Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämän mahdollisia alkulähteitä tutkittiin röntgenissä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Nasa
Merenpohjan kuumissa lähteissä on ehkä aineksia, joista syntyi elämän alkeismuotoja.
Merenpohjan kuumissa lähteissä on ehkä aineksia, joista syntyi elämän alkeismuotoja. Kuva: Nasa

Mertenpohjien mustat savuttajat ovat kuumia lähteitä. Niiden ympäristö kuhisee elämää. Savuttajia pidetään paikkoina, joista elämä saattoi alkaa. Lähteissä elää arkeoneja, jotka ovat yksi kolmesta elämän alkumuodosta.

Kaikki elämä sisältää paljon hiiliyhdisteitä. Jossain vaiheessa hiiliyhdiste pystyi itsekopioitumiseen. Siitä olisi sitten syntynyt ensimmäisiä yksisoluisia – ja solu on kaiken elävän perusta.

Esfr eli Euroopan synkrotroni-säteilylaboratorio on nyt testannut kuumien lähteiden yhdisteitä. Tulosten mukaan lähteiden mineraalien kemiassa on paljon samaa kuin entsyymeissä, jotka ohjailevat elävien organismien reaktioita.

Tutkijat mallinsivat lähteiden molekyylien reaktioita supertietokoneella molekyyli kerrallaan. He kokeilivat esimerkiksi, kuinka hiilidioksidi vuorovaikuttaa eri mineraalien kanssa. Sitten he selvittivät vahvojen röntgensäteiden avulla, kuinka mineraalit voisivat olla katalyytteina, kun hiilidioksidi muuttuu orgaanisiksi molekyyleiksi. Kokeista kertoi EsrfNews heinäkuun numero.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!