Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ludvig XIV oli kipujen kuningas, jota lääkittiin kyyjauheella ja lannalla

Itsevaltias Ludvig XIV oli alamaisten silmissä haavoittumaton Aurinkokuningas. Todellisuudessa hän poti mitä erilaisimpia tauteja.

Tiede
 
Riikka Forsström
Le Plutarque Francais, Mennechet edition, Getty
Kuningas Ludvig XIV esiintyi voittamattomana auringon poikana, mutta sairasti siinä kuin köyhät ja kurjat.
Kuningas Ludvig XIV esiintyi voittamattomana auringon poikana, mutta sairasti siinä kuin köyhät ja kurjat. Kuva: Le Plutarque Francais, Mennechet edition, Getty

Varhain aamulla marraskuun 18. päivänä vuonna 1686 Versailles'n linnassa valmistauduttiin salaiseen operaatioon. 48-vuotiaan Ludvig XIV:n sairasvuoteen äärelle kokoontuneet viisi lääkäriä teroittelivat veitsiään.

Kuningas oli kärsinyt jo pidemmän aikaa arkaluontoisesta vaivasta. Hänellä oli peräsuolessaan sietämättömiä tuskia aiheuttava avanne, fisteli, jota lääkärit olivat yrittäneet hoitaa muun muassa asettamalla avoimen haavan päälle tulikuumia kiviä ja sivelemällä sille syövyttäviä nesteitä.

Kun mikään ei auttanut, lääketieteen asiantuntijat päättivät turvautua vihoviimeiseen keinoon: leikkaukseen.

Kun veitset ja sakset viilsivät arkaa lihaa ja kuningas leikattiin auki kuin kananpoika, yksikään tuskan huuto ei purkautunut hänen huuliltaan, vaikka mitään kipua lievittävää ainetta ei ollut. Mikä pahinta, leikkaus täytyi uusia muutamia kertoja ennen kuin haava alkoi parantua.

Ludvig oli kuitenkin päättänyt osoittaa yli-inhimillistä tyyneyttä ja kestää valittamatta niin kammottavaa kipua, että nykypäivänä elävä ihminen ei voisi sellaista kuvitellakaan. Anestesia otettiin käyttöön vasta 1840-luvulla.

Aurinkokuninkaaksi kutsuttu Ranskan yksinvaltias, oman aikansa mahtavin eurooppalainen monarkki, antoi itsestään kuvan testosteronia uhkuvana teräsmiehenä.

Ludvigin syntymää pidettiin ihmeenä hänen tullessaan maailmaan syyskuun 5. päivänä 1638, ja vastasyntynyttä alettiinkin ensi parkaisusta lähtien kutsua nimellä Louis Dieudonné – Ludvig Jumalan lahja.

Kukaan ei ollut odottanut hänen äitinsä, lähes 37-vuotiaan kuningatar Anna Itävaltalaisen tulevan enää raskaaksi oltuaan 23 vuotta hedelmättömässä avioliitossa Ranskan kuninkaan Ludvig XIII:n kanssa.

Ludvigista varttui salskea nuorukainen, joka kiiti sotaratsun selässä taistelutantereilla sininen viitta hulmuten. Versailles'n juhlissa, naamiohuveissa ja tanssiaisissa Ludvig esiintyi jalokivistä kimaltelevissa puvuissaan ja punakorkoisissa kengissään voittamattomana auringon poikana ja loistavana Apollona.

Ulospäin välittyi kuva ikuisesti terveestä ja elinvoimaisesta hallitsijasta, jota ei mikään sairaus tai kohtalon isku kykenisi nujertamaan. Tämä oli kuitenkin lumetta ja spektaakkelia, sillä Ludvigin sairauksien lista oli pitkä lapsesta saakka.

Yhdeksänvuotiaana hän oli sairastanut isorokon, joka oli jättänyt ikuiset arvet hänen kasvoihinsa. Ne olisi ehkä voitu välttää, jos Ludvig olisi elänyt 150 vuotta myöhemmin – isorokkorokotus keksittiin vuonna 1796.

15-vuotiaana Ludvigilta löydettiin kasvaimia rinnasta, 17-vuotiaana hän sairasti tippurin, 19-vuotiaana lavantaudin, 22-vuotiaana punataudin, 24-vuotiaana tuhkarokon ja vuosi fistelileikkauksen jälkeen malarian.

