Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko eläytyä kalkkarokäärmeeksi? Näin se onnistuu

Aistien moninaisuus on tärkeä syy siihen, että maailma näyttäytyy erilaisena eri eläimille

Tiede
 
Riikka Hurri
Kalkkarokäärme näkee elävien olentojen lämmön. Se aistii infrapunasäteilyn kuonon sivulla sijaitsevilla kuopilla, joiden hermoradat johtavat näköalueelle.
Kalkkarokäärme näkee elävien olentojen lämmön. Se aistii infrapunasäteilyn kuonon sivulla sijaitsevilla kuopilla, joiden hermoradat johtavat näköalueelle. Kuva: Riikka Hurri
Arvio: kirja
Millaista on olla eläin?
Helena Telkänranta, SKS 2015. 293 s.

 

Haluatko eläytyä kalkkarokäärmeeksi? Lisää maisemaan tavallisten värien päälle lämpökamerakuva. Näin neuvoo eläinten hyvinvoinnin tutkija, tietokirjailija Helena Telkänranta.
Kalkkarokäärmeellä on tiettävästi luomakunnan tarkin infrapunanäkö. Saaliseläinten lämpö loistaa kirkkaana myrkyllisen matelijan näkökentässä.

Syvemmälle käärmeen osaan voit uppoutua, kun panet kuulosuojaimet korville ja painat leuan pöytään. Käärmeet ovat kuuroja ilmassa kantautuville äänille. Sen sijaan pienetkin maan värähtelyt tuottavat niille kuulemisen kaltaisia aistimuksia, koska niiden alaleuan luu on kytköksissä sisäkorvan luihin.

Aistien moninaisuus on yksi syy siihen, että maailma näyttäytyy erilaisena eri eläimille. Aistien tutkiminen onkin kurkistusaukko niiden kokemuksiin.

Vielä muutama vuosikymmen sitten eläintieteilijät pitivät mahdottomana päästä käsiksi eläinten sielunelämään. Siksi moni päätyi olettamaan, ettei eläimillä ole tunteita eikä tietoisuutta.

Yleisönkin joukkoon levisi käsitys, että eläimillä on vain vaistot, joiden varassa ne reagoivat ärsykkeisiin kuin perimän ohjelmoimat robotit.

Nyt tiedetään enemmän. Telkänrannan tuore teos on ansiokas yhteenveto siitä, mitä eläinten kokemusmaailmasta on saatu selville.

Yllättävän suuri osa eläinten käyttäytymisestä perustuu omakohtaiseen oppimiseen.

Aiemmin ajateltiin, että linnut tunnistavat synnynnäisesti hyönteisten varoitusvärit ja jättävät siksi pistävät ja pahanmakuiset ötökät rauhaan.

Kimmo taskinen HS
Linnut varovat nappaamasta keltaraitaista hyönteistä. Ne oppivat sen kokemuksen kautta.
Linnut varovat nappaamasta keltaraitaista hyönteistä. Ne oppivat sen kokemuksen kautta.

Talitiaisia tutkimalla selvisi, että asia on toisin. Jokainen lintu oppii itse, millaisia pörriäisiä on paras välttää. Maistettuaan pahanmakuista tuliludetta tiaisen poikanen ei enää koske sen väriseen hyönteiseen.

Varmistaakseen asian tutkijat maalasivat tuliluteita eri värein. Ludetta maistanut linnunpoika väisti juuri sen väriset hyönteiset, joihin paha maku omissa kokemuksissa liittyi.

Palkkioin opetetut kyyhkyt osasivat jopa erottaa kubistiset ja impressionistiset taulut toisistaan – vaikka ne näkivät osan teoksista ensimmäistä kertaa.

Jotkut älykkäiden lajien yksilöt oppivat myös oivaltamalla. Kun muut ottavat niistä mallia, parvelle syntyy oma kulttuuri.

Alaskan edustalla ryhävalaat kalastavat yhdessä puhaltamalla hengitysaukostaan kuplia kalaparven ympärille. Kuplista hämmentyneinä kalat pakkautuvat yhä tiiviimmin kuplaverhon keskelle. Sieltä valaiden on helppo kahmia kitoihinsa satoja kaloja yhdellä haukkauksella. Saalistustapa on havaittu vain yhdessä paikassa koko maailmassa.

