Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fysiikan laitoksen laitevelho kuuntelee vapaalla valaita

Rauno Lauhakangas tekee työkseen ilmaisimia Cerniin. Vapaalla häntä kutsuvat maitovalaat.

Tiede
 
Liisa Takala
Rauno Lauhakankaan työhuoneesta Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitokselta löytyy mikrofoni, jolla voi havainnoida vedenalaisia ääniä.
Rauno Lauhakankaan työhuoneesta Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuslaitokselta löytyy mikrofoni, jolla voi havainnoida vedenalaisia ääniä. Kuva: Liisa Takala

Laboratorioinsinööri Rauno Lauhakangas sanoo olevansa fysiikan tutkimuslaitoksen johtava valastutkija.

Virkatyönään Lauhakangas, 67, valmistaa alkeishiukkasten havaintolaitteita Kumpulassa Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen tutkijoiden kanssa. Laitteita käytetään Euroopan hiukkastutkimuksen keskuksen Cernin jättimäisissä ilmaisimissa.

Muina aikoina Lauhakangas tutkii etenkin Vienanmeren maitovalaiden ääntelyä.

Valaat uitti Lauhakankaan elämään hänen silloin kahdeksanvuotias poikansa.

"Olimme Norjassa. Paluumatkalla poikani pohti, että jos Norjaan saataisiin ihmisiä katsomaan valaita, norjalaiset saisivat rahaa yhtä paljon kuin valaiden metsästämisestä. Minun piti ihan pysäyttää auto."

Lauhakangas lupasi pelastaa valaat. Hän perusti valaiden seurantasivuston ja alkoi neuvoa valasturismia harjoittavia yrityksiä.

Lauhakangas korostaa olevansa valastutkijana harrastelija, enintään "valasmies". Häneltä viestimet silti pyytävät tietoa ja kommentteja, kun valaita on havaittu Itämerellä.

"Keväällä soittaja kertoi seuranneensa valaan tuhahduksilta vaikuttaneita ääniä pimeällä merellä. Muistin, että Ruotsin vesillä oli havaittu ehkä ryhävalas."

Pari viikkoa sitten hän kommentoi Australian vesillä havaittua valkoista valasta. Ne ovat harvinaisia.

Lauhakangas on käynyt Solovetskissa ja muualla Vienanmerellä viitisenkymmentä kertaa vuodesta 1999 lähtien. Hän opasti sinne luontokuvaajia myös tänä kesänä. Yhteistyötä on ollut venäläisten tutkijoiden kanssa.

Kiehtovin tutkimuskohde on maitovalaiden viestintä.

"Haluaisin aloittaa Vienanmerellä kokeen, jossa asetamme maitovalaiden asuinvesiin kahdeksan hydrofonia. Selvitämme, kuka puhuu kenelle", hän innostuu.

Lauhakangas oli mukana tutkimuksessa, joka kehitteli maitovalaiden havainnointia kaikupaikannuksella. Tutkimus julkaistiin Polar Biologyssa 2012.

Kuka?

Innokas valasmies

 Rauno Lauhakangas on syntynyt Helsingissä 1948.

 Laboratorioinsinööri Helsingin yliopiston fysiikan tutkimuskeskuksessa Kumpulassa.

 Rakentaa Cernissä käytettäviä alkeishiukkasten ilmaisimia.

 Seurannut vuosikymmeniä Vienanmeren valaita.

 Järjestänyt "musikaalisia keskusteluja" eli kutsunut muusikoita Vienanmerelle soittamaan maitovalaille.

Maitovalaiden on havaittu matkivan ihmisen puhetta. Havaintoa kuvaili yhdysvaltalainen tutkimus Current Biologyssa vuonna 2012.

Siinä kerrottiin maitovalaan kanssa altaassa olleesta sukeltajasta, joka nousi kesken kaiken pintaan ihmettelemään, kuka käski hänet ylös. Komennon out antajaksi havaittiin maitovalas.

Maitovalaiden huudot voivat kuulostaa ajoittain lapsijoukon mekastukselta. Hämmentäviä ääninäytteitä on verkossa useita hakusanoilla beluga ja sound.

Venäläiset tutkijat pyrkivät selvittämään, miten maitovalaat voi tunnistaa ääntelystään.

"Valaat päästävät ensin klik-tunnusäänen, jonka jälkeen kolmensadan mikrosekunnin päästä kuuluu huuto."

Venäläiset haluaisivat avata myös valaiden käyttämän koodin, mutta se tuntuu Lauhakankaasta jo mahdottomalta.

Hän pohtii ihmisen ja luonnon vuoropuhelua.

"Miten voisimme viestiä avaruuden vieraan älyn kanssa, jos emme pysty viestimään edes valaiden kanssa?"

Alkeishiukkasten tutkiminen on Lauhakankaasta melkein helpompaa kuin valaiden kaltaisten älyllisten olentojen tutkiminen.

Fysiikan tutkimuslaitoksella hän tekee mittauslaitteita, joiden mittaustarkkuus on viisi mikrometriä, kun hiuksen paksuus on sata mikrometriä. Valaat pystyvät melkein samaan tarkkuuteen.

"Jos teen viidenkymmenen mikrometrin kokoisen reiän oveen tuossa parin metrin päässä, delfiini aistisi sen ultraäänillään. Maitovalas aistii kampelan elintoiminnot pohjamudasta ja paljastaa sen vesisuihkulla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!