Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selkounessa kaikki onnistuu

Jos uniaan oppii ohjaamaan, niissä voi harjoitella vaikeita taitoja. Tutkijoille selkouni avaa portin aivoihin.

Tiede
 
Marja Heinonen
mikko metsähonkala
Kuva: mikko metsähonkala

Selkounessa ihminen tietää olevansa unessa ja kykenee vaikuttamaan unen kulkuun.

Hän voi lentää, vierailla unelmiensa lomakohteessa, matkustaa ajassa taakse- tai eteenpäin tai pitää maailman parhaimman puheen. Mahdotonkin muuttuu mahdolliseksi.

Unennäkijä myös muistaa selkounet herättyään. Normaali uni häviää nopeasti mielestä, ellei sitä kirjoita muistiin.

Viitteitä selkounista – tosin eri nimillä – on kirjattu ihmiskunnan historiassa vuosituhansien ajan. Niin buddhalaisessa kirjallisuudessa kuin Aristoteleen teksteissä puhutaan niistä.

Suurella osalla meistä on vain muutama kokemus selkounesta. Aktiivisia selkouneksijoita on vähän. Halua niiden näkemiseen kyllä on. Selkounia voi nimittäin käyttää hyödyksi.

Unitutkijoiden mukaan uneksiminen vaikuttaa meihin samankaltaisesti kuin todellisuus. Selkounien aikainen muistaminen, ajattelu tai ajan arviointi muistuttaa hämmästyttävän paljon valvetilassa tapahtuvaa.

Niinpä selkounista on havaittu olevan hyötyä erilaisten taitojen ja tilanteiden harjoittelussa. Unessa voi hioa urheilusuoritusta tai valmistautua pitämään elämänsä konsertin uneksimalla, millaiseen lennokkuuteen voisi parhaimmillaan yltää.

Selkounia voidaan käyttää myös terapiana painajaisten torjuntaan tai puhtaana hupina ja mielikuvitusmatkailuna.

Tuhansia vuosia vanhoista buddhalaisista kirjoituksista lähtien selkounien näkemistä on yritetty lisätä erilaisten menetelmien avulla.

Yksinkertainen tapa on pitää päiväkirjaa unistaan. Aina ennen nukahtamistaan voi pyrkiä otolliseen mielentilaan muistuttamalla itseään siitä, että "herää" kesken unta.

Selkouneen on koetettu päästä myös Alzheimerin tautiin käytettävällä lääkkeellä ja nukkujan silmiin suunnatulla välkkyvällä valolla. Harjoittelun myötä uniennäkijä oppii tunnistamaan vilkkuvalon ja tiedostamaan uneksivansa.

Näiden keinojen tehosta ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä. Tuore Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin paljasti, että selkounia voisi ehkä lisätä treenaamalla tietoista ajattelua hereillä. Metakognitio eli taito pohtia omia ajatuksiaan on näet yhteydessä selkounien näkemiseen.

Koehenkilöt kävivät läpi kaksi 11 minuuttia kestänyttä testiä. Niissä heidän piti arvioida jokaista mieleensä tulevaa ajatusta asteikolla sisäinen–ulkoinen.

Ulkoisesti suuntautuneet ajatukset liittyivät siihen, mitä he näkivät tai kuulivat. Sisäiset ajatukset olivat esimerkiksi menneisyyden tapahtumia tai tulevaisuuden suunnitelmia.

Tutkijat huomasivat, että selkouneksijoilla oli enemmän harmaata massaa sillä aivojen kuorikerroksen alueella, joka aktivoitui omien ajatusten tarkastelussa.

Tutkijat päättelivät tästä, että selkounet ja ajattelun ajattelu pohjautuvat samoihin toimintamalleihin aivoissa. Samanlaisuus on voimakkainta, kun kyse on omien ajatusten tarkkailusta.

Selkounien tutkimus lisää myös tietoa aivoista ja avaa villejä näkymiä ihmismieleen vaikuttamiseen.

Perinteisesti kognitiotutkijat tutkivat ihmisten kokemuksia ja käyttäytymistä kysymällä heidän kokemuksiaan. Haastattelut yhdistetään kokeisiin, joissa katsotaan, mitä ihmiset muistavat, miten he päättelevät tai toimivat.

Molemmat lähestymistavat ovat hankalia, kun tutkitaan unia, koska ihmiset eivät voi kertoa niistä ennen heräämistään. Selkounet luovat sillan unen ja valveen väliin. Niiden kautta pystymme kommunikoimaan nukkuvan kanssa.

Unen aikana ihminen on käytännössä halvaantuneena. Muilla kuin unissakävelijöillä keho ei liiku unen aikana, vaikka sitä ohjaavat aivomekanismit toimivat.

Unessa liikkumista ohjaavat signaalit pysähtyvät aivorunkoon. Ainoastaan silmiä liikuttavat lihakset toimivat normaalisti.

Juuri silmänliikkeistä on rakennettu tutkimusoloissa selkounennäkijän yhteys ulkopuoliseen maailmaan.

Koetilanteissa selkouneksijoiden kanssa sovitaan etukäteen tietyt silmänliikkeet. Niiden avulla unennäkijä pystyy ilmoittamaan, milloin hänen unensa alkaa ja milloin se loppuu. Tällä tekniikalla on kyetty tekemään suuri joukko neurotieteellisiä tutkimuksia.

Bernin yliopistossa osallistujia pyydettiin tekemään tietyt ennalta sovitut tehtävät unessa. He viestittivät silmänliikkeillä, milloin aloittivat ja lopettivat tehtävän tekemisen unen aikana.

Tutkimuksessa vertailtiin, miten pitkään eri tehtävien suorittaminen kesti selkounessa ja hereillä. Tehtävinä oli laskemista, tietyn askelmäärän kulkemista ja yksinkertaisia jumppaliikkeitä.

Tutkijat havaitsivat, että laskemisen kaltainen mentaalinen toiminta tapahtui samalla vauhdilla unessa ja valveilla. Fyysiset toiminnot, kuten käveleminen, kestivät pidempään kuin hereillä.

Tutkijat olettivat tämän johtuvan siitä, että aivot eivät saaneet keholta normaalia sensorista palautetta, joka olisi auttanut tehtävässä.

Tiede on pystynyt karkealla tasolla myös videoimaan ihmisten unia. Nämä kaksi tutkimuspolkua yhdistämällä seuraava askel voi olla ihmisten uniin vaikuttaminen ulkoapäin.

Edes Inception-elokuvan kaltainen maailma, jossa Leonardo DiCaprio menee sisälle toisten uniin, ei ole enää täydellistä utopiaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!