Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoneenlämpöinen suprajohde mullistaisi elektroniikan: uusi suprajohde toimii Etelämantereen kovimmissa pakkasissa

Tiede
 
Ria Novosti
Maglev-juna kiitää Shanghain lentokentälle tasaisesti suprajohtavien magneettien avulla Kiinassa. Juna pääsee yli 400 kilometrin tuntinopeuksiin. Supajohteet ovat vielä hyvin kalliita, koska kylmän tuottaminen maksaa paljon. Nyt suprajohteita on tuotettu -70 pakkasasteessa.
Maglev-juna kiitää Shanghain lentokentälle tasaisesti suprajohtavien magneettien avulla Kiinassa. Juna pääsee yli 400 kilometrin tuntinopeuksiin. Supajohteet ovat vielä hyvin kalliita, koska kylmän tuottaminen maksaa paljon. Nyt suprajohteita on tuotettu -70 pakkasasteessa. Kuva: Ria Novosti

Suprajohteessa sähkö kulkee vastuksetta. Ilmiö vaatii kuitenkin alhaisia lämpötiloja.

Nyt suprajohde on pystytty luomaan 70 pakkasasteessa eli lämpimässä verrattuna aiempiin ennätyksiin. Uusi suprajohde toimisi siis jopa luonnonoloissa, vaikkapa Etelämantereen kovassa pakkasessa.

Jos suprajohde saadaan toimimaan huoneenlämmössä, koko elektroniikka mullistuu. Suprajohtavuuden avulla voidaan tuottaa myös vahvoja magneettikenttiä. Sitä on hyödynnetty aivojen magneettikuvauksessa ja supernopeissa junissa.

Uuden suprajohteen valmisti Mihail Eremets Max Planck -instituutissa Mainzissa Saksassa. Hän puristi rikkivetyä paineeseen, joka on 1,6 miljoonaa kertaa normaalia ilmanpainetta korkeampi. Timanttipuristimessa rikkivety muuttui suprajohtavaksi 70 pakkasasteessa. Edellinen ennätys oli –110 astetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!