Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvin vietetty arki palauttaa yhtä hyvin kuin loma

Töistä palautuu lomien välissäkin, kun jaksaa nähdä vaivaa ja järjestää arkeaan uudelleen

Tiede
 
Rami Marjamäki
Lomatutkija Jessica de Bloom viettää itse mikrotaukoja mieluiten puistossa kävellen. "Fyysinen aktiivisuus, kauas katselu, luonto ja raikas ilma auttavat palautumaan."
Lomatutkija Jessica de Bloom viettää itse mikrotaukoja mieluiten puistossa kävellen. "Fyysinen aktiivisuus, kauas katselu, luonto ja raikas ilma auttavat palautumaan." Kuva: Rami Marjamäki

Kesäloma tuli, oli ja meni, ja nyt monella alkaa arki.

Jos käytti kaikki lomapäivänsä jo kesällä, seuraavaa lomaa saa odottaa liki vuoden päivät.

Ei hätää, vakuuttaa lomatutkija Jessica de Bloom Tampereen yliopistosta.

Fakta

Hyvinvointia lisääviä vapaa-ajan aineksia

 Irtautuminen henkisesti.
Töiden miettiminen vapaalla ei ole haitaksi, kunhan ajatukset ovat myönteisiä. Kannattaa kuitenkin hankkia muutakin ajateltavaa.

 Palautuminen fyysisesti.
Työstä palauttava liikunta ja lepo sekä riittävä uni.

 Autonomia.
Kokemus siitä, että tekee asioita omasta halustaan.

 Hallinta.
Esimerkiksi uuden kielen opettelu tai voitto pallopelissä tuovat työn ulkopuolisia osaamisen kokemuksia.

 Merkityksellisyys.
Erityisesti vapaaehtoistyö tai uskonnon harjoittaminen tuovat tunteen siitä, että tekee elämässään jotain tärkeää.

 Yhdessäolo.
Ystävien tapaaminen tai harrastusryhmät parantavat elämänlaatua varmemmin kuin se, että oleilee itsekseen.


Lähde: David B. Newmanin, Louis Tayn ja Ed Dienerin tutkimusartikkeli

Moni meistä näkee paljon vaivaa järjestääkseen ihanan loman. Paukkuja olisi myös järkevää käyttää siihen, että lomafiilis ja töistä palautuminen jatkuvat myös työskentelyn lomassa.

De Bloom tuli kansainvälisesti tunnetuksi väitöstutkimuksestaan, jossa hän havaitsi, etteivät pitkät lomat palauta töistä lyhyitä paremmin. Loman terveyttä ja hyvinvointia kohentavat vaikutukset haihtuvat keskimäärin viikossa töihin paluun jälkeen.

Sittemmin de Bloom on siirtynyt tutkimaan aina vain pienempiä vapaahetkiä.

Lounastunteja de Bloom pääsi peukaloimaan tutkimuksessa, jota johtivat professorit Ulla Kinnunen ja Kalevi Korpela Tampereen yliopistosta.

Tutkijat halusivat selvittää, jaksaako töissä paremmin, jos lounastuntiin sisällyttää puistossa kävelyä tai harjoittelee rentoutumista.

Tulokset odottavat vielä julkaisua, mutta sen de Bloom paljastaa, että sekä rentoutuminen ja puistokävely työpäivän aikana paransivat itsekoettua hyvinvointia.

Kaksi viikkoa kestänyt kokeilu toteutettiin ensimmäisen kerran keväällä ja toistettiin syksyllä. Tuloksia verrattiin kontrolliryhmään, joka jatkoi työpäiviään entiseen malliin.

Yksi ilmiö aiheutti tutkijoille erityistä päänvaivaa. Kevään tutkimuksessa hyvinvointi lisääntyi myös verrokkiryhmällä.

"Keväällä tutkimus osui lämpimille viikoille, joten kaunis sää ja lisääntyvä valo saattoivat vaikuttaa siihen, että kaikki alkoivat voida paremmin tarkkailujakson aikana", de Bloom pohtii.

Syksyllä olosuhteet hakkaavat vastaan. Siksi nyt on otollinen aika miettiä, miten arjen hengähdyshetkistä saisi kaiken irti.

