Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvatetut miniaivot epäilyttävät

Tiede
 
Helsingin Sanomat
ohion osavaltion yliopisto
Miniaivoista puuttuu verisuonet.
Miniaivoista puuttuu verisuonet. Kuva: ohion osavaltion yliopisto

Kantasoluista kasvatetut pienet ihmisaivot herättävät tutkijoissa epäilyksiä. Ne kasvatti Rene Anand, biokemian, farmakologian ja neurotieteen professori Ohion osavaltion yliopistossa. Hän esitteli miniaivoja viime viikolla.

Anand väittää, että miniaivoilla voi tutkia aivosairauksia ja testata lääkkeitä, koska miniaivot ovat täysin kasvaneiden aivojen vastine. Anand sanoo, että malli täsmää ihmisaivojen geeneihin 99-prosenttisesti. Kooltaan ne vastaavat viisiviikkoisen ihmisalkion aivoja. Kasvatus vei 15 viikkoa.

Muut aivotukijat eivät allekirjoita väitettä, että Anandin aivoissa olisi aivojen kaikki osat. He pitävät miniaivoja kasvatettujen solujen kokoelmana.

Anandin pitäisi vertailla aivojaan sikiön aivoihin ja kokeilla miten ne reagoivat ärsykkeisiin, sanoo itsekin aivoja kasvattanut Jürgen Knoblich molekyylibiologian instituutista Wienissä.

Ongelma on sekin, että Anand on hakenut kasvatuksen tekniikalle patenttia. Siksi Anand ole paljastanut menetelmiään, kertoo tiedelehti New Scientist.

Anandin aivoista puuttuu ainakin verisuonisto. Sitä huolimatta malli nopeuttaa neurotieteen tutkimusta, Anand sanoo. Hänen mukaansa mallilla voisi tutkia esimerkiksi Alzheimerin ja Parkinsonin tauteja ja autismia. Jos aivoihin lisäisi verenkierron, sillä voisi Anandin mukaan aivohalvaustakin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!