Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisravintola tarjoaa asiakkaiden virtsalla kasvatettuja vihanneksia

Ihmisen virtsa on tujua ja puhdasta lannoitetta. Sellaiseksi sitä ei kuitenkaan hyväksytä.

Tiede
 
Ville Männikkö
Jaakko Lehtonen ja Kai Granqvist esittelevät muhkeita salkopapuja Helsingin Pasilassa. Virtsalla terästetty neste virtaa kasvien juurella ylemmässä kasvatuslaatikossa.
Jaakko Lehtonen ja Kai Granqvist esittelevät muhkeita salkopapuja Helsingin Pasilassa. Virtsalla terästetty neste virtaa kasvien juurella ylemmässä kasvatuslaatikossa. Kuva: Ville Männikkö

Pihvitomaatit ovat miehen nyrkin kokoisia ja salkopapujen palot parinkymmenen sentin mittaisia. Muhkeat vihannekset kypsyvät Helsingissä Pasilan ratapihalla ravintola Kääntöpöydän kasvihuoneessa. Niitä on lannoitettu asiakkaiden virtsalla.

Kyse on ympäristöjärjestö Dodo ry:n hankkeesta, joka havainnollistaa sitä, että ravinteiden suljettu kierto kaupungeissa on mahdollista.

Nykyisin tärväämme arvokkaita aineita: sotkemme tuottamamme ravinteet juomaveteen ja vedämme vessasta alas.

Kuitenkin virtsa on nestemäistä kultaa. Se sisältää veden lisäksi typpeä, fosforia ja kaliumia sekä monia mikroravinteita. Liukoisessa muodossa ne ovat kasveille käyttökelpoisia. Terveen ihmisen virtsa on steriiliä.

Fosfori, typpi ja kalium ovat kasvien pääravinteita, joita tavataan levittää pelloille keinolannoitteina kasvua takaamaan.

Niiden saatavuuteen liittyy tulevaisuudessa ongelmia. Fosfori on kaivannainen, jonka varantojen on eri tutkimuksissa arveltu ehtyvän 50–370 vuodessa. Typpilannoitteiden valmistaminen syö fossiilista energiaa. Sen käyttöä pitäisi vähentää roimasti, jottei maapallo lämpenisi liikaa.

Kääntöpöydän vesi-virtsa-viljelmä on simppeli systeemi. Pumppu suoltaa tunnin välein kaksi laatikkoa puolilleen liuosta, jossa on yksi osa virtsaa ja kymmenen vettä. Tomaatit ja pavut hyödyntävät osan, loppu valuu takaisin kiertoon.

Kasvien juurten ympärillä on vähän matokompostia, muuten alusta on lekasoraa, kertoo Jaakko Lehtonen. Hän on Dodon aktivisti ja maantieteen opiskelija.

Vastaavaa hydroponista viljelyä, tosin yleensä toisin lannoittein, käyttävät esimerkiksi monet chilien harrastajat.

"Kun juuret ovat siellä missä vesi kulkee, ne saavat paljon happea ja kasvit hyödyntävät ravinteet kunnolla", sanoo toinen dodolainen, agroekologian opiskelija Kai Granqvist.

Ville Männikkö
Ravintola Kääntöpöytä informoi asiakkaita.
Ravintola Kääntöpöytä informoi asiakkaita.

Virtsa on peräisin Kääntöpöydän pisuaarista, siis miehiltä. Naisten pissan keruuseen on olemassa hauska ruotsalainen innovaatio, Guldkannan. Se vaatisi ympärilleen kopperon.

Granqvistin mukaan ravintolan asiakkaat ovat ympäristötietoisia ja kokeiluille avoimia eivätkä vieroksu miesperäisellä liemellä kasvaneita tuotteita. Koska sellaisia ei saa Suomessa myydä, vapaaehtoiset ovat syöneet niitä ilmaiseksi. Pavut kuulemma maistuvat "ihan pavuilta". Tomaatit ovat vielä raakoja.

Tällä hetkellä lannoitevalmisteasetus ei salli ihmisvirtsan käyttöä viljelyssä. Jotta virtsalla lannoitettuja kasveja voisi kaupata, lannoitteelle tulisi hakea Eviralta hyväksyntää. Sitä ennen hakijan pitää osoittaa, että se on turvallista käyttää ja soveltuu tarkoitukseen, selittää ylitarkastaja Marja Lehtolainen Evirasta.

"Omassa puutarhassaan voi käyttää itse tuottamaansa virtsaa lannoitteena. Ammattikäytössä tuotteen ja käytön on vastattava säännöksiä."

Yksi asia Kääntöpöydän kokeilijoita tuntuu huolettavan: sisältävätkö kasvikset lääkejäämiä? "Lääkkeet, huumeet ja hormonit erittyvät virtsan kautta. Osa niistä ei häviä edes vedenpuhdistamoissa. Niitä löytyy sekä lietteestä että puhdistetusta vedestä", toteaa yliopettaja Eeva-Liisa Viskari Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Nyrkkisääntö on, että lääkeaine hajoaa huonommin vedessä kuin maassa.