Työpäivän aikana de Bloom neuvoo kiinnittämään huomiota niin kutsuttuihin mikrotaukoihin. Niitä ovat kaikki pienet hetket, jolloin ei tehdä varsinaista työtä, vaan esimerkiksi haetaan kahvia tai tuijotetaan ikkunasta.

Tampereen yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että kehnoin tauko toimistotyössä on internetissä surffailu. Muut tutkimuksessa havaitut tavat viettää mikrotaukoja paransivat jossain määrin itsearvioitua luovuutta, vireyttä tai työssä suoriutumista.

Pieni kävely vessaan tai välipalaa hakemaan voi helpottaa, samoin joutavien rupattelu työkaverin kanssa. Parhaiten mikrotauot palauttavat, kun niiden ajoituksen saa päättää itse.

Eri tutkimuksissa on huomattu, että omista tehtävistä poikkeaminen nostaa vireyttä parhaiten, jos puuha liittyy jollain tavalla työhön.

Tällaista on esimerkiksi työstä juttelu kollegan kanssa, työkaverin auttaminen, oman työn merkityksen miettiminen ja hoidettavien töiden listaus.

"Henkinen irrottautuminen työstä on tärkeää, mutta työpäivän aikana se saattaa vaikeuttaa työtehtäviin palaamista. Siihen kannattaa siis panostaa vapaa-ajalla", de Bloom päättelee.

Iltoihin, aamuihin ja viikonloppuihin de Bloom suosittelee ujuttamaan samoja asioita, joista lomallakin nautti.

"Usein olemme liian laiskoja huomaamaan, että lomalla ilahduttavia asioita voisi tehdä myös arkena."

Jos loman huippuhetki on aamu-uinti, sillä voi aloittaa myös työpäivän. Mikäli mökillä oli parasta perheen yhdessäolo, voi kotonakin järjestää aikaa vaikka yhteisille lautapeli-illoille.

Joutenolo tekee monelle loman, ja aivot rakastavat tyhjäkäyntiä myös arkena.

Lyhyet nokoset parantavat suoriutumista monissa ajatustyötä vaativissa tehtävissä, samoin luonnossa liikkuminen.

Erityisen tehokkaasti aivoja huoltavat meditaatio ja mindfulness, joita voi harjoittaa vaikka bussimatkalla.

Rutiineista poikkeaminen kannattaa. De Bloom on tutkimuksissaan havainnut, että lomailu lisää luovuutta. Ulkomaanlomat vaikuttavat olevan tässä hiukan muita tehokkaampia. Viikonloppunakin kerkeää jonnekin, missä kuulee vierasta kieltä ja maistaa uusia makuja. Mieltään voi avartaa myös kotona.

"Tutkimusten mukaan luovuutta parantaa testeissä jo sekin, että on latonut leivänpäälliset eri järjestyksessä kuin yleensä", de Bloom kertoo.

Samassa hengessä voi kulkea työmatkan eri reittiä tai eri kulkuneuvolla kuin yleensä. Kotikulmilta voi etsiä uusia paikkoja.

"Jos esimerkiksi osallistuu opastetulle turistikierrokselle omalla paikkakunnalla, voi siitä tulla todella hauskaa", tutkija kannustaa.

De Bloom elää niin kuin opettaa. Tällä hetkellä hän tutustuu ystäviensä kanssa Tampereen baareihin kiertämällä niitä aakkosjärjestyksessä. Seuraavaksi on vuorossa latinalainen drinkkibaari Barmacia, jossa televisiossa pyörii meksikolaisten naisten vapaapainia.

Hyvin vietetty arki voi palauttaa työnteosta siinä missä loma, de Bloom summaa tutkimustuloksia. Niihin vaikuttaa toki se, mitä mitataan.

Vain tiettyjä lomailun hyötyjä mittaavat stressihormonin määrä, verenpaine, luovuustestien pisteet ja ihmisen oma arvio hyvinvoinnistaan. Lomalla voi toki olla muukin arvo kuin selvitä raadannasta.

"Lomalla voi toteuttaa unelmia, joita ei arjessa ehdi, esimerkiksi lähteä Australiaan", de Bloom sanoo.

Kaikkia haaveita ei kuitenkaan kannata ladata lomailuun.

"Joka päivästä voi tehdä lomapäivän, jos näkee vähän vaivaa", de Bloom haastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!