Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patologisen ujo neutriino raottaa salaisuuksiaan preerian alla

Universumin toiseksi yleisin hiukkanen ei hevin antaudu vuorovaikutukseen

Tiede
 
Jarmo Wallenius
Peter Ginter/Fermilab
Minos-ilmaisimen vieressä on minnesotalaisen taiteilijan Joseph Giannettin kalliomaalaus. 725 kilometrin matka Fermilabista ilmaisimeen vie neutriinoilta alle kolme millisekuntia.
Minos-ilmaisimen vieressä on minnesotalaisen taiteilijan Joseph Giannettin kalliomaalaus. 725 kilometrin matka Fermilabista ilmaisimeen vie neutriinoilta alle kolme millisekuntia. Kuva: Peter Ginter/Fermilab

Batavia. Biisonien laidunmaan alla, noin sadan metrin syvyydessä, on luolan seinään maalattu tikkataulu.

Kuuluisan kiihdytinlaboratorion Fermilabin häränsilmään ei kuitenkaan heitetä tikkoja. Siihen ammutaan lähes valonnopeudella eteneviä, miljoona kertaa elektroniakin kevyempiä hiukkasia, neutriinoja.

Silmänräpäyksessä silmälle näkymättömät, kiihdyttimen protonisuihkuista synnytetyt neutriinoiden pulssit ovat kulkeneet kallion läpi, maapallon poikki ja jatkaneet taivallustaan jonnekin päin universumia.

Hyvässä lykyssä jotkin niistä ovat jättänneet merkin olemassaolostaan, intensiteetistään ja lajinvaihdostaan luolan lähi-ilmaisimiin tai kahteen 800 kilometrin päähän rakennettuun jalkapallokentän mittaiseen kaukoilmaisimeen.

Ilmaisimista vanhempi, Minos, on sijoitettu vanhaan Soudanin rautakaivokseen Minnesotaan. Upouusi Nova sijaitsee Ash Riverissa maanpinnalla.

Tuo matka maan läpi taittuu neutriinolta kuin tyhjää vain.

"Voisit hyvin seistä maailman intensiivisimmän neutriinosuihkun tiellä etkä tuntisi mitään. Auringosta niitä sataa päällemme 60 miljardia sekunnissa jokaista neliösenttimetriä kohden", toteaa Minos-koordinaattori Bill Lee.

Fermilab
Fermilabin magneettisen torven avulla synnytetään suunnattuja neutriinosuihkuja.
Fermilabin magneettisen torven avulla synnytetään suunnattuja neutriinosuihkuja.

Neutriinoita, noita joka paikkaan pääseviä patologisen ujoja ja yksinäisiä hiukkasia, on maailmankaikkeudessa toiseksi eniten heti valohiukkasten jälkeen.

Niitä syntyi jo alkuräjähdyksen yhteydessä, ja kosmisesta taustasäteilystä poiketen vanhimmat neutriinot pääsivät matkaan pari sekuntia big bangin jälkeen. Valohan vapautui plasman ja atomien kuumasta puurosta vasta 380 000 vuotta myöhemmin.

Neutriinojen kokonaismassan arvellaan tätä nykyä vastaavan kaikkien tähtien massaa. Yhden ihmiskehon pari milligrammaa kaliumia tuottaa niitä noin 340 miljoonaa joka päivä.

Neutriinoja syntyy myös Auringossa, galaksiytimissä, gammapurkauksissa ja hiukkaskiihdyttimissä sekä ilmakehässä, ydinreaktoreissa, supernovaräjähdyksissä ja Maan sisuksissa. Banaanistakin niitä sinkoaa.

Silti neutriinoja on hyvin vaikea havaita. Ne tottelevat vain radioaktiivisuudesta vastuussa olevaa heikkoa vuorovaikutusta ja painovoimaa. Ne ovat immuuneja sähkömagnetismille ja kvarkkeja kahlitsevalle vahvalle ydinvoimalle.

On arvioitu, että ihmisen elinaikana vain yksi neutriino reagoi jonkin hänen kehonsa atomin kanssa.

Higgsin hiukkasen herättämän hurmoksen keskellä neutriinot ovat jääneet vaatimattomuuttaan vähälle huomiolle. Kuitenkin neutriinot ovat fysiikan, aineen ja koko olemassaolomme kannalta välttämättömiä.

Samaan aikaan, kun maailma kohisi vuonna 1998 pimeästä energiasta ja universumin kiihtyvästä laajenemisesta, todennettiin neutriinoilla olevan massa. Se on edelleen ainoa todiste ja vihje supersymmetriasta tai ylimääräisistä ulottuvuuksista.

Artikkeliin liittyvät

Neutriinoja on kolmea makua eli lajia: elektronin, myonin ja taun neutriino. Kaikilla kolmella on myös vastaavat antihiukkasensa, antineutriinonsa.

Kaikki neutriinot havaitaan yksittäisinä makutiloina, mutta ne voivat sekoittua toisikseen.

Koska neutriinoiden massat eroavat toisistaan, ne etenevät eri nopeuksilla. Kukin makutila on aina sekoitus massatilojen osista ja päinvastoin. Voi sanoa, että maut aaltoilevat taikka värähtelevät – siis oskilloivat. Oskillointi riippuu väliaineesta, matkasta ja neutriinojen energiasta.

Kummassakin Fermilabin pitkän lentomatkan kokeessa tutkitaan myonin neutriinon oskillointia elektronin neutriinoiksi ja vastaavien antihiukkasten oskillointia.

Kokeissa katsotaan millaisia ja mihin suuntiin eteneviä varattuja hiukkasia syntyy, kun neutriinot tai antineutriinot törmäävät ilmaisimen nestemäisen tuikeaineen atomeihin.

Vielä ei tunneta neutriinolajien absoluuttisia massoja, mutta oskilloinnin avulla voidaan kartoittaa niiden järjestystä. Oletus on, että se vastaa elektronin, myonin ja tau-hiukkasen massajärjestystä. Massajärjestys auttaisi selvittämään, ovatko fysiikan lait ja symmetriat samat hiukkasille ja antihiukkasille.

Fermilabin lähikokeissa katsotaan, olisiko olemassa myös hiukkasperheiden ulkopuolinen, painava, niin sanottu steriili neutriino.

Tällainen heikostakin vuorovaikutuksesta piittaamaton partikkeli saattoi esiintyä jo big bangin jälkeen. Steriili neutriino olisi voinut myös vaikuttaa kolmen muun neutriinon massojen syntyyn – kuuluisasta Higgsin kentästä ja bosonista riippumatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!