Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulivoimaloiden melu lasketaan Suomessa väärin – Kuuntele HSTV:n videolta, miltä voimala kuulostaa

Tiede
 
Kuuntele videolta, miltä tuulivoima kuulostaa
Kuuntele videolta, miltä tuulivoima kuulostaa
Tuulivoimalasta kantautuva melu on ärsyttävämpää kuin lentoliikenteen tai tieliikenteen melu. Haminan Mäkelänkankaan tuulipuiston naapurit eivät ole tottuneet huminaan ja hurinaan. Helsinki-Vantaan lentokentän naapuri ei ole moksiskaan lentomelusta, mutta ei siedä tieliikennemelua. Toimittaja Toni Lehtinen, kuvaus & editointi Terhi Liimu HS.

Tuulivoimapuistojen naapurit valittavat paljon meluhaitoista, vaikka tuulivoimaloiden melua mallinnetaan ennalta ja myllyt pyritään sijoittamaan sen mukaisesti riittävän kauas asumuksista.

Tuore asumisterveysasetus sallii asuinhuoneisiin kuuluvan tuulivoimamelun tasoksi päivällä 35 desibeliä ja yöllä 30, mikä vastaa kodin tavanomaista pohjahälyä päiväaikaan. Raja-arvot ovat äänenvoimakkuuden keskiarvoja, joten hetkellisesti ääni voi olla voimakkaampaa.

Makuuhuoneissa meluraja on yöllä 25 desibeliä. Se vastaa voimakkuudeltaan vain kuiskausta, mutta yöllä pienikin ääni muuttuu häiritsevämmäksi, koska kuuloaisti herkistyy.

Pekka Fali
Marja-Leena Keränen asuu Raahen Kopsassa 1,5 kilometrin päässä tuulivoimalasta. Perhe ei nuku kunnolla myllyjen jyrinän takia.
Marja-Leena Keränen asuu Raahen Kopsassa 1,5 kilometrin päässä tuulivoimalasta. Perhe ei nuku kunnolla myllyjen jyrinän takia.

Raahen Kopsassa, Keräsen perheen kodissa 1,5 kilometrin päässä lähimmästä voimalasta melu on ainakin päiväsaikaan suunnilleen näissä rajoissa. Marja-Leena Keränen kertoo, ettei perhe ole silti nukkunut kunnolla voimalan tulon jälkeen.

"Se on ihmeellistä jyrinää. Se menee kehoon, ja korvissa tuntuu iljettävälle."

Korvatulpatkaan eivät sulje matalaa bassomaista jylyä kuulumattomiin. Ääni on Keräsen mukaan pahimmillaan talvella.

"Meillä ei ollut mitään tuulivoimalaa vastaan, kun sitä tänne suunniteltiin. Emme tienneet, että ääni voi olla tällaista", Keränen sanoo.

Tuulivoimameluun erikoistunut akustiikan diplomi-insinööri Denis Siponen on vertaillut voimaloista todellisuudessa kantautuvaa ääntä mallinnusten laskelmiin. Ne eivät juuri koskaan täsmää.

"Mallinnuksissa on muutamia epäkohtia, joilla on yllättävän paljon vaikutusta lopputulokseen", Siponen sanoo. "Siksi ne vaatisivat tarkastamista."

Mallinnuksen pohjana käytetään laskukaavaa, joka on kehitetty ennakoimaan teollisuus- ja liikennemelun kantautumista ympäristöön. Tuulivoimalan ääni on kuitenkin luonteeltaan erilaista.

Denis Siponen
Kuvitteellinen mallinnus on tehty ympäristöministeriön ohjeistuksen mukaan. Sykintää ei ole huomioitu. Ristillä merkityt voimalat saisi rakentaa, koska sinisellä merkittyjä asuintaloja ei ole punaisella yli 40 desibelin melualueella eikä tähtien esittämiä mökkejä oranssilla yli 35 desibelin alueella.
Kuvitteellinen mallinnus on tehty ympäristöministeriön ohjeistuksen mukaan. Sykintää ei ole huomioitu. Ristillä merkityt voimalat saisi rakentaa, koska sinisellä merkittyjä asuintaloja ei ole punaisella yli 40 desibelin melualueella eikä tähtien esittämiä mökkejä oranssilla yli 35 desibelin alueella.

Keskimääräiset desibelit eivät kerro äänen luonteesta. Tuulivoimamelu vaihtelee rytmikkäästi lapojen pyörimisnopeuden mukaan. Tätä kutsutaan jaksolliseksi sykinnäksi.

