos Pluton ytimessä on vielä lämpöä ajalta, jolloin se muodostui, voi lämpö yhä liikuttaa pintaa, sanoo tutkija Bill McKinnon Washingtonin yliopistosta.

"Tavallinen vesijää ei Pluton kylmyydessä liiku. Mutta jos jää muodostuu typestä, hiilimonoksidista tai metaanista, niin asia on toisin. Nämä jäät ovat geologisesti pehmeitä jopa Pluton oloissa. Ne virtaavat kuin jäätiköt maapallolla."

New Horizons tarkkailee yhä Plutoa, vaikka se on jo yli 15 miljoonan kilometrin kääpiöplaneetasta. Kuiperin vyöhykkeeltä se mittaa esimerkiksi Pluton pyörimistä akselinsa ympäri. Yksi Pluton päivä kestää 6,4 Maan vuorokautta. Pian New Horizons on saanut mitattua kaksi Pluton vuorokautta.

Lennonjohto sulkee pian laitteet, jotka pitävät luotainta tietyssä asennossa. Vapautuva energia siirretään datan lähettämiseen. Arviolta 3–4 prosenttia datasta on nyt siirretty Maahan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!