Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilman ihmistä Euroopassa olisi norsuja

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Kirsikka kiviniemi
Sarvikuonot ja norsut voisivat elellä täällä, jos emme olisi tiellä.
Sarvikuonot ja norsut voisivat elellä täällä, jos emme olisi tiellä. Kuva: Kirsikka kiviniemi

Jos nykyihminen ei olisi valloittanut maapalloa, miltä eläinmaailma näyttäisi? Enemmän Afrikalta, maanosalta, jossa elää eniten nisäkäslajeja.

Euroopassa olisi todennäköisesti nykyistä enemmän susia, hirviä ja karhuja, mutta myös norsuja ja sarvikuonoja. Näin ovat laskeneet Århusin yliopiston eläintutkijat. He tarkastelivat eri nisäkäslajien ekologiaa ja luontaisia elinoloja ja laativat kartan yli 45-kiloisten nisäkäslajien levinneisyydestä maailmassa, jossa ei ole ihmistä.

Ihminen on maapalloa valloittaessaan tuhonnut sukupuuttoon paljon isoja nisäkäslajeja, megafaunaa. Nykyään vuoristoalueilla elää monia nisäkkäitä.

"Vuoret ovat eläimille turvapaikka ihmisiltä. Keski-Euroopassa karhu elää käytännössä vain elää vuoristoalueilla", sanoo Søren Faurby Århusin yliopistosta.

Karttaa ei tehty nostalgisista syistä, vaan se voi auttaa määrittämään, millaisia elinoloja tietty nisäkäslaji tarvitsee. Tutkimusta voidaan hyödyntää, kun luontoa ennallistetaan ja säilytetään. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Diversity and Distributions.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!