Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaan tahdon olemassaolon mysteeri on arjessa merkityksetön – tärkeintä on jakaa hyvää oloa

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Istun luentosalin keskirivissä. Kvanttimekaniikan vaikeimmista teorioista vuonna 1999 Nobel-palkittu Gerardus 't Hooft ilmoittaa satapäiselle yleisölle, ettei heillä ole vapaata tahtoa. Sali hiljenee. Väite on kova.

Vapaa tahto on ollut aiemminkin vaakalaudalla.

Yli sata vuotta sitten fysiikan teoriat näyttivät kauniin yksinkertaisilta. Isaac Newtonin liikeyhtälöt kuvasivat tarkasti kappaleiden liikkeen. Toisaalta James Maxwellin yhtälöt selittivät sähköiset ilmiöt. Monet tiedemiehet ajattelivat, että fysiikan suuriin kysymyksiin on vastattu.

Luonnonilmiöiden selittämisessä vain näiden klassisten yhtälöiden avulla piillee kiusallinen sivujuonne: kaikki on ennalta määrättyä. Vapaata tahtoa ei ole.

Onneksi sadan viime vuoden aikana kehitetty kvanttimekaniikka pelasti vapaan tahdon. Kvanttiteoria ei määrää tulevaisuutta, koska se perustuu todennäköisyyksiin. Mittauksen tulosta ei voi aina ennustaa.

Nyt kuitenkin arvon 't Hooft esitelmöi, että ehkä kvanttimekaniikka perustuu pohjimmiltaan klassiseen logiikkaan. Hän puhuu vertauskuvallisesti pienenpienistä vivuista ja hammasrattaista, jotka kääntyvät yksinkertaisten sääntöjen mukaan.

't Hooft tuntee kvanttimekaniikan kuin omat taskunsa, mutta hän ei ole siihen tyytyväinen. Gravitaatiota ei ole saatu kvanttitasolla yhdistettyä muihin vuorovaikutuksiin. Hiukkasia kuvaava standardimalli sisältää kolmekymmentä vapaata lukua, joita säätämällä se vasta selittää mittaustulokset.

Kolmekymmentä on monta. "Liian monta", virkkaa 't Hooft. Hän haaveilee yksinkertaisesta teoriasta, joka sisältää suhteellisuusteorian, standardimallin ja muut luonnon toiminnan periaatteet. Hakiessaan yksinkertaisuutta 't Hooft päätyi ajatukseen klassisesta logiikasta. Toisin kuin minua kvanttimekaniikan epävarmuus ällöttää häntä.

John Bellin vuonna 1964 kehittämää epäyhtälöä ja sen kokeellisia tutkimuksia pidetään usein todisteena kvanttimekaniikan todennäköisyyksien oikeellisuudesta. Havainnot eivät kuitenkaan poissulje 't Hooftin ideaa, jossa aivan kaikki on ennalta määrättyä. Bell oletti vapaan tahdon olemassaolon.

Kvanttiteknologian kehitystä 't Hooftin työstämä teoria ei kuitenkaan muuta. Vaikutukset tuntuisivat lähinnä hyvin korkean energian hiukkasfysiikassa ja kosmologiassa. Kvanttitietokone häämöttää edelleen horisontissa.

Arkielämässä on yhdentekevää, onko vapaata tahtoa teoreettisesti olemassa. Tärkeintä on tehdä hyviä päätöksiä ja jakaa hyvää oloa.

Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!