Täytettyään 50 vuotta kuningas kärsi kaiken muun lisäksi äärimmäisen tuskallisista kihtikohtauksista, reumatismista ja vatsakouristuksista, kroonisesta migreenistä, ruoansulatushäiriöistä sekä ihosairauksista. Hänellä oli pohjaton ruokahalu. Jatkuva, bulimiaan viittaava mässäily lisäsi sairastumisen riskiä.

Hammassäryt kiduttivat hallitsijaa, ja stressi laukaisi hänessä hermostollisia kohtauksia, joita kutsuttiin 1600-luvulla "vapööreiksi".

Lääkkeeksi erilaisiin vaivoihinsa Ludvig sai mitä merkillisimpiä seoksia, jotka sisälsivät muun muassa kyykäärmejauhetta ja hevosenlantaa. Lääkärien tavanomaisia hoitomuotoja olivat suoneniskentä, peräruiskeet sekä vatsahuuhtelut.

Ranskan kuninkaallisen perheen henkilääkärit nauttivat suurta arvonantoa. Gui-Crescent Fagon (1638–1718) tunnettiin todellisena "terveyden ministerinä".

Fagon menetti kuitenkin asemansa Aurinkokuninkaan kuoleman jälkeen, sillä hänen epäiltiin syyllistyneen hoitovirheesen kuninkaan viimeisen sairauden aikana ja surmanneen muitakin kuninkaallisen perheen jäseniä suoneniskennöillään.

Ajatus "pahan veren" poistamisesta perustui antiikin lääketieteestä juontuvaan humoraaliteoriaan. Sen mukaan ihmisen terveyttä tai sairautta määritti se, olivatko hänen ruumiinnesteensä tasapainossa.

Ludvigin sairastaessa lavantautia lääkärit tyhjensivät potilaasta yli litran verta, minkä seurauksena hän alkoi hourailla ja hänen hiuksensa lähtivät. Jo 19-vuotiaana Ludvig oli täysin kalju, mistä syystä hän alkoi käyttää peruukkeja. Niistä tuli muotivillitys Euroopan ylhäisön keskuudessa.

Aurinkokuninkaan sairauksista on säilynyt jälkipolville yksityiskohtaisia tietoja sen vuoksi, että hänen lääkärinsä pitivät vuosikymmenien ajan potilaspäiväkirjaa (Journal de la santé du roi), johon he kirjasivat huolellisesti korkea-arvoisen hoidokkinsa terveydentilan vaihtelut sekä vaivoihin määrätyt hoidot ja lääkitykset.

Aurinkokuningas ei ollut juuri milloinkaan yksin. Kuningas saattoi jopa ottaa ulkomaisia arvovieraita vastaan samalla kun suoritti tarpeitaan käymäläistuimella. Toimituksen jälkeen lääkärit tutkivat jätökset huolellisesti ja kirjasivat ylös huomionsa niiden väristä ja hajusta.

Ludvigin ruumis ei ollut vain fyysinen, matojen ruoaksi tuomittu lihasten, veren ja elinten kokonaisuus. Se oli myös poliittinen ruumis, joka kuului valtiolle. Koko Ranska seurasi henkeään pidättäen hallitsijansa terveydentilan muutoksia, ja uutisia Ludvigin parantumisista juhlistettiin trumpettien törähdyksin ja ilotulituksin.

Vanhuudessaan Aurinkokuningas oli hauras, sairauksien ja tehottomien hoitojen uuvuttama mies. Hän oli niin kihdin ja reuman runtelema, että kykeni käymään päivittäisillä kävelyillään Versailles'n puutarhoissa vain erikoisvalmisteisella pyörätuolilla.

Aurinko sammui Versailles'ssa, kun Ludvig viimein kuoli syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1715. Syy oli jalkaan tullut kuolio. Hän oli kuollessaan melkein 77-vuotias.

Aurinkokuninkaan loistavaa persoonaa muistellaan tänä vuonna Versailles'ssa monin juhlallisuuksin: naamiaistanssiaisin, teatteriesityksin, konsertein ja ilotulituksin.

 

Kirjallisuutta: Stanis Perez: La santé de Louis XIV. Une biohistoire du roi-soleil. Champ Vallon: Seyssel 2007. David Wootton: Bad Medicine. Doctors Doing Harm since Hippocrates. Oxford University Press 2006. Riikka Forsström: Kaunis turhuus. Ylellisyys ja nautinnot yksinvaltiuden ajan Ranskassa. Otava 2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!