Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka syvä on korvakäytävä? Kuinka syvälle intialaiset korvanpuhdistajat pystyvät kaivamaan?

Tiede
 
Jaakko Salonen
Bo Weisland Mi&I Science Photo Library
Korvan kaivelu voi puhkaista tärykalvon.
Korvan kaivelu voi puhkaista tärykalvon. Kuva: Bo Weisland Mi&I Science Photo Library

Eerik Pulli, 5

Aikuisen korvakäytävä on yleensä noin 2,5 senttiä pitkä eli kutakuinkin puolikkaan tulitikun mittainen. Lapsilla korvakäytävä on lyhyempi. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä lyhyempi käytävä on.

Normaalisti korvavaikkua on korvakäytävän ulko-osissa, joten tuskin kukaan korvanpuhdistaja pyrkii tarkoituksella ulottumaan käytävän sisäisimpiin osiin saakka. Sisäosiin kaivautuminen on vaarallista.

Jos ihminen työntää korvaa puhdistaessaan tikun syvälle korvaan, korvakäytävän toisessa päässä oleva tärykalvo joutuu venymään ja siihen saattaa tulla reikä. Seurauksena voi olla kuulon huonontuminen ja korvan kipeytyminen

Muutaman millimetrin päässä tärykalvon takana sijaitsee sisäkorvan ympärillä oleva luinen kuori, johon ei helpolla reikää tule. Tärykalvon takayläosan takana on sen sijaan kuuloluita, joita tökimällä korva voi jopa kuuroutua.

Korvavaikku on korvakäytävän ihon suoja-aine, eikä sitä yleensä tarvitse puhdistaa ollenkaan. Suurimmalla osalla ihmisistä vaikku tulee itsekseen pois korvasta. Sen voi pyyhkäistä suihkun jälkeen vaikkapa pyyhkeellä pois korvan suulta. Vaikun kaivaminen voi saada korvan kutisemaan, ja siihen voi tulla tulehduksia. Jos korva menee oikeasti tukkoon vaikusta, sitä kannattaa näyttää lääkärille.

Jaakko Salonen
korvalääkäri
Turun yliopistollinen keskussairaala

Palstalla asiantuntijat vastaavat lasten esittämiin tiedekysymyksiin. Lähetä kysymys sekä kysyjän nimi ja ikä osoitteeseen hs.tiede@hs.fi. Palstaa toimittavat Touko Kauppinen ja Juha Merimaa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!