Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauanko voi elää, jos Aurinko sammuu?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
NASA
Aurinko tuottaa energiaa ydinfuusiossa. Vaikka sen tuotanto loppuisi nyt, riittäisi toteutuneesta fuusiosta valoa ja energiaa ihmiskunnalle vielä sadaksituhanneksi vuodeksi.
Aurinko tuottaa energiaa ydinfuusiossa. Vaikka sen tuotanto loppuisi nyt, riittäisi toteutuneesta fuusiosta valoa ja energiaa ihmiskunnalle vielä sadaksituhanneksi vuodeksi. Kuva: NASA

Kaapo Kosunen, 11.

Jos Aurinko pimenisi äkisti, laskeutuisi pimeys maapallolle noin 8 minuutin ja 20 sekunnin kuluttua. Niin kauan kestää valolta tulla Maahan. Suurin osa ihmisistä kuolisi pimeässä luultavasti viikoissa.

Auringonvalo on maapallon valon ja lämmön ylivoimaisesti tärkein lähde. Ilman auringonvaloa kasvit eivät voi yhteyttää. Suurin osa kasveista kuolisi pimeässä myös viikoissa.

Eläimille ja ihmisille ei kävisi juuri paremmin. Suurin osa kuolisi kylmään. Maapallon keskilämpötila laskisi viikossa lähes 20 astetta pakkaselle. Vuoden päästä keskilämpötila olisi jo yli 70 pakkasastetta.

Elämä todennäköisesti selviäisi syvässä maankuoressa ja valtamerien pohjassa. Siellä maapallon oma lämpö pitäisi yllä jonkinlaista peruslämpöä vielä miljoonia vuosia. Oma lämpö tulee maapallon ytimestä.

Pieni joukko ihmisiä voisi selvitä jonkin aikaa energialla, jota he saisivat maapallon sulasta ytimestä ja ydinvoimasta. Jos näihin perustuen onnistuttaisiin rakentamaan suljettuja ekosysteemejä, joissa kasvit saataisiin yhteyttämään, voisi pieni ihmispopulaatio selvitä.

Mutta kuinka pitkään?

Onneksi Aurinko ei voi sammua pian. Vaikka Auringon ytimen fuusioreaktio jostain syystä loppuisi, säteilisi Aurinko jo toteutunutta fuusiota ainakin satatuhatta vuotta. Siinä ajassa ihminen voisi keksiä keinoja pelastautua muiden tähtien lähelle.

Jaakko Visuri
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!