Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK ennustaa enemmän katovuosia

Tiede
 

Huonot sadot ja pienet varastot ovat korottaneet rajusti viljan hintaa tällä vuosituhannella. Tutkijat sanovat ilmiötä ruokasokiksi. YK:n laskelmien mukaan viljan hinta on ollut enimmillään 2,8 kertaa suurempi kuin vuosituhannen vaihteessa.

Venäjällä vuosien 2010–2011 helleaalto oli pahin 40 vuoteen. Se heikensi satoja ja vaikutti välillisesti mellakointiin Pohjois-Afrikassa, koska leivän hinta kohosi siellä nopeasti.

Ruokahuollon yhdysvaltalaiset ja brittiläiset asiantuntijat selvittivät riisin, vehnän, maissin ja soijan tuotantoa. Heidän mukaansa katojen riski on kasvanut huomattavasti tällä vuosisadalla. Sadot voivat romahtaa kerran 30 vuodessa, kun ennen vaara oli noin kerran sadassa vuodessa.

"On vaikea tutkia ääri-ilmiöiden toistumista, mutta ennustamme, että ruuantuotannon romahduksia esiintyy enemmän tulevina vuosikymmeninä", sanoo raportin kirjoittajiin kuuluva Kirsty Lewis Britannian ilmatieteen laitoksesta. YK: n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan väestönkasvu lisää ruoan kysyntää 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!