Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljan sisäviljelyä kokeillaan maailmalla

Tiede
 
Kalevi Rantanen

Snafun kaltaisia tehtaita toimii muutamia eri puolilla maailmaa.

Japanilainen Mirai tuottaa salaatteja entisessä puolijohdetehtaassa. Yhdysvaltalainen Freight Farms on muuntanut merikontteja kasvitehtaiksi.

Kaupalliset kasvitehtaat keskittyvät salaatteihin, mutta tutkijat kokeilevat jo viljan kasvatusta. Kiinalaisen Beihangin yliopiston tutkijaryhmä viljeli kevätvehnää neljässä kasvatustilassa. Ensimmäinen oli kasvihuone avaruuslentäjiä varten, toinen maahan suunniteltu kasvitehdas. Kolmas oli tavallinen kasvihuone ja neljäs perinteinen pelto.

Vilja kasvoi jokaisessa koeviljelmässä. Sato oli paras suljetuissa tiloissa. Jyvien proteiinipitoisuus oli suurin pellolla.

Japanissa Chiban yliopiston sekä tiede- ja teknologiavirasto JST:n tutkijat ovat testanneet laboratoriossa monikerroksista riisitehdasta.

Riisin kasvatus pellolla kestää noin 120 vuorokautta. Vuodessa saadaan yksi sato. Kasvitehtaassa aikaa menee 90 päivää. Vuodessa voidaan kasvattaa neljä satoa.

Tulokset on saatu nykyisillä lajeilla ja lajikkeilla, mutta sisäviljelyssä ei tarvitse rajoittua niihin. Kun ympäristöä voidaan säätää vapaasti, pystytään jalostamaan kasveja, joita nyt on mahdotonta viljellä.

Kasvisruokavalikoima voi näin kasvaa hurjasti. Valmiitakin lajeja ja lajikkeita on tarjolla paljon. Maatalousjärjestö FAO:n mukaan maailmassa on 50 000 syötävää kasvia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!