Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eraus on helppo saalis – vasta itsenäistynyt nuori karhu pakenee koiraa väärään paikkaan

Saman vuoden penikkaa ei saa ampua, mutta vuoden vanha eraus on helppo saalis, kun karhunmetsästys tällä viikolla alkaa

Tiede
 
U. Pekka Kinnunen
Arto Tulima
Karhunpenikka ei osaa itse pyytää liha-ateriaa vielä toisenakaan kesänään. Haaskat, marjat ja lahoissa kannoissa möyrivät toukat ovat nuorison herkkua.
Karhunpenikka ei osaa itse pyytää liha-ateriaa vielä toisenakaan kesänään. Haaskat, marjat ja lahoissa kannoissa möyrivät toukat ovat nuorison herkkua. Kuva: Arto Tulima

Nuorten karhujen tielle tulee uusia vaaroja, kun karhunmetsästys torstaina alkaa.

Saman vuoden talvella syntyneet pennut ja niiden emä ovat vielä rauhoitettuja. Emon hiljattain vieroittamat, vuotta vanhemmat eraukset ovat sen sijaan luvallista ja helppoa riistaa. Ne pakenevat koiran edellä kerkeästi puuhun, mistä ne on kätevää ampua.

Hiukan karhunuorisoa suojaa se, että metsästäjät mieluiten pyytävät ison, täysikasvuisen eläimen.

Karhunpentujen syntymä ajoittuu tammikuun alkuviikoista helmikuun puoliväliin. Penikoita syntyy tavallisimmin kaksi, mutta joskus jopa neljä, kuten Ilomantsissa keväällä 2015.

Vaikka kookkaimmat naaraskarhut painavat 150 kiloa, pennut ovat syntyessään vain neljänneskilon painoisia, sokeita, lähes karvattomia, hyvin avuttomia ja imetyksen aikana puolihorroksessa. Tästä johtuen niiden energiankulutus on vähäistä.

Karhun maito on erittäin ravitsevaa. Sen rasvaprosentti on 20. Siksi penikoiden kasvu on niin nopeaa, että ne painavat kesäkuussa jo puolenkymmentä kiloa.

Tätä ennen penikat ovat leikkineet pesän suuaukon luona, kiipeilleet lähipuissa, mutta eivät ole saaneet lähteä kauemmas.

Urokset tappavat ensiravinnokseen keväisin hirven taikka Lapissa poron, useimmiten niiden vasan. Raatojen makoisat tuoksut houkuttelevat, mutta emo ei uskalla johdatella penikoitaan haaskojen luo. Urokset saattaisivat tappaa ne, jotta saisivat näin yksinäiseksi jääneen naaraan heti kiimaan.

Kesän ajan penikat seurailevat hyvässä kurissa emoaan, joka pitää jatkuvasti vahtia, ettei yllätyksiä pääse tapahtumaan. Imettäessään naaras heittäytyy selälleen, jolloin penikoilla on mahdollisuus imeä. Vaaran uhatessa tai leikkiessään pennut kipaisevat nopeasti puuhun.

Syksyllä jälkeläisten paino on kohonnut jopa lähelle neljääkymmentä kiloa.

Talven ne viettävät emon kanssa samassa pesässä. Naaras kaivaa sen maahan taikka valitsee paikaksi kiviluolan. Urokset talvehtivat joskus "korjuulla", maahan saakka ulottuvien tiheiden kuusenoksien suojassa sen jälkeen, kun lumi on ne kietonut vaippaansa.

Seuraavana keväänä penikoita kutsutaan erauksiksi. Silloin naaras tulee uuteen kiimaan, ja penikoiden on erottava emästään.

Testamentti ja tarvittavat elämän ohjeet on annettu, ja itsenäinen, joskus koviakin koettelemuksia tarjoava elämä alkaa. Jos eraukset eivät eroa naaraasta, uros tappaa ne.

Eraukset elävät kesän yhdessä. Ne käyttävät muutoin samoja ravintolähteitä kuin aikuisetkin, mutta eivät kykene vielä saalistamaan eläimiä.

Metsästä löytyy kuitenkin muiden petojen jäljiltä haaskojen jätteitä, jotka on käytettävä tarkoin hyväksi.

