Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kuvakirja paljastaa tuttujen ötököiden täydellisyyden, lujuuden ja herkän kauneuden

Kuvakirja paljastaa tuttujen ötököiden täydellisyyden, lujuuden ja herkän kauneuden

Tiede
 
Iiris Kalliola
Sami Karjalainen
Monessa heinäsirkkalajissa esiintyy vaaleanpunaisia yksilöitä, etenkin nuorten keskuudessa.
Monessa heinäsirkkalajissa esiintyy vaaleanpunaisia yksilöitä, etenkin nuorten keskuudessa. Kuva: Sami Karjalainen

Arvio: kirja
Hämmästyttävät hyönteiset - Amazing Insects. Sami Karjalainen ja Jussi Murtosaari, Docendo 2015. 144 s.

Suvisen luonnon tuoksut, maut, äänet ja kauneus herkistävät havainnoimaan ympäristöä tarkemmin. Mökkilaiturilla on hauska kuvitella, miten paljon hurmaavia toukkia, matoja ja kovakuoriaisia rantalieju kätkee sisäänsä.

Hyönteiset hääräävät mielikuvissa uudessa valossa, kun on katsellut Sami Karjalaisen ja Jussi Murtosaaren teosta Hämmästyttävät hyönteiset. Tutut ötökät ne vasta kiinnostavia ovatkin!

Kuvaustekniikka on viime vuosina kehittynyt huikeasti. Karjalainen on rakentanut ja viritellyt monimutkaisen kuvauslaitteiston itse. Kameran ja kohteen väliin asetettu mikroskooppiobjektiivi paljastaa esimerkiksi, miten upea hyttysen siipi on. Liekö ripsuinen rakenne syynä ininään?

Hirvikärpäsen naamataulu ei irvileukoineen tuota suurta yllätystä. Kohde tosin on kuollut ja kuva koostettu tietokoneella 225 yksittäisestä otoksesta, joissa terävyysaluetta on siirretty vähän kerrallaan.

Hyönteisissä on herkkää kauneutta ja lujuutta. Loispistiäisen ja runkohaapsasen olemuksissa näkyy pitkän evoluution ja täydellisten sopeutumien tuoma itsevarmuus. Vuosimiljoonien aikana kehittyneet eliöt ovat sopeutumisen mestareita, täydellisiä omassa elementissään.

Jussi Murtosaaren kuvissa viehättää, että lajit on kuvattu osana elinympäristöään: palosirkka pyrähtämässä harjunrinteellä, lehtohepokatti ponkaisemassa kalliolla, surviaissääski vesisiippa-lepakon luotaamana. Tilanteen dramatiikan taltioiminen vaatii kuvaajalta suurta taitoa.

Kiintoisimpiin otoksiin liittyy jokin tapahtuma tai ilmiö, kuten Sami Karjalaisen kuvassa "Tappelu baarin edustalla", jossa ampiainen ja muurahainen käyvät raajarysyä makeasta lounaasta.

Tavalliselle lukijalle tarkkoina toistuvat tiedot kuvien teknisistä taustoista ovat turhaa sivunhukkaa. Paljon hauskempi olisi ollut saada tietoa itse otuksesta tai ilmiöstä, johon kuva liittyy. Luontokuvauksen harrastajalle ne tosin antavat lisätietoa.

Tekstit ovat lyhyitä. Kirjaan sisältyvä Malcolm Hicksin englanninnos on paikoin jopa sujuvampaa kuin suomenkielinen teksti.

Kirjan kuvia on mukava ihmetellä lasten kanssa. Lapset osaavat ihmetellä – myös keisarin uusia vaatteita. Korkeasaaren kiinnostavin eläin saattaa hyvinkin olla leppäkerttu.

Sami Karjalainen
Pihaharsokorennolla on komeat verkkosilmät.
Pihaharsokorennolla on komeat verkkosilmät.

Sami Karjalalainen
Supermieskö? Ei, vaan loispistiäinen.
Supermieskö? Ei, vaan loispistiäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!