Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoistytöt aikuisena lihavampia

Tiede
 

Esikoisena syntyvä nainen on lihavampi aikuisena kuin sisarensa.

Joukko terveystutkijoita halusivat selvittää, vaikuttaako syntymäjärjestys aikuisten naisten pituuteen ja painoon.

He saivat tiedot Ruotsin syntymärekisteristä, jota alettiin koota vuonna 1973. Se sisältää 99-prosenttisesti tiedot kaikista syntymistä Ruotsissa.

Tutkijat keskittyivät naisiin, jotka syntyivät ajanjaksolla 1991–2009 ja olivat vähintään 18-vuotiaita ensimmäisen raskauden aikaan. Heidän äitinsä oli myös vähintään 18-vuotias, kun lapsi syntyi.

Tilastoissa oli kaikkiaan 303 301 tyttöä, jotka olivat syntyneet vuosien 1973–1988 välissä, ja 206 510 tyttöä, jotka olivat syntyneet vuosina 1991–2009.

Näistä tiedoista saatiin koottua 13 406 sellaista sisarusparia, joiden elämää voitiin seurata pitempään. Kaikki olivat syntyneet joko ensimmäisenä tai toisena lapsena.

Tyttöjen ja naisten paino ja pituustiedot koottiin. Tietoja kerättiin myös nykyisestä terveydestä ja elämäntavasta. Tutkijat ottivat huomioon myös yhteisiä geneettisiä ja ympäristöllisiä tekijöitä. Kaksosia ei otettu tutkimukseen.

Syntyessään esikoiset olivat hieman kevyempiä kuin toisena syntyneet sisaret.

Mutta kun nämä naiset olivat aikuisina raskaina, heidän painoindeksinsä oli 2,4 prosenttia korkeampi kuin toisena syntyneen sisarensa

He olivat myös 29 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia ja 40 prosenttia todennäköisemmin lihavia kuin toisena syntyneet sisaret. Samalla he olivat myös hieman pitempiä, vain 1,2 milliä tosin.

Lasten lukumäärä perheessä ei vaikuttanut painoindeksiin tai lihavuuteen. Mutta jos sisaruksia oli enemmän, he olivat todennäköisemmin lyhyempiä kuin vanhemmat sisarensa.

Vain nuoret naiset olivat mukana tutkimuksessa. Tutkijat eivät haluakaan tehdä lopullisia päätelmiä, mutta he suosittelevat että miehille pitäisi tehdä sama tutkimus.

Tulokset viittaavat siihen, että esikoisilla saattaa olla suurempi riski saada diabetes ja korkea verenpaine myöhemmin elämässään kuin sisaruksillaan.

Pienentynyt perhekoko voi olla osasyy siihen, että aikuisten painoindeksi on kasvanut koko maailmassa.

Jos tutkimuksen tekisi miehille, voisi se tuoda väitteelle tukea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!