Kaikilla nisäkkäillä ja linnuilla on aivojen ja hermoston rakenteita, joiden tiedetään synnyttävän tietoisuutta ja tarkoituksellista toimintaa.

1970-luvulla kehitetty klassikkotesti on osoittanut, että useilla lajeilla ilmenee myös korkeana tietoisuuden lajina pidettyä tietoisuutta itsestään.

Testissä nukkuvaan eläimeen maalataan täplä kohtaan, jonka se voi nähdä vain peilin kautta. Kun eläin on herännyt, sen annetaan katsoa peiliin. Jos eläin alkaa tutkia värillistä täplää omassa ruumiissaan – eikä peilissä – se on ymmärtänyt, että peilikuva esittää sitä itseään.

Ihmislapset alkavat läpäistä peilitestin puolitoistavuotiaina. Norsut, delfiinit ja harakat pystyvät tähän, samoin osa ihmisapinoista.

Tutkijat ovat keksineet monia näppäriä tapoja havainnoida eläinten motivaatiota, päätöksentekoa ja tunnetiloja.

Telkänranta itse tulkitsee rottien ja norsujen tunteita kuvaamalla niitä lämpökameralla. Tavoitteena on muun muassa vähentää sitä stressiä ja kipua, jota koe-eläimet kokevat tutkijoiden ja hoitajien tietämättä ja tarkoittamatta.

Eläinten parempi ymmärtäminen auttaisi myös lemmikkejä. Koska eläimillä selvästi on samankaltaisia tunnetiloja kuin ihmisillä, lemmikkejä erehdytään usein tulkitsemaan kuin ihmisiä.

Koira ei kuitenkaan osaa illalla hävetä päivän yksinäisyydessä repimäänsä lehteä. Se tajuaa vain isännnän kiukun ja yrittää lepytellä tätä. Tässä kohtaa koira ei voi oppia moitteista saati rangaistuksesta.

Hiirellä leikittelevä kissa taas ei kiduta uhria pahuuttaan, sillä se ei tajua saaliinsa kärsimystä.

Kissalla ei ole kykyä eläytyä hiiren asemaan. Osaa eläimistä tuntee kuitenkin empatiaa ja auttaa toisia. 1700-luvulla sukupuuttoon kuolleet stellerindugongit, entiseltä nimeltään stellerinmerilehmät, eivät jättäneet ammuttua lauman jäsentä. Ne tungeksivat suojaksi metsästäjien ja harppuuna kyljessä vääntelehtivän toverinsa väliin.

Norsut taas irrottavat liejuun juttuneita kumppaneitaan, hinaavat ylös kuoppaan pudonneita poikasia, kannattelevat sairaita tovereita jaloillaan, vievät eksyneitä poikasia takaisin emoilleen ja irrottavat salametsästäjien keihäitä toistensa kyljistä.

Norsut myös surevat kuolleitaan. Ne käyvät jopa hypistelemässä edesmenneiden lauman jäsenten luita.

Ihmistä ei näytä täysin erottavan muista eläimistä yksikään kyky tai ominaisuus.

Monien evoluutiotutkijoiden mielestä suurin eroavaisuus on kehittynyt kielemme ja sen mahdollistama kumulatiivinen kulttuuri. Kielen avulla jokainen sukupolvi pystyy siirtämään eteenpäin yhä suuremman koosteen tietoja ja taitoja.

Ilman tätä perintöä kukaan meistä ei olisi keksinyt poliorokotetta eikä lentänyt Kuuhun, Telkänranta muistuttaa.

CLAUDE NURIDSANY & MARIE PERENNOU SCIENCE PHOTO LIBRARY
Norsut ja delfiinit tajuavat olevansa peilissä, mutta kameleontin itsetietoisuus on arvoitus.
Norsut ja delfiinit tajuavat olevansa peilissä, mutta kameleontin itsetietoisuus on arvoitus.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!