Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeusyksilöt edustavat humanistisissa tieteissä usein koko ihmiskuntaa

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Moni kiista etenee näin. Ensin esitetään yleistävä väite: muslimit ovat väkivaltaisia. Miehet haluavat isotissisiä naisia. Helsinkiläiset ovat ylimielisiä, savolaiset umpikieroja.

Sitten joku tuohtuu. Esitetään toinen, vielä yleisempi väite: kyllä kaikki ovat väkivaltaisia tai kieroja, kun niikseen sattuu. Kaikki ovat ahneita kuulkaa. Mutta oikeastaan kaikki ihmiset ovat hirveän hyviä. Kaikki tarvitsevat vain vapautta ja rakkautta.

Konservatiivit puhuvat ryhmistä, "kaikista" muslimeista tai naisista. Liberaalit puhuvat "kaikista" ylipäänsä, ihmisistä. Mutta mitä asiaan voisi sanoa tiede?

Humanistisissa tieteissä tehdään paljon tutkimuksia, joissa selvitetään mieltymyksiä, käyttäytymistä tai tapoja hahmottaa maailmaa. Tulokset kertovat ihmisryhmistä ja ihmisistä yleensä. Vasta hiljattain on alettu kiinnittää huomiota ikävään piirteeseen tutkimusten aineistossa. Tulokset, joiden väitetään kertovan ihmisistä, pätevät ehkä vain pieneen osaan heistä.

Erään selvityksen mukaan psykologisten tutkimusten koehenkilöistä 68 prosenttia on Yhdysvalloista ja 96 prosenttia länsimaista. He edustivat kymmenesosaa maailman väestöstä, neljä prosenttia koehenkilöistä taas yhdeksää kymmenystä. Psykologian opiskelija on koehenkilö 4 000 kertaa todennäköisemmin kuin satunnainen maapallon asukas.

Kun käyttäytymistä tutkitaan koulutetun teollisen kulttuuriin yhteisön asemesta perinteisissä pienyhteisöissä, saadaan outoja tuloksia. Ihmiset eivät olekaan kiinnostuneita omaisuutensa maksimoimisesta. Nämä ihmiset eivät ole ahneita, mutta he eivät myöskään kaipaa rakkautta tai vapautta. Työ ja avioliitto ei ole heillä itsensä toteuttamista, pikemminkin yhteisön rakentamista.

He eivät ylipäätään ole niin kiinnostuneita omasta itsestään kuin me, jotka jo alaluokilla vertailimme kouluarvosanoja, vaatteita ja urheilusuorituksia.

Kun arvostuksia, yksilöllisyyttä tai moraalia tutkitaan kulttuurienvälisesti, havaitaan, että elämänmuoto, joka perustuu oman itsen rakentamiseen kulutuksen ja koulutuksen avulla, eroaa muista historiallisista yhteisöistä enemmän kuin ne yleensä eroavat toisistaan.

Me olemme outo poikkeus maailmanhistoriassa. Ja muslimien ja savolaisten ärsyttävät piirteet ovat pientä verrattuna siihen, että suurin osa maailman kulttuurien kirjosta uhkaa kadota länsimaisen elämäntyylin levitessä.

Kaikkialle saapuvat t-paidat, rokki, raha ja romanttinen rakkaus konservatiivien ja liberaalien yhteisin ponnistuksin. Mutta ehkä sitten lopuksi mikään poikkeava ryhmä ei enää ärsytä ketään.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!