Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatteet ja työkalut pyytävät pian apua verkosta

Esineiden internet tulee myös arkielämään, mutta tärkeimmät sovellukset ovat teollisuudessa

Tiede
 
Hans Eiskonen
Kuva: Hans Eiskonen

Monialayritys Bosch järjesti keväällä Berliinissä seminaarin, jossa pääosan vei – ruuvinväännin. Ulkoisesti se näytti täysin arkiselta työkalulta, mutta sitä esitteli täydelle salille joukko pukumiehiä.

Ruuvinväännin erosi tavallisesta. Siihen oli pakattu iso joukko mikroelektronisia antureita ja myös langaton verkkoyhteys.

Samalla kun sen avulla ruuvattiin yleisön edessä muutama ruuvi, yleisö saattoi seurata näytöltä eri tietoja. Näyttö kertoi moottorin kierrosluvut, akun keston ja sen, missä väännin sijaitsi konferessikeskuksessa.

Älykäs ruuvinväännin vaikutti vain näppärältä tempulta. Totta kai ruuvinvääntimeen voi lisätä osia, joilla sen kytkee verkkoon.

Oleellisempi kysymys on, miksi? Tähän seminaari yritti vastata esimerkein.

Ruuvarin paikkatietoon pystyi kytkemään käytön rajoituksia. Työkalu ei esimerkiksi toimi kuin työmaalla. Laite saattoi myös viestiä työntekijän henkilötunnisteen kanssa. Näin voi varmistaa, että duunarilla on oikeus ruuvarin käyttöön.

Lisäksi laite oli yhteydessä tietokoneeseen. Asentaja saattoi katsoa sieltä neuvoja. Väännin tiesi, milloin ruuvi oli paikoillaan pohjaa myöten ja sen, montako ruuvia oli asentamatta.

Ruuvinväännin on esimerkki ilmiöstä, jota kutsutaan esineiden internetiksi.

Yksinkertaisimmillaan se on kehitystä, jossa yhä useampi laite kytketään verkkoon samaan tapaan kuin puhelimet ja tietokoneet.

Samalla esineet saavat omat, yksilölliset verkon tunnisteet. Usein niihin laitetaan myös eri antireita. Niiden avulla voi seurata laitetta ja sen ympäristöä.

Teknisesti esineiden internetissä ei ole mitään erityisen vaikeaa, toteaa informaatioteknologian professori Martti Mäntylä Aalto-yliopiston teknillisestä korkeakoulusta.

"Toki verkon laitteiden määrän kasvu asettaa haasteita. Mutta jos olemme jo selvinneet kahdesta miljardista kännykästä, selviämme enemmästäkin", hän huomauttaa.

Teknologisen mullistuksen sijasta kyse on siitä, että tekniikka halpenee. Mikromekaaniset anturit ovat jo niin halpoja, että niitä voidaan sirotella vaikka peltoon. Sieltä ne antavat viljelijöille reaaliaikaista tietoa pellon lämpötilasta ja kosteudesta.

Myös tallennustilan hinta laskee jyrkästi. Siksi laitteista voidaan kerätä valtavasti dataa, vaikka sille ei olisi heti käyttöä.

Ajatus esineiden internetistä ei ole uusi. Karkeasti ajateltuna se voidaan jakaa kolmeen osaan.

Kuluttajille suunnatusta esineiden internetistä puhutaan eniten. Lehtijutuissa on jo vuosia kerrottu verkkoon kytketyistä jääkaapeista ja leivänpaahtimista.

Sovelluksiakin on. Vaaka voi paitsi mitata painon ja kehon rasvaprosentin, myös päivittää tiedot verkkoon ja kertoa samalla päivän sään.

Vaatteisiin on myös jo saatavilla tekniikkaa, joka mittaa kehoa esimerkiksi urheiltaessa. Kuluttajille suunnatut esineet tuntuvat pääosin vielä leluilta, joiden hyötyjä sopii punnita.

Esineiden internetin merkittävimmät sovellukset ovat kuitenkin tällä hetkellä teollisessa internetissä.

Siellä määrät ovat suuria ja laitteita paljon. Esimerkiksi hissit tai sataman nosturit voidaan kytkeä viestimään keskenään. Näin tavara saadaan kulkemaan liukkaasti. Suuret luvut auttavat ymmärtämään, miksi pukumiehet kiinnostuvat ruuvinvääntimestä.

