Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Usain Bolt juoksisi yhtä lujaa kuin hietakiitäjäinen, hän rikkoisi äänivallin

Tiede
 
CLAUDE NURIDSANY & MARIE PERENNOU SCIENCE PHOTO LIBRARY
Hietakiitäjäiset kuuluvat maailman kovimpiin juoksijoihin. Kuvassa kenttäkiitäjäinen, joka on suvun yleisin laji Suomessa.
Hietakiitäjäiset kuuluvat maailman kovimpiin juoksijoihin. Kuvassa kenttäkiitäjäinen, joka on suvun yleisin laji Suomessa. Kuva: CLAUDE NURIDSANY & MARIE PERENNOU SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ihmisen fyysiset rajat tulevat pikajuoksussa kohta vastaan, uskoo moni tutkija. Mutta vaikka Usain Boltille ruuvaisi pyörät jalkaan ja rakettimoottorin selkään, ei hän silti pärjäisi eläinkunnan nopeimmille juoksijoille.

Jos australialainen hietakiitäjäinen Cicindela eburneola olisi ihmisen pituinen, se taittaisi sadan metrin matkan 0,3 sekunnissa. Tämä sentin pituinen kuoriainen juoksee 1,88 metriä sekunnissa, mikä tarkoittaa huimaa 171 vartalonmittaa sekunnissa.

Näin laskettuna 195 senttiä pitkän Usain Boltin pitäisi juosta yli 1 200 kilometriä tunnissa päihittääkseen hietakiitäjäisen. Siinä pamahtaisi melkein äänivalli rikki.

Hietakiitäjäinen pinkoo niin kovaa, ettei se näe enää eteensä. Huippunopeudella saalistavan hietakiitäjäisen aivot eivät pysty käsittelemään kaikkea visuaalista informaatiota – se näkee saaliinsa vain pienenä tuhruna, joka suurenee hiljalleen. Näin kiitäjäinen osaa avata leukansa oikealla hetkellä.

Vielä hietakiitäjäistäkin nopeampi otus – siis kokoonsa suhteutettuna maailman nopein juoksija – on alle millin pituinen kalifornialainen punkki Paratarsotomus macropalpis. Se kirmaa 322 vartalonmittaa sekunnissa.

Maanisäkkäistä nopein on tietysti gepardi, mutta sekin juoksee vain 16 vartalonmittaa sekunnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!