Monien kasvien juuristot on kaivettava. Keväiset voikukan ensilehdet ovat pehmeitä ja makoisia. Kun haavan lehti puhkeaa täyteen mittaansa, eraukset katkovat ohuita haapoja ja riipivät niistä latvalehdet. Jostakin syystä tyvipuun lehdet eivät kelpaa.

Tätä kestää pari viikkoa. Kun lehdet kovettuvat, ne eivät enää kelpaa.

Paksummat haavat jäävät aikuisille karhuille, kun erauksien voimat eivät riitä niitä taittamaan. Aikuiset yksilöt katkovat yli kymmensenttisiäkin puita.

Kesän edistyessä luonto tarjoaa tilaisuuksia herkuttelulle. Marjoista kypsyy ensiksi lakka. Sen poimija voi hyvänä lakkakesänä tavata suolla karvaturrin. Jos suo on laaja, ei siltä tarvitse kummankaan poistua, vaan sopu antaa sijaa.

Kun mustikka on maukkaimmillaan, siirtyvät nallet mustikkakankaille. Puolukka ja varsinkin variksenmarja suovat maukasta ravintoa. Hyvinä pihlajanmarjavuosina eraukset napsivat marjoja puistakin.

Aikuisten otsojen tavoin eraukset kuorivat männyn kantoja, joista kaarnan alta löytyy toukkia. Suurillakin aukoilla on karhumailla jokainen kanto tutkittu.

Myös muurahaispesät on revittävä rikki toukkaravinnon toivossa.

Kauran jyvä on elokuun puolivälin paikkeilla "maitoasteella" ja maukkaimmillaan. Eraukset laahautuvat aikuisten karhujen tavoin istuallaan pellossa, hamuavat kauran latvoja syliinsä ja riipivät niistä jyvät suuhunsa.

Peltoon jää leveitä vakoja, eikä maanomistaja ole niistä mielissään.

Näin kertyy nuorelle karhulle rasvakerros vararavinnoksi talvea varten.

Itsensä ravitsemisen ja metsämiesten väistelyn jälkeen seuraava haaste on talvipesän etsintä.

Sen tarkkailu alkaa jo syyskuulla. Silloin nuori karhu tutkii maatuneet muurahaispesät.

Keko, jonka päällä kasvaa kymmensenttinen sammal- tai jäkäläkerros, on sopiva. Siinä ei taatusti ole enää muurahaisia häiritsemässä talven viettoa, ja maatuneena siinä on hyvä lämmöneristys.

Jos sopivaa kekoa ei löydy, on kaivettava maapesä. Nykyisin karhu kaivaa usein talvipesänsä suurten viemäriojien varsille muodostuneeseen mutakumpuun.

Pehmeäksi tiivistynyt, maatunut turve on hyvä lämmön eristäjä ja pehmoinen makuualusta. Pesään ei tarvitse kantaa enempiä pehmikkeitä.

Ennen talvipesään menoaan karhut liikkuvat vain vähän ja paastoavat niin, että ruoansulatuskanava tyhjenee.

Suoliston seinämistä irtoavista aineista muodostuu peräsuoleen tukko, joka voi olla jopa neljänkymmenen sentin mittainen. Metsästäjät ovat kutsuneet sitä ammoisista ajoista saakka pihkatapiksi.

Eraukset viettävät usein elämänsä ensimmäisen itsenäisen talven samassa pesässä, mutta voivat ne jo syksyllä erotakin viettämään talvea yksikseen.

Kun kevätaurinko taas lämmittää luontoa, alkaa nyt kaksivuotias nuori nallikka virkistyä aikuisten yksilöiden tavoin, katselee pesäaukosta ja lähtee lopulta etsimään einettä.

Pakkasen maukkaiksi mehurakkuloiksi palelluttamat puolukat ensipälvissä suovat tyydytystä ensihätään. Pihkatappi poistuu, ja suoliston toiminta normalisoituu.

Talviunensa aikana karhu hajottaa virtsan sisältämän typen ja tuottaa siitä aminohappoja, joista osa käytetään sokerin valmistukseen ja osa valkuaisaineiden synteesiin jopa niin tehokkaasti, että keväällä karhulla saattaa olla veressä korkeampi valkuaisainepitoisuus kuin syksyllä.

Tästä kaikesta johtuen karhun talvipesässä ole kevään tullen virtsan lemua eikä ulostetta. Pesä on siisti, ja sitä voi käyttää seuraavanakin syksynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!