Kääntöpöytä tutkitutti lannoitteena kiertäneen virtsaliuoksensa MetropoliLabissa, mutta mahdollisia lääkejäämiä ei silloin pystytty selvittämään.

Salmonellaa ei löytynyt. Kolibakteereita oli vain yksi pesäke sadassa millilitrassa nestettä. Tuossa määrässä kasteluvettä saisi olla alle 300 pesäkettä.

Terveen virtsaajan tuotoksessa ei tavallisesti olekaan taudinaiheuttajia, mutta niitä voi ilmaantua sen jälkeen, kun neste on tullut ulos ihmisestä.

Valtaosa haitallisista pöpöistä kuolee, jos virtsaa säilytetään 20 celsiusasteessa pari kuukautta, viileämmässä pidempään. Tällöin nesteen pH nousee, mikä tappaa muut kuin sitkeimmät trooppiset patogeenit.

Ohjeet ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n käsikirjasta. Se neuvoo, miten ihmisten jätöksiä voidaan turvallisesti hyödyntää viljelyssä. Vaikka julkaisu ilmestyi jo vuonna 2006, tuotostemme arvoa ei vielä ymmärretä juuri missään.

Muutos näyttää alkavan kehittyvistä maista.

Suomalaisen Käymäläseura Huussi ry: on opettanut virtsan käyttöä niissä maissa, missä laki sallii sen, kertoo projektikoordinaattori Karoliina Tuukkanen.

"Monesti kyse on paikoista, joissa asukkailla ei olisi varaa ostaa kaupallisia lannoitteita."

Parhaillaan tällaisia hankkeita on meneillään Sambiassa, Swazimaassa ja Tansaniassa. Tansaniassa pyritään rakentamaan virtsan varaan pienyrittäjyyttä: sitä kerätään ja kaupataan ja sillä kasvatetaan muun muassa maissia ja tomaattia.

Myös Euroopassa tapahtuu. Viime sunnuntaina päättyneillä maailman suurimmilla meriaiheisilla festivaaleilla Amsterdamissa oli tarkoitus kerätä satatuhatta litraa miesten virtsaa talteen. Lahjoittajat saivat äänestää, mitä kolmesta vihreästä kohteesta saaliilla lannoitetaan.

Aiemmin Amsterdamin vesilaitos on järjestänyt julkisia tilaisuuksia, joissa miehiä on houkuteltu lorottamaan pisuaareihin. Sisältö on sitten laimennettuna levitetty cityn viherkatoille.

Lisäksi asiaa on tutkittu paljon monissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa on laskettu, että keskimäärin pohjoiseurooppalainen aikuinen pissaa elämänsä aikana sen verran ravinteita, että ne riittäisivät kasvattamaan puolet hänen tarvitsemastaan ruuasta.

Suomessa alkoi tänä vuonna TAMK:in, Käymäläseura Huussin ja Suomen ympäristökeskuksen Biourea-hanke. Tutkijat kokeilevat erilliskerätyn virtsan ja käymäläkompostin keräyksen, käsittelyn ja hyötykäytön teknisiä toteutuksia. Kokeisiin etsitään yksi tai useita sopimusviljelijöitä kasvattamaan pelloillaan muun muassa ohraa, kauraa ja säilörehua.

TAMK:issa on aiemmin tutkittu virtsan käyttöä kaalin, perunan ja sipulin viljelyssä. Virtsa osoittautui vähintään yhtä tehokkaaksi voiman antajaksi kuin keinolannoite. Vihannekset olivat mikrobiologisesti puhtaita.

Miksi mojovaa lannoitetta hyljeksitään?

"Ajatus on meille outo, vaikka olemmekin huussikansaa. Ja vessan vetäminen on niin helppoa. Koko jätevesihuolto ja sen infrastruktuuri perustuvat vedellä huuhteluun", vastaa Viskari.

"Jätevedenpuhdistuslaitoksessa fosfori saostetaan kemiallisesti. Siitä tulee huonosti liukenevaa, jolloin kasvien on vaikea käyttää sitä. Siksi jätevesilietteet eivät ole kovin tehokkaita lannoitteita. Typpi poistuu lietteen mukana tai haihtuu ilmaan. Se ei päädy rehevöittämään vesiä mutta menee hukkaan."

Viskarilla on visio: Suomessa on joka tapauksessa edessä jättiremontti, sillä vanhojen putkien korjausvelkaa on miljardiluokkaa. Entä jos asuntoihin rakennettaisiinkin erottelevat käymälät samalla kun viemäriputkia uusitaan? Muun muassa tällaisen ratkaisun hintaa on tarkoitus laskea Biourea-hankkeessa.

Ravinteiden kierrätyksen ja turvallisuuden kannalta on järjetöntä sekoittaa jätöksemme yhteen sen jälkeen, kun fysiologiamme on valmiiksi erotellut ne. Jos pissa ja kakka pidettäisiin erillään, niiden hyötykäyttö olisi helpompaa, Viskari korostaa.

Nykyisin jokainen meistä tuhlaa päivän neljällä vessakäynnillä yli kaksikymmentä litraa puhdasta vettä – vaikka varsinaista jätettä syntyy vain parisen litraa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!