Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokoneet ohjailevat meitä yhä taitavammin – emmekä edes huomaa sitä

Taivuttelun tekniikat ovat salakavalia. Yhä useammin tietokone päättää sen, mitä haluamme – emmekä huomaa mitään.

Tiede
 
Kalevi Rantanen
Hans Eiskonen

Pelaat matkapuhelimella verkkopeliä. Pelatessa tietokone tietää ehkä sinua paremmin, mitä haluat. Se mittaa kuinka usein, kuinka nopeasti ja kuinka kiihkeästi painat ruutua. Se tuntee erityispiirteesi, kuten tapasi suhtautua häviöihin. Tietokone kerää sinusta tietoja kehiteltyjen algoritmien avulla ja ennustaa tekojasi.

Pelaat innoissasi, mutta järjestelmä tietää jo, että kyllästyminen lähestyy. Juuri oikealla hetkellä se ehdottaa toista peliä tai pelimuunnosta, joka saa sinut jatkamaan.

Kaksi pelaajaa voi alun perin ladata laitteeseen saman pelin. Kuitenkin jo viiden minuutin kuluttua he liikkuvat eri maailmoissa. Peliyritys näet tietää, mistä pelaaja pitää. Se pitää käyttäjän koukussa. Silloin hän todennäköisesti myös ostaa pelin oheistuotteita.

Esimerkiksi verkkopelejä valmistava yritys GSN Games on yksi taivuttelun tekniikan kehittäjiä. Se kerää ja päivittää miljardeja signaaleja puhelimista ja tableteista.

GSN:n tiedottaja Portmann Wills sanoo tekniikkalehti MIT Technology Review'n raportissa, että yrityksen menestyksen avain on hyödyntää dataa. Lehti käsittelee laajasti nousevaa tekniikan alaa, taivuttelun tekniikoita.

Taivuttelun tekniikat voivat ennen pitkää tulla kaikkialle. Taustalla on uusinta aivotutkimusta, mutta myös paljon vanhaa tietoa kuluttajista.

Kun menet matkatoimisto Expedian sivulle, on siellä on muistilehtiö Scratchpad. Voit tallentaa siihen matkan suunnitelmia.

Expedian neuvonantaja on yksi taivuttelutekniikoiden kehittäjistä, Piilaaksossa yrittäjänä toiminut Nir Eyal .
Scratchpadia on kehitetty koko ajan. Scratchpad koukuttaa, koska se miellyttää oman matkan suunnittelua.

Yhdessä kokeessa henkilö suunnitteli matkaa Havaijille. Hänen reaktioitaan mitattiin sähköisesti. Kun ohjelma näytti kuvan Havaijilta West Mauin rannalta, syntyi käyttäjässä ilon purskahdus. Sen laitteet myös rekisteröivät. Kohta matkalle lähtevä jo etsii Visaansa.

Uuden tekniikan on mahdollistanut automaatio ja monen tiedon yhdistäminen.

Oulun yliopistossa tutkijat Harri Oinas-Kukkonen ja Marja Harjumaa määrittävät, että taivuttelun tekniikat "vahvistavat, muuttavat tai muotoilevat asenteita ja käyttäytymistä tai molempia, ilman pakottamista tai huijausta".

Paraskin taivuttelija hallitsee vain osan menetelmistä – tietokone muistaa sen sijaan kaiken.

Terveydenhuollon sovellukset ovat alan tutkijoiden suosikkeja. Virtuaalinen valmentaja on aina palveluksessa, sillä ihmisten on vaikea käskeä itseään nukkumaan ja liikkumaan tarpeeksi.

Tätä hyödyntää yhdysvaltalainen aktiivisuusrannekkeita valmistava Jawbone.

Yhtiö tarjoaa rannekkeen mukana "älykkään valmentajan"eli ohjelman. Se seuraa käyttäjää ja antaa yksilöllistettyjä vihjeitä ja muistutuksia. Jawbone käyttää tietokoneistettua "jalka oven väliin" -menetelmää. Jos käyttäjä on nukkunut liian vähän, järjestelmä lähettää ensin kännykkään kepeän muistutuksen:

"Olet saanut vähän unta viime aikoina. Mitä tuumaat, olisiko hyvä ajatus mennä tänään nukkumaan kymmenen minuuttia aikaisemmin?"