Sykintää esiintyy eniten ilta- ja yöaikaan tyynellä säällä. Silloin maanpinnalla on tyyntä, mutta tuulivoimalan lapojen korkeudella tuulee hyvin ja voimala tuottaa paljon sähköä.

Mallinnuksissa ei kuitenkaan huomioida eri säätilojen vaikutusta äänen syntyyn ja kulkuun. Laskelmissa käytetään voimalan valmistajan antamaa meluarvoa, joka pätee vain standardisäällä.

Uppsalan yliopiston viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa sykintää kuului 400 metrin etäisyydellä voimalasta noin kolmasosan mitatusta ajasta. Kilometrin päässä voimalasta ääni oli sykkivää liki viidesosan ajasta.

Tuulivoimaloiden kasvaessa myös jaksollinen sykintä voimistuu, Siponen selittää. "Ongelmiin on herätty vasta, kun voimaloiden koko on kasvanut."

Suomeen on rakennettu isompia voimaloita kuin paljon tuulivoimaa tuottaviin Saksaan ja Tanskaan.

Mallinnuksissa melulukemaan voidaan lisätä viisi desibeliä, mikäli voimakasta sykintää on syytä epäillä. "Suomessa ei kuitenkaan ole ensimmäistäkään tuulivoimapuiston melumallinnusta, jossa merkityksellinen sykintä olisi huomioitu", Siponen huomauttaa.

Äänen arvioiminen todellista voimakkaammaksi olisi hyvitys siitä, että ääni on tavallista ärsyttävämpää. Kerästen kotona voimalan ääni vaihtelee sykäysten aikana jopa kymmenellä desibelillä.

Denis Siponen
Sama alue on mallinnettu niin että sykintä on huomioitu. Nyt ohjearvot ylittyvät 11 asuintalossa ja 7 loma-asunnossa.
Sama alue on mallinnettu niin että sykintä on huomioitu. Nyt ohjearvot ylittyvät 11 asuintalossa ja 7 loma-asunnossa.

Melumittaukset Raahessa ja Haminan Summassa viittaavat siihen, että ohjeen mukainen mallinnus aliarvioi voimalamelua useilla desibeleillä. Uppsalan yliopiston tutkimuksessa melua mitattiin kahden vuoden ajan kahdella tuulivoimala-alueella. Tulos oli, että mallit aliarvioivat melua noin viisi desibeliä.

Kerästen kodin kohdalla tuulivoimalan melu on mallinnusten mukaan 35 desibeliä. Mittauksissa paljastui, että pihalla melun keskiarvo on enimmillään noin 45 desibeliä. Ero on iso, sillä desibeli on logaritminen suure. Kun äänenvoimakkuus kasvaa kymmenellä desibelillä, ihminen kokee sen kaksinkertaistuvan.

Ääni on kovempi kuin mitä Keräsille luvattiin, mutta se ei tarkoita muutoksia voimalan käyttöön. Ympäristöministeriö sallii ohjeessaan 45 desibelin äänihaitan tuulivoimalasta päiväsaikaan.

Taajuuskin vaikuttaa äänen häiritsevyyteen. Tuulivoimalasta lähtee suhteessa eniten matalaa ääntä. Sen kantautumista sisätiloihin on vaikea mallintaa.

Suomessa ja Tanskassa on huomattu meluhaittaa nimenomaan sisätiloissa, vaikka laskelmien mukaan raja-arvojen pitäisi alittua selvästi.

Matalan äänen käyttäytymistä huoneissa on vaikea ennakoida, koska ääniaallot ovat monta metriä pitkiä. Jos huoneen mitat osuvat huonolla tavalla yksiin ääniaallon pituuden kanssa, voi ääni kuulua sisällä voimakkaampana kuin ulkona.

"Mallinnuksen ja todellisuuden välillä on nyt suuri ristiriita, joka kaipaisi riippumatonta ja perusteellista julkista tutkimusta", Siponen sanoo.

Mallinnuksen puutteita voisi hänen mielestään korjata. Jos mallit näyttävät systemaattisesti aliarvioivan koettua melua, voisi meluarvioon lisätä vastaavan määrän desibelejä ja sijoittaa voimalat sen verran kauemmaksi asutuksesta.

Lisäksi laskennan epävarmuus tulisi huomioida. Nykyisen ohjeistuksen mukaan se sisältyy tuulivoimalan meluarvoon.

"Tälle ei kuitenkaan ole mitään tieteellistä perustelua", Siponen oudoksuu.

Sykinnän ja matalataajuisen melun osuvampi mallintaminen edellyttäisi parempia lähtötietoja alueen sääoloista ja lähitalojen ääneneristävyydestä. Teknisesti ne on mahdollista selvittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!