Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivoilla ei ole käyttäjää, vaan sinä olet aivosi

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Onko maailmankuvasi tieteellinen? Tuhahteletko telepatialle ja auroille ja aineettomille sieluille?

Uskoisin, että moni Hesarin tiedesivuja lukeva nyökkäilee mielessään. Ulottuuko tieteellinen ajattelusi kuitenkaan ihan sinne mieleen asti? Vai oletko sittenkin kaappidualisti?

Me rationaaliset Pisa-tähtöset emme tietenkään ole vitalisteja. Tajuamme, että elämä ei riipu jostakin mystisestä vitaalienergiasta. Elämä on fysiikan lakeja visusti noudattavia kemiallisia reaktioita – miljardien molekyylien millisekunneissa mitattavaa vääntelyä ja väpätystä; yhtymistä ja eroamista; sähköisten jännitteiden virittymisiä ja purkauksia.

Sitä ovat sydämen syke ja tanssin pyörteet, ilmeet ja sanat, hormonimyrskyt ja sisäelinten toiminta, suru ja rakkaus – kaikki, mitä elimistömme tekee hedelmöityksen hetkestä viimeiseen hengenvetoon. Monilla on silti yhä sekavan mystinen suhde niihin kemiallisiin reaktioihin, jotka aivoissa synnyttävät mielen. Se ei sinänsä hämmästytä.

Kaikista illuusioista, joita aivot luovat, on voimakkain illuusio yhtenäisestä minästä, joka ohjaa käyttäytymistä ja jolla on vapaa tahto.

Jos tuon "minän" pintaa raaputtaa ja sen olemusta tarkemmin tutkii, ei se ole sen tieteellisempi kuin keskiaikainen sielukaan. Puolustuskannalle joutunut punasteleva dualisti voi mutista jotain kvanttimekaniikasta ja kaoottisesta indeterminismistä, mutta sekään polku ei pelasta – silloin yhä yhtä mystinen minä vain siirtyy päsmäröimään kvanttimaailmaan.

Vielä Descartesin aikaan oli helpompaa ujuttaa minää aivoihin, eihän silloin tiedetty mitään hermosoluista saatikka niiden toiminnasta. Nyt saman yrittäminen johtaa vääjäämättä yliluonnolliseen hetteikköön.

Analogia: Sademetsän siimeksessä ilman nettiyhteyttä ja kirjoja varttunut voi liikkuvan auton kohdatessaan uskoa, että sen sisällä asuu muriseva henki, joka ohjailee metallihirviötä. Mutta hän, jolle polttomoottorin ja voimansiirron ideat ovat tuttuja, ei sellaista selitystä kaipaa.

Aivoilla ei ole käyttäjää, vaan sinä olet aivosi. Ja aivot ovat paitsi vuosimiljoonien evoluution tulos ja vanki, myös perinnöllisten erojen ja sikiökehityksen ja varhaislapsuuden sattumien, ravitsemuksen ja ympäristömyrkkyjen tuottamien yksilöllisten erojen tuunaamat.

Mutta mitä väliä sillä on, jos nyt vähän dualismin puolelle arkiajattelussa lipsuu, kysyy joku. Lämpimiksenikö brassailen ja ajatuserheitä tekeviä mollaan? Ei kai hermosolujen sähkökemiallisen viestinnän kausaaliketjusta riippumattomaan mieleen ja vapaaseen tahtoon uskominen ole keneltäkään pois? On se.

Jääkylmimmät päätökset politiikassa pohjaavat ajatukseen, että "se on vain itsestä kiinni" ja uskoon, että "jokainen voi menestyä, jos vain tahtoo ja ajattelee positiivisesti".

Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!