Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä ovat ihmisen rajat – juostaanko sata metriä koskaan alle yhdeksän sekunnin?

Tiede
 
Hannes Heikura / HS
Usain Bolt juoksi satasen aikaan 9,58 Berliinissä vuonna 2009.
Usain Bolt juoksi satasen aikaan 9,58 Berliinissä vuonna 2009. Kuva: Hannes Heikura / HS

Voiko ihminen koskaan juosta sata metriä yhdeksässä sekunnissa? Miten kauas voi ihminen heittää nykyistä kilpakeihästä?

Brittiläisen urheilulääketieteen asiantuntijan Greg Whyten mukaan jotkin yleisurheilun ennätyksistä ovat jo nyt niin kovia, että niitä ei rikota koskaan.

Whyten jyrkän lausunnon julkaisi Britannian yleisradioyhtiö BBC Pekingin MM-kisojen alla.

Hän jatkoi, että yhdeksän sekunnin aika sadalla metrillä on suorastaan mahdottomuus.

Reuters
Javier Sotomayor, 245 vuonna 1993.
Javier Sotomayor, 245 vuonna 1993.

Kuin vahvistukseksi juoksi Jamaikan Usain Bolt sunnuntaina maailmanmestariksi, mutta ei hätyytellyt omaa maailmanennätystään 9,58.

Vielä 1980-luvulla suomalaisessa valmennusopin kirjassa mainittiin, että sadalla metrillä inhimillisen suorituskyvyn rajana olisi juuri tuo aika.

Yhdysvaltalaisen ESPN-urheilukanavan asiantuntija John Brenkus on ollut kuitenkin eri mieltä. Hän on pohtinut, että sadan metrin maailmanennätys voi joskus olla 8,99 sekuntia.

Huima laskelma lähtee siitä, että superjuoksussa kaikki osuu kohdalleen ja että tulevaisuuden juoksija on ominaisuuksiltaan täydellisempi kuin Bolt.

Brenkus väittää suorituskyvyn muitakin rajoja pohtivassa teoksessaan The Perfection Point, että kaikkien aikojen pikajuoksija Bolt olisi voinut juosta sata metriä 9,36 sekunnissa jo Pekingin olympialaisissa vuonna 2008. Bolt juoksi siellä ME:n 9,69.

Boltin voittoaika Pekingissä olisi Brenkusin mukaan voinut parantua monesta syystä.

Ensinnäkin Bolt viipyi lähtölaukauksen pamahdettua telineissä noin 0,17 sekuntia. Se oli lähdön hitaimpia reaktioaikoja. Varaa olisi ollut kiristää seitsemän sadasosaa.

Toiseksi myötätuulta ei ollut. Voimakas mutta yhä ennätyskelpoinen myötäinen olisi voinut auttaa 0,10 sekuntia.

Kolmanneksi Bolt levitti kätensä ja alkoi juhlia voittoaan jo parikymmentä metriä ennen maalia, jolloin vauhti hidastui.

Kai Pfaffenbach Reuters
Jan Zelezny kiskaisi ME-tuloksen 98,48 vuonna 1996.
Jan Zelezny kiskaisi ME-tuloksen 98,48 vuonna 1996.

Jos Bolt olisi vielä juossut korkeammassa ilmanalassa eikä melkein merenpinnan tasolla, hän olisi voittanut ohuessa ilmassa useita sadasosia.

Jos kaikki olisi ollut kohdallaan, Bolt olisi juossut 9,36.

Siitä on vielä ikuisuus yhdeksän sekunnin loppuaikaan. Siihen tarvitaan uusi tulevaisuuden supersprintteri.

Tutkija Bassil Aish arvioi Brenkusille, että Boltin on lihaksistoltaan ja kehon suhteiltaan melko ihanteellinen pikajuoksija, mutta ei täydellinen.

Muut tutkijat ovat todenneet esimerkiksi, että kokonsa vuoksi 195-senttinen Bolt ei ole aerodynaaminen. Hänen ilmanvastuskertoimensa on huonompi kuin ihmisillä keskimäärin.

Nir Elias Reuters
Paula Radcliffen maratonennätys 2.15,25 on vuodelta 2003.
Paula Radcliffen maratonennätys 2.15,25 on vuodelta 2003.