Yksittäisen työkalun paikkatiedot voivat tuntua turhilta. Mutta jos yritys hallinnoi satoja vääntimiä, kaikki muuttuu. On rahanarvoista tietää, missä vääntimet ovat, kuka niitä käyttää ja kuinka ahkerasti.

Tarkentunut data tarjoaa myös uusia malleja bisnekseen.

Esimerkiksi kuulu moottorinvalmistaja Rolls Royce ei enää myy lentokoneiden moottoreita. Se vuokraa niitä osana palvelupakettia siten, että lentoyhtiö maksaa Rolls Roycelle lennettyjen kilometrien mukaan.

Moottorit antavat verkossa jatkuvasti tietoa tilastaan. Näin huoltomies saa reaaliaikaisen tiedon moottoreiden kunnosta – jo ennen kuin kone on laskeutunut ja tulee huoltoon.

Kolmas osa esineiden internetiä ovat älykkäät ympäristöt ja infrastruktuuri, kuten sähköverkot. Sähköverkkojen kytkeminen internetiin avaa tien hallita reaaliajassa sähkön kulutuksen ja tuotannon tasapainoa.

Jos voimalaitokseen tulee äkillinen häiriö, voi sähkölämmityksen katkaista kodeista hetkeksi. Näin ei tarvitse käynnistää varavoimaa tuottavaa laitosta.

Katkot ovat niin lyhyitä, etteivät ne vaikuta kotien lämpöön. Porrastettuina ne kuitenkin tasaavat kysynnän piikkejä.

Älykäs ympäristö voi rakentua pienistä parannuksista. Hyvä esimerkki tästä on kotimainen Enevo, joka tuottaa antureita jäteastioihin. Ne kertovat, miten täynnä astia on. Tiedon avulla voi suunnitella jäteautojen reitit. Näin syntyy säästöjä.

Stuttgartissa kokeillaan antureita keskustan parkkipaikoilla. Ne kertovat, mikä parkkiruutu on vapaa.

Esineiden internet vaatii toistaiseksi ihmisen piuhan toiseen päähän. Monitorit keräävät dataa, mutta jonkun pitää päättää, mitä datalla tehdään. Enne pitkää ihmisen tilalle tulee automaatio. Esimerkiksi tuulivoimapuiston tuulimyllyt voisivat olla jatkuvassa yhteydessä toisiinsa.

Koska tuulimyllyt vaikuttavat toistensa virtauksiin, koko tuulipuiston tuottavuutta voi tarkkailla. Yksittäinen mylly voi ajoittain hidastaa pyörimistään, jos se auttaa koko tuulipuistoa.

Arkisempi esimerkki on limonadia myyvä automaatti, joka tilaa itse täytön, kun se alkaa tyhjentyä. Koneet päättävät siitä automaattisesti. Tällainen viestintä lisääntyy, kun robotit kehittyvät.

Esineiden internetin suurin kysymys ei liity enää tekniikkaan vaan sen sovelluksiin, professori Mäntylä huomauttaa.

"Uusi tekniikka pienentää hukkakäyttöä ja mahdollistaa uutta bisnestä. Terveysteknologiassa on tilaa sovelluksille, jotka seuraavat ihmisten terveyttä arjessa."

Yrityksissä esineiden internetistä kohistaan paljon. Alan standardit ovat vasta muotoutumassa. Siksi oikeaan rakoon osuva sovellus saa valtavat markkinat.

Toki ilmiöllä on myös varjopuolensa. Tietoturvan on kohottava uudelle tasolle, kun hakkeroinnin kohteeksi voi joutua niin jäteauto kuin sähköverkot.

Verkkoon kytketty työkalu mahdollistaa myös työntekijän seurannan tarkemmin kuin koskaan. Kuka käyttää eniten aikaa ruuvia kohden? Kenen pora on pisimpään taukohuoneessa?

On vaikea sanoa, mihin kaikkeen esineiden internet vaikuttaa. Tässä kehitys muistuttaa hieman internetiä 1990-luvun alussa. Silloin ei tiedetty Wikipediasta, Spotifysta tai Facebookista. Tänään ne tuntuvat itsestään selvyyksiltä.

Ehkä sama pätee sovelluksiin, jotka hallitsevat esineiden internetiä 2030-luvulla.

 

Kirjoitusta varten on haastateltu myös Futuricen liiketoiminta-
johtajaa Sampo Hämäläistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!