Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neutriinon jäljet sinertävät jäässä

Tiede
 
Jarmo Wallenius

Uusinta uutta neutriinotutkimuksessa ovat korkean energian kosmiset neutriinot. Hyvin energeettisiä neutriinoja saapuu Linnunradan ulkopuolelta aktiivisista galaksiytimistä syntyvien tähtien ja mustien aukkojen läheisyydestä.

Toisista galakseista pyyhältäviä neutriinoja pyydystetään Etelänavalla jään sisään rakennetulla Ice Cubella, maailman suurimmalla hiukkasilmaisimella. Se on kuutiokilometrin kokoinen ja sijaitsee mannerjäässä 1,5–2,5 kilometrin syvyydessä. Ilmaisin sisältää tuhansia valomonistinputkia helminauhoina.

Matkallaan neutriinot reagoivat jään atomiytimien kanssa, muttuvat toisiksi hiukkaisksi ja synnyttävät havaittavaa, sinertävää Tsherenkovin säteilyä.

"Olemme olleet yllättyneitä, miten hyvin kuplaton 200 000 vuotta vanha ultrapuhdas jää kuljettaa valoa. Tähän mennessä olemme havainneet yli 50 ekstraenergistä ekstragalaktista neutriinoa, kertoi IceCube-kokeen vetäjä, Wisconsinin yliopiston professori Francis Halzen Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa Kaliforniassa.

Hollannin Haagissa pidetyssä kosmisen säteilyn ja astrohiukkasten kokouksessa Ice Cube -tiimi kertoi havainneensa ennätyksellisen energeettisen kosmisen neutriinon. Sen energia oli yli tuhat kertaa suurempi kuin Cernin LHC-kiihdyttimen protonisuihkuissa.

Laitteen herkkyys ei vielä riitä paljastamaan tarkasti neutriinojen lähteitä tai sitä, onko olemassa oikeita neutriinotähtiä, mutta suunnat selviävät.

"Samaten voimme osoittaa, että erimakuisia neutriinoja saapuu kaikkia lähes yhtä paljon", Halzen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!