Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ampiaislaji soluttautuu toisen lajin pesään ja kaappaa sen itselleen

Kroatiassa luontokin käyttää bulvaaneja

Tiede
 
Nick Upton Nature Picture Library
Kroatiassa elää Polistes sulcifer -ampiaisia, jotka soluttautuvat toisen lajin pesään ja kaappaavat sen itselleen.
Kroatiassa elää Polistes sulcifer -ampiaisia, jotka soluttautuvat toisen lajin pesään ja kaappaavat sen itselleen. Kuva: Nick Upton Nature Picture Library

Fennovoiman taru jatkuu Fortumin rahoilla, kun "kroatialainen" Migrit Energija ei täyttänytkään voimalan omistuksen kotimaisuusehtoa.

Sinänsä Kroatia-kulma ei yllätä. Eläähän sikäläisessä luonnossa ampiaislaji, joka soluttautuu toisten ampiaisten pesään. Se esittää olevansa muuta kuin se todellisuudessa on.

Polistes sulcifer -ampiaiset ovat käen kaltaisia pesäloisia. Ne ovat menettäneet kokonaan kykynsä rakentaa omia pesiä ja siksi ne loisivatP. dominula -ampiaisten pesissä.

Bulvaani liitelee pesään ensin.

P. sulcifer -kuningatar soluttautuu pesään, kun työläiset ovat vielä talviunilla. Se etsii pesän oman kuningattaren ja painii sen kuoliaaksi.

Kun pesän työläiset heräävät, valekuningatar alkaa erittää tiettyjä kemikaaleja. Työläiset luulevat kuningatarta omaksi ja alkavat ahertaa.

Kaapparikuningatar munii pesään omat munansa, joita työläisparat paapovat. Kotimaisuus- aste laskee pesässä hiljalleen lähes nollaan, kun kaapparit lisääntyvät.

Hyväksikäytetyt ampiaiset ovat katsoneet vihulaisten jekkuja niin kauan, että niille on alkanut kehittyä puolustusmekanismi. P. dominula -ampiaisilla voi kuningattaren lisäksi elää muitakin naaraita yhdessä pesässä. Vieraan vallan ikeen alla ne munivat tavallista enemmän munia.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!