Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalainen salaattitehdas muuntaa tieteisfantasiaa todeksi – kasvinviljelyä avaruusasemien tapaan

Automatisoitu tuotantolinja suoltaa salaattia ylipaineistetussa puhdastilassa.

Tiede
 
Kalevi Rantanen
Ville Männikkö
Samuli Laurikainen opiskeli konetekniikan diplomi-insinööriksi ja työskenteli teollisuudessa. Nyt hän soveltaa oppimaansa salaattiin. Maataloustukia ei heru, koska hän ei viljele maata.
Samuli Laurikainen opiskeli konetekniikan diplomi-insinööriksi ja työskenteli teollisuudessa. Nyt hän soveltaa oppimaansa salaattiin. Maataloustukia ei heru, koska hän ei viljele maata. Kuva: Ville Männikkö

Vielä äskettäin kasvinviljely suljetussa tilassa oli kirjaimellisesti rakettitekniikkaa. Sitä tehtiin vain avaruusasemilla.

Tieteisfantasia muuttuu parhaillaan todeksi maan päällä Vantaan Vaaralassa. Siellä toimii yksi toistaiseksi harvalukuisista kasvitehtaista.

"Jos tilaus tulee maanantaina, salaattiversot ovat valmiita keskiviikkona ja tuotteet kaupan hyllyllä perjantaina", kertoo uuden ajan kasvihuoneyrittäjä Samuli Laurikainen.

"Ei ole merkitystä sillä, onko kauppa Helsingissä vai Rovaniemellä. Kaupan logistiikkakeskukset ovat meidän vieressämme."

Laurikaisen yritys Snafu Oy kasvattaa tällä hetkellä retiisin, apilan, sinimailasen, parsakaalin, herneen ja linssin silmuja. Silmut ovat nuoren kasvin versoja, joista kootaan silmusalaatteja.

"Versoissa on eniten ravintoaineita ja makua", kertoo Laurikainen.

Snafun kasvihuone on ylipaineistettu puhdastila, jollaisia on aikaisemmin totuttu näkemään vain lääke- ja elektroniikkateollisuudessa. Koko tuotanto- ja palveluketju on hiottu tieteellisen tarkasti.

Kasvihuone toimii tilauspohjaisesti. Varastossa pidetään vain siemeniä, jotka säilyvät oikeissa olosuhteissa vuosia. Versot kasvatetaan monessa kerroksessa ja kokonaan keinovalossa. Laurikainen kertoo, että ensimmäinen robotti on tulossa ja pakkausvaihetta automatisoidaan.

Kehitystä ajaa eteenpäin tarve vähentää energian ja tilan kulutusta. Samalla päästään eroon kasvinsuojeluaineista ja kemikaalipäästöistä.

"Energian menekki on vain kymmenesosa perinteisen kasvihuoneen kulutuksesta", sanoo Laurikainen.

Ilma tulee sisään hienosuodattimien läpi. Vesi on samaa talousvettä, jota ihmisetkin juovat. Tuhohyönteiset ja taudinaiheuttajat pysyvät ulkona.

Myös tilaa säästyy. Perinteinen viljely vaatisi hehtaareja, nyt riittää muutama aari.

Toiminnalla on insinööritieteellinen ja teollinen tausta, vaikka alku on perinteisessä maataloudessa.

"Olen kotoisin maalta ja kerroin lehtihaastattelussa seitsenvuotiaana, että ryhdyn maanviljelijäksi", kertoo Laurikainen.

Laurikainen opiskeli kuitenkin konetekniikan diplomi-insinööriksi ja työskenteli pitkään isoissa teollisuusyrityksissä. Sitten hän tuli rakkauden perässä Helsinkiin ja rupesi miettimään vanhan unelman toteuttamista.

Kun perinteinen maanviljelys on kaupungissa hankalaa, ratkaisuksi muotoutui teollinen kasvinviljely.

"Olin teollisuudessa oppinut, että tärkeää on järjestää toiminta tehokkaasti. Maataloudessakaan tärkeintä eivät ole hehtaarit vaan teho."

Snafu toimii todella teollisesti. Tietokoneet valvovat kaikkea. Laatu varmistetaan ISO-standardien mukaisilla laatujärjestelmillä. Niihin kuuluvat ympäristö- ja elintarviketurvallisuusjärjestelmät. ISO-standardit ovat tuttuja teollisuudessa, mutta eivät välttämättä perinteisessä maataloudessa.

Aivan kaikkea ei ole automatisoitu. Kuluttajien tarpeiden ennakointi vaatii inhimillistä asiantuntijaa.

"Kauppojen hedelmä- ja vihannesvastaavat tekevät todella arvokasta ja osaavaa työtä arvioidessaan menekkiä sään, juhlapyhien, erilaisten tapahtumien, tv-, lehti-, ja somekiinnostusten mukaan", sanoo Laurikainen. "Siinä on varmaan paljon psykologiaa mukana."

Toinen suomalaisyritys Novarbo on kehittänyt suljetun kasvihuoneen energiatekniikkaa. Aiheen tutkimus alkoi vuonna 2003 Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa, joka on sittemmin yhdistetty Luonnonvarakeskukseen.

Viimeinen kehitysvaihe on lämmön kierrätys. Ylimääräinen lämpö ja kosteus sidotaan pisaraverhoon. Vesipisarat kerätään altaaseen. Sieltä veden lämpö otetaan talteen lämpöpumpulla. Tuuletusluukkuja ei silloin tarvita.

Kasvihuone voi toisinaan olla lämmön nettotuottaja.

Ledivalot ovat saaneet uusista viljelyteknologioista eniten huomiota ja syystä. Valon aallonpituus voidaan säätää tarkasti.

Punaisella ja sinisellä valolla on kokeissa nostettu kaalien ja lehtisalaattien antioksidanttipitoisuutta. Sininen valo on lisännyt fenoliyhdisteiden määrää tomaatissa, persiljassa ja basilikassa, ultraviolettisäteily antosyaanien määrää lehtisalaateissa.

Ville Männikkö
Puna-apila ja sinimailanen versovat ikkunattomassa teollisuushallissa valmiiksi silmusalaatiksi parissa päivässä. Tehdas voi tuottaa vuodessa sata satoa.
Puna-apila ja sinimailanen versovat ikkunattomassa teollisuushallissa valmiiksi silmusalaatiksi parissa päivässä. Tehdas voi tuottaa vuodessa sata satoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!