Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kas Watts! Onpa maailma pieni

Internet ja tietokoneet tuottavat uutta sosiaalitiedettä, sanoo sosiologi Duncan Watts

Tiede
 
Pekka Elomaa
Verkostojen tutkija, sosiologi Duncan Watts, esiintyi Laskennallisen sosiaalitieteen maailmankokouksessa Finlandia-talossa.
Verkostojen tutkija, sosiologi Duncan Watts, esiintyi Laskennallisen sosiaalitieteen maailmankokouksessa Finlandia-talossa. Kuva: Pekka Elomaa

Onpa maailma pieni! Siinä hän seisoo edessäni, sosiologi Duncan Watts.

Sama mies, joka todisti teoreettisesti vuosituhannen taitteessa "onpa maailma pieni" -ilmiön.

Sen mukaan jokainen maapallon ihminen on aika läheisesti kytköksessä toisiinsa. Tarkasti sanottuna kuuden tai alle kuuden välikäden kautta: siis tutun, tutuntutun jne. välityksellä.

Kuka?

Duncan Watts on todistanut verkkojen voiman

 Duncan Watts syntyi Australiassa 1971.

 Tunnettu sosiologi Yhdysvalloissa. Valmistunut myös fyysikoksi.

 Tutkii verkostoja ja ihmisten käyttäytymistä niissä.

 Oli sosiologian professori Columbian yliopistossa New Yorkissa 1990-luvulla. Nyt yksi Microsoftin johtavista sosiaalisten ilmiöiden tutkijoista.

 Kolme suosittua kansantajuista kirjaa: Six Degrees: The Science of a Connected Age (2004); Small Worlds: The Dynamics of Networks between Order and Randomness (1999); Everything is Obvious: Once You Know The Answer (2012).

 Tutkii nyt muun muassa, kuinka ihmiset organisoituvat kriiseissä, esimerkkinä Haitin maanjäristys 2010.

Kuusi tuttavuutta riittää kenestä tahansa keneen tahansa ihmiseen. Tästä tulee kuulu sanonta "6 degrees of separation" – kuusi erottavaa linkkiä.

Verkkotutkijat olivat pohtineet asiaa jo 1920-luvun lopulla, mutta vasta Watts todisti "maailmankylän". Hän teki sen laskennallisen verkkotieteen avulla.

Sanonta karkasi nopeasti käsistä. Se levisi elokuvien ja lehtien nimiin, rocklyriikkaan, tv-sarjoihin, julisteisiin ja runoihin. Ja siihen ilmiön ruotiminen jäi.

Watts pohtii, että löytö olisi voinut elvyttää tunnetta siitä, että olemme samassa veneessä.

"Ihmiset tiedostavat ilmiön. Kaikki liittyy kaikkeen. Löytömme ei kuitenkaan oikeastaan johtanut mihinkään."

"Päinvastoin. Facebookista ja sosiaalisesta mediasta huolimatta ilmassa on yksityistymistä, käpertymistä", sanoo Watts Finlandia-talon nurmikolla.

Sosiologi Watts oli kesän alussa Laskennallisen sosiaalitieteen maailmankonferenssin pääpuhujia Helsingissä.

Kokoustajat nimittivät tapaamistaan ytimekkäästi IC2S2. Lyhenteen potenssit viittaavat siihen, että tietokoneet ja suuraineistot eli big data tekevät vahvasti tuloaan sosiaalitieteisiin.

Vasta 2000-luvulla on päästy tutkimaan, miten todella isot ihmisryhmät oikein toimivat ja viestivät. Jopa kansakuntia ylittäviä yhteisöjä tutkitaan nyt.

Esimerkistä käyvät älykännykät ja Facebook. Niiden kylkeen tulee koko ajan uusia keksintöjä, jotka muuttavat tapoja puhua, pitää yhteyksiä ja luoda uusia verkostoja.

Tutkijat ovat viime vuosina saaneet – nimettä – käyttöönsä verkkojen massiivista viestintää, jopa miljardeja sanomia.

Sosiologeille tämä on uusi ja kiinnostava maailma. He voivat testata teorioitaan internetissä ja löytää vastauksia vanhoihin kysymyksiinsä.

Kuinka yhteisöt ovat mahdollisia? Miten verkostot syntyvät? Kuka päättää verkoissa? Miten tieto leviää?

Verkon avulla voi verrata sitä, mitä ihmiset sanovat siihen, mitä he tekevät. Aiemmin sosiaalitieteissä tämän tutkiminen oli hankalaa. Kyselyt ja tosielämä eivät aina vastanneet toisiaan.

Laskennallinen sosiaalitiede vasta kehittää menetelmiään.

Kuvaavaa on, että kesän kokous Helsingissä oli ensi kertaa selvästi alan sosiaalitieteilijöiden oma, Watts sanoo.

Konferenssin järjestivät Helsinkiin Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen verkostotutkijat professori Santo Fortunaton johdolla. Paikalla oli yli 400 ammattilaista, ja määrä kasvaa.

Koko ajan keksitään tutkittavaa. Kun aiemmin aineistoista oli pulaa, on sitä nyt yllin kyllin.

"Ihmiset jättävät paljon jälkiä verkkoon, ja niitä voi tutkia puuttumatta henkilöyteen", sanoo Watts. Niinpä sosiaalitieteilijä voi tutkia verkon avulla muuttoliikkeitä, tai tautien ja muotien leviämistä. Tai vaikka järjestäytynyttä rikollisuutta.

Sosiologi Watts ei tietenkään jäänyt tutkimaan vain kuutta erottavaa linkkiä, jolla hän niitti kuuluisuutta.

Viimeksi hän on tutkinut, kuinka ihmiset järjestäytyvät kriisien aikana.

Maailmalta saa tähän hyvää aineistoa, esimerkiksi Haitin maanjäristyksestä 2010 ja hirmumyrsky Katrinasta New Orleansissa vuonna 2005.

Ne synnyttivät väkisin spontaania ja nopeaa liikehdintää. Kansa ensin, viranomaiset perässä. Joskus katastrofeissa ihmiset organisoituvat mainiosti, joskus huonosti.

"Miksi?" kysyy Watts ja etsii vastausta esimerkiksi twiittejä tutkimalla – unohtamatta sosiologian klassikoita. Marxia ja Weberiä pitää tulkita uudestaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!