Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämmentävällä merilukilla on sukuelimet jaloissaan

Tiede
 
ALEXANDER SEMENOV SCIENCE PHOTO LIBRARY
Merilukit kulkevat hitaasti tummien merten pohjassa saalista etsien kuin Maailmojen sota -tarinan tripodit.
Merilukit kulkevat hitaasti tummien merten pohjassa saalista etsien kuin Maailmojen sota -tarinan tripodit. Kuva: ALEXANDER SEMENOV SCIENCE PHOTO LIBRARY

Itämeressä on ikävä uiskennella. On sinilevää, meduusoja, lasinsiruja ja ties mitä saastaa. Mutta onneksi uimarannan pohjassa ei vaani verenhimoinen merilukki.

No, eivät merilukit ole ihmiselle vaarallisia, ainoastaan melko inhan näköisiä. Araknofoobikkoa tuskin huojentaa tieto, että nämä hontelot ja niljakkaat syvän meren kulkijat eivät oikeastaan ole hämähäkkejä, vaan niiden alkeellisia sukulaisia. Suurimmat lajit elävät lisäksi niin syvällä, ettei ihminen niihin voi törmätä.

Merilukeista isoin on Etelämeren pohjassa elävä Colossendeis megalonyx. Se on jalkoineen noin lp-levyn kokoinen, 30 senttiä jalan kärjestä toiseen.

Siihen loppuvat vertailukohdat ihmisten maailmaan. Merilukit ovat anatomialtaan niin outoja, että moni taksonomi on nyppinyt itsensä kaljuksi niitä luokitellessaan.

Merilukin sisäelimet ovat evoluutiossa valuneet sen pitkiin jalkoihin. Sukuelimetkin ovat sillä jaloissa – naaraalla kaikissa raajoissa ja uroksilla kahdessa takimmaisessa parissa.

Uroksille on kehittynyt myös eräänlainen vauvankantoteline: uros kantaa hedelmöitettyjä munia mukanaan, kunnes pikkulukit kuoriutuvat.

Herkuttelua varten lukilla on terävillä hampailla varustettu imukärsä, jolla se imaisee uhrilta sisälmykset.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!