Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myyrätutkija Heikki Henttonen on potenut kaikki taudit, joita jyrsijöistä voi saada

Heikki Henttonen on tutkinut koko ikänsä pieniä jyrsijöitä ja niiden levittämiä tauteja – ja potenut ne

Tiede
 
Pekka Elomaa
"Kun uusi virus löytyy, minun vertani käytetään usein vasta-ainetutkimuksissa. Monesti niitä löytyykin", sanoo professori Heikki Henttonen. Kuvassa hän tutkii pakastettua metsähiirtä Luonnonvarakeskuksen laboratoriossa Vantaalla.
"Kun uusi virus löytyy, minun vertani käytetään usein vasta-ainetutkimuksissa. Monesti niitä löytyykin", sanoo professori Heikki Henttonen. Kuvassa hän tutkii pakastettua metsähiirtä Luonnonvarakeskuksen laboratoriossa Vantaalla. Kuva: Pekka Elomaa

Harva tutkija aloittaa uransa niin loistokkaasti kuin Heikki Henttonen. Oli kevät 1970 ja kaikkien aikojen sopulivuosi.

Kilpisjärven biologisen aseman perustaja Olavi Kalela pestasi tuoreen ylioppilaan pyydystämään sopuleita. Nuori mutta jo kokenut myyrien harrastaja ansaitsi 16 markkaa päivässä.

"Se oli taivas", Henttonen muistelee. Kellanruskeita karvapalloja vilisti lopulta koko Lapissa. Syyskuussa niitä juoksi jopa Rovaniemen kaduilla.

Kuka?

Myyrätutkija rakastaa lihanleikkuuta

 Heikki Henttonen, 64, on metsäeläintieteen professori Luonnonvarakeskuksessa. Hän tutkii jyrsijöitä ja pieniä nisäkkäitä ja niiden levittämiä tauteja.

 Kiinnostui myyristä jo 13-vuotiaana Helsingin Norssin luontoseurassa.

 Julkaissut yksin ja yhteistyössä noin 250 englanninkielistä ja 300–400 suomenkielistä artikkelia.

 Johtaa EU-tutkimuksia jyrsijöiden levittämien tautien ekologiasta ja biologiasta. Osallistunut alan tutkimuksiin myös Aasiassa.

 Suomen uhanalaisarvioinnin nisäkäsryhmän puheenjohtaja. Nisäkkäiden nimistötoimikunnan puheenjohtaja. Keksi nimen myllikäs afrikkalaiselle juurirotalle.

 Hirvenmetsästäjä. Rakastaa lihanleikkuuta. Klassisen musiikin ystävä.

Sopuliorja ajoi mopolla. Ohjaustangon eteen oli kiinnitetty makuupussi ja takatarakalla kolisi laatikko täynnä loukkuja.

Kuskin selässä keikkui rinkka ja kädessä pussissa heilui lisää loukkuja. Jalkojen välissä oli kameralaukku.

"Kuorma oli niin raskas, että jos halusin pysähtyä, se piti tehdä alamäessä. Muuten en olisi onnistunut lähtemään uudestaan liikkeelle."

Henttonen pääsi varhaisessa vaiheessa mukaan sen ajan ekologiseen huippututkimukseen.

Pohjoisessa Lapissa esiintyy kuudenlajisia myyriä ja kaksi sopulilajia. Tällainen kirjo samalla alueella on maailmassa harvinainen. Se tarjoaa mainion luonnollisen koeasetelman.

Myyrien määrät vaihtelevat rajusti: huippuvuonna hehtaarilla voi vipeltää 500 yksilöä, huonoimpana vuonna ei aina ainuttakaan.

Tämä taas vaikuttaa muun muassa nisäkäspetojen, petolintujen ja riistan paljouteen. Se ohjaa kasvien menestymistä, marjantuottoa sekä myyrien kantamien tautien yleisyyttä.

Koska myyrien ja sopuleiden kannat romahtavat yhtä aikaa, näyttää vahvasti siltä, että kantojen vaihteluun on yksi syy. Se on pikkupedot, toteaa Henttonen.

"Pohjoisessa oli kuitenkin eriskummallinen välivaihe. Rajut samanaikaiset syklit katosivat 25 vuodeksi."

"Tällä vuosikymmenellä ne ovat palaneet voimalla takaisin. Parhaillaan Lapissa on myyrähuippu ja Käsivarressa myös sopuleita."

Kun metsämyyriä on vilisemällä, moni suomalainen saa myyräkuumeen.

Tauti on lievimmillään pari päivää päänsärkyä ja kuumetta, pahimmillaan se vie hengen. Henttonen itse joutui myyräkuumeen kouriin vuonna 1974.

Taudin aiheuttajan, Puumala-viruksen, löysivät Antti Vaheri ja Markus Brummer-Korvenkontio vuonna 1979. Virologit soittivat myyrämiehelle heti.

"Tein ensimmäisen virusjahtini Keski-Suomeen. Se suuntautui myyräkuumetta potevien kotien ja mökkien lähistölle."

"Keräsin parissa päivässä 40 myyrää, joista 70 prosenttia kantoi virusta. Tulos avasi hetkessä silmät sille, että virus on yleinen ja metsämyyrä on sen isäntä."

Siitä alkoi Henttosen ja monien Helsingin yliopiston virologien yhteistyö, joka on jatkunut jo 36 vuotta. Hänen mielestään se on mallikas esimerkki hyvästä poikkitieteisestä tutkimuksesta.

Zoonooseissa eli eläimistä ihmisiin siirtyvissä taudeissa on vielä paljon selvitettävää. Odotettavissa on juuri sellaisia hankkeita, joista Henttonen pitää:

"Työssä yhdistyvät eläintiede, ekologia, virologia ja molekyylibiologia sekä kansainvälisyys."

Esimerkiksi jänisrutto on kiehtovan kummallinen tauti. Henttonen poti siitä johtuvaa pahaa keuhkokuumetta Auroran sairaalassa kolme viikkoa vuonna 1997.

Henttoseen jänisrutto oli tarttunut myyristä, vaikka yleensä tauti leviää hyttysenpistosta.

Pahimpina vuosina jänisruttoon sairastuu yli tuhat suomalaista.

Lisäksi kuolee joukoittain jäniksiä. Se osoittaa, etteivät pitkäkorvat ole taudinaiheuttajan pääisäntiä.

"Se on luultavasti myyrä. Ihmisepidemia edellyttää, että edellisenä vuonna on ollut myyrähuippu. Mutta se, mikä toteutuu, riippuu seuraavan vuoden säästä."

Taudin leviämiselle edullinen kesä ei ole liian kuuma ja kuiva, jolloin bakteeria siirtäviä hyttysiä on vähän. Ei myöskään kylmä, jolloin hyttysten kehitys hidastuu.

Siis keskiarvokesä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!