Jos käyttäjä vastaa myönteisesti, hän saa illalla toisen viestin tuntia ennen kuin menee nukkumaan.

Ohjelma muistuttaa, milloin on hyvä mennä nukkumaan. Kaksivaiheisen muistutuksen takana on tosiasia, joka on todistettu monilla kokeilla. Suuren asian tekeminen helpottuu, kun aluksi ottaa pienen askeleen, joka on lähes muodollinen.

Tukena on muita menetelmiä, kuten vertaisryhmän suosituksia ja painetta. Tekeminen helpottuu, kun kaverit tukevat. Jawbone vakuuttaa, että sadattuhannet käyttäjät ovat parantaneet untaan. He liikkuvat enemmän, koska suostuttelun tekniikat saavat heitä liikkumaan.

Vaikutuksesta on kertynyt myös tutkittua näyttöä.

Tampereen ja Helsingin yliopiston tutkijat kävivät läpi 95 tutkimusta suostuttelun tekniikoiden alalla. Niistä yli puolessa tulos oli positiivinen. Käyttäytyminen muuttui oikeasti.

Terveysalan tuotteissa taivutuksen tekniikat korvaavat karkeaa neuvontaa. Alussa yritys markkinoi palveluja, joissa mittauksien yhteydessä annetaan elämäntapaan liittyviä ohjeita. Samalla jaetaan palkkioita ja rangaistuksia. Jos liikut, saat vakuutusbonusta. Jos löhöät sohvalla, menetät bonusta.

Tieteellisesti ja teknisesti tällaiset ratkaisut ovat kuitenkin eilispäivää. Karsastamme terveyspoliisia. Siksi Jawbone ja monet muut yritykset kehittävät uusia tekniikoita. Ne ovat miellyttäviä suostuttelijoita. Jos ne eivät saa meitä aina himoitsemaan oikeita asioita, ne kuitenkin lyhentävät matkaa aikeista hyviin tekoihin.

Taivuttelun tekniikat eivät ole huijausta, väitetään. Alan asiantuntijat toimivat kuin internetin varhaiset kehittäjät. Heillä on se luulo, että kaikki ovat alalla asiassaan rehellisiä.

Todellisuudessa huijarit ovat jo vauhdissa. Etenkin yhteisöjä on väärennetty paljon. Verkkoon on ilmestynyt valekannattajia ja valeseuraajia.

Professori Christo Wilson yhdysvaltalaisesta Northeastern-yliopistosta laski, että yksi kahdestakymmenestä Twitter-tilistä on valetili. Kiinassa toimii suosittu mikroblogisivusto Weibo. Siinä on 4–5 miljoonaa valetiliä, jotka mainostavat tuotteita. Näin kertoo tutkimus vuodelta 2014.

Palvelujen tuottajat voivat myös muokata mielipiteitä. Facebookin some-tutkija Eytan Bakshy selvitti ryhmänsä kanssa koneellista ideologista suodatusta. Tutkimuksessa oli kymmenen miljoonaa sellaista Facebookin käyttäjää, jotka olivat ilmoittaneet, kuuluvatko he konservatiiviseen, maltilliseen tai liberaaliin leiriin.

Kävi ilmi, että niin sanotut sosiaaliset algoritmit vähensivät noin 15 prosentilla uutisia, joita he saivat "rajan yli" eli ystäviltä, mutta vieraasta joukosta. Politiikan tutkija David Lazer Northwesternin yliopistosta sanoo, että automatisoitu ideologinen suodatus on vielä pieni ilmiö, mutta voi kasvaa suureksi.

Taivuttelun tekniikat ovat vetoavia – ja joidenkin mielestä vaarallisia. Ilmiön tutkimiseen tarvittaisiin uusi tieteenhaara.

Olisiko sen nimi vaikka sosiaalisten algoritmien tutkimus?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!