Boltin kehittämästä energiasta valtaosa kului ennätysjuoksussa ilmanvastuksen voittamiseen, European Journal of Physicsis arvioi vuonna 2013.

Ihanteellinen tulevaisuuden pikajuoksija pystyisi Aishin monimutkaisissa laskelmissa juoksemaan sata metriä 3,7 prosenttia nopeammin kuin Bolt ihanteellisissa oloissa. Silloin ollaan jo yhdeksän sekunnin pinnassa.

Brenkusin mielestä superjuoksija puristaisi siitä vielä pari sadasosaa, koska ihminen tahtoo ylittää häämöttävät haamurajat.

Yhdeksän sekunnin alittaja saattaa kuitenkin syntyä vasta useiden sukupolvien päästä.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Sami Kalaja tuntee Brenkusin ajatuksia. Hänestä laskelmat suorituskyvyn rajoista ovat kiehtovia. Ne voivat innostaa urheilijoita ja heidän parissaan työskenteleviä.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Randy Barnes pukkasi 23,12 jo 1990.
Randy Barnes pukkasi 23,12 jo 1990.

"En kuitenkaan hahmota, että niissä olisi kyse tieteen tekemisestä, vaan pikemminkin ajatusleikeistä, joissa on käytetty apuna tieteen menetelmiä."

Arvioissa toistuvat hapenottokyky, nopeat ja hitaat lihassolut, lihasten massa ja kehon mittasuhteet sekä uusien poikkeuksellisten yksilöiden löytyminen kasvavasta ihmiskunnasta.

Hollantilaisen Tilburgin yliopiston tutkijat John Einmahl ja Jan Magnus laskivat viime vuosikymmenen lopulla laajoista tilastoista, millaiset tulokset olisivat yleisurheilijoille mahdollisuuksien rajoissa. He sovelsivat Tiede-lehden mukaan ääriarvoteoriaa, jolla arvioidaan riskejä rahoitus- ja vakuutusaloilla.

Hollantilaisprofessorien mukaan miehet voisivat juosta sata metriä 9,29 sekunnissa.

Kuulantyönnössä yhdysvaltalaisen Randy Barnesin tulos 23,12 vuodelta 1990 kalpenisi, sillä 24,80 metrin mittainen kuulakaari olisi mahdollinen.

Miesten korkeushypyssä Kuuban Javier Sotomayorin maailmanennätys 245 vuodelta 1993 on viiden senttimetrin päässä mahdollisesta äärituloksesta.

Brittitutkija Greg Whyte pohti MM-kisojen alla, että jokin brittijuoksija Paula Radcliffen nopein aika naisten maratonilla (2.15,25) tuntuu mahdottomalta alittaa. Hollantilaisten "mahdollinen" aika olisi yhdeksän minuuttia nopeampi.

Suomalaisten suosikkilajin keihäänheiton ääritulos oli hollantilaisten laskelmissa 106,50 metriä. Se on peräti kahdeksan metriä enemmän kuin Tšekin Jan Zeleznyn maailmanennätys 98,48 vuodelta 1996.

Maailmanennätyksen säilyminen kertoo keihäänheittoa tutkineen Riku Vallealan mukaan, että tilastojen perusteella tuloksia on vaikea ennustaa. Urheilun huiput ovat poikkeusyksilöitä.

Vallealan mielestä 106 metrin keihäskaari tuntuu joka tapauksessa vaativalta. Keihästykki on ampunut keihään kokeissa satojen metrien päähän, mutta keihäänheittäjä ei ole kone.

Heitto vaatii heittäjältä nykytiedon mukaan ainakin pari asiaa. Heittäjän pitää pystyä kiihdyttämään keihäs 0,11 sekunnissa 6 metrin sekuntivauhdista 30 metrin sekuntivauhtiin. Keihään pitäisi lähteä 40 asteen kulmassa. Siihen ihminen ei pysty.

Jyrkkää lähtökulmaa varten heittäjä joutuu hakemaan takanojaa, joka johtaa hitaampaan lähestymisvauhtiin ja sitä kautta pienempään liike-energiaan. Myös keihään kiihdyttämiseen käytettävissä oleva vetomatka lyhenee, Valleala luettelee. Siksi keihäsmestarit heittävät vain 33–37 asteen kulmassa – siis ainakin nykyheittäjät.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!