Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teinien väsymys ei vähene kouluaamuja myöhentämällä

Liian lyhyt uni nakertaa nuorten terveyttä, mutta aamutuntien siirtäminen saattaa vain lisätä yökukkumista.

Tiede
 
Laura oja hs
Veera Maijala, 18, yrittää nukkua kouluviikolla kahdeksan tuntia yössä. Aina se ei onnistu.
Veera Maijala, 18, yrittää nukkua kouluviikolla kahdeksan tuntia yössä. Aina se ei onnistu. Kuva: Laura oja hs

Kello on 6.15. Kännykän herätysääni pärähtää Vantaan Hiekkaharjussa. Eikä yhtään liian aikaisin.

Veera Maijalan, 18, ensimmäinen oppitunti toisella puolella kaupunkia Vaskivuoren lukiossa alkaa jo aamukahdeksalta. Olo on onneksi virkeä, kiitos hyvin nukutun yön.

Aina tilanne ei ole yhtä ruusuinen. Jos päivä pääsee venähtämään opiskelun tai lukuisten harrastusten takia, Maijala tinkii unesta.

Poiminta

Teinit nukkumaan viimeistään 22.30

Päiväväsymys, hermostuneisuus, kivut, masennusoireet, vatsavaivat ja tapaturmat lisääntyvät merkitsevästi teineillä, jotka menevät arkisin nukkumaan puoli yhdentoista jälkeen. Myös koulutyö kärsii. Tieto perustuu 14–20-vuotiaiden suomalaisten joukossa tehtyihin tutkimuksiin.

"Omaa aikaa on yksinkertaisesta pakko repiä jostain", abiturientti perustelee.

Maijala ei ole poikkeustapaus, uniasioissa pikemminkin mallioppilas.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki muutama vuosi sitten Vaskivuoren lukiossa pilottitutkimuksen. Selvisi, että puolella opiskelijoista unen määrä oli riittämätön ja unirytmi epäsäännöllinen.

"Iltakukkuminen ja univaje ovat tuttuja ilmiötä opiskelijoidemme keskuudessa", rehtori Eira Kasper kertoo.

"En ole hirveän väärässä, jos veikkaan, että tilanne on hyvin samanlainen muissa lukioissa ja yläkouluissa."

Rehtori on oikeassa. Suomalaisnuorten uniongelmat ovat kaksinkertaistuneet parissakymmenessä vuodessa. Univaikeuksilla ja väsymyksellä taas on yhteys heikkoon koulumenestykseen. Tutkimusten mukaan jatkuvaa väsymystä potevat lukiolaiset jäävät jälkeen niistä, joiden vireystaso on kohdallaan.

Monet ongelmista tiivistyvät aikaisiin aamuihin. Menisikö oppi paremmin jakeluun, jos koulu alkaisi myöhemmin?

Kouluaamujen rukkaamista ehdotetaan viime keväänä valmistuneessa opetus- ja kulttuuriministeriön Tulevaisuuden peruskoulu -raportissa. Se tarkoittaisi käytännössä luopumista kahdeksan aamuista. Oppitunnit alkaisivat aikaisintaan yhdeksältä.

Työryhmä perustelee ehdotusta lasten ja nuorten aamuväsymyksellä.

"Kouluaamujen myöhentämisestä ei olisi juurikaan hyötyä ", kommentoi unitutkija ja tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Jos koulupäivä alkaa myöhemmin, se myös päättyy myöhemmin. Nuorten elämänrytmi siirtyy tunnilla.

"He menevät nukkumaan myöhemmin ja tulevat kouluun yhtä väsyneitä kuin ennen", Partonen sanoo.

Hän perustelee näkemystään kansainvälisillä kokeiluilla, joiden tuloksia on raportoitu arvostetuissa tiedejulkaisuissa.

Laajin kokeilu tehtiin Yhdysvaltain keskilännessä Minnesotassa. Hankkeeseen osallistui yli 10 000 oppilasta, opettajaa ja vanhempaa. Tulokset jäivät vaatimattomiksi.

"Nuorten väsymys väheni hieman, eipä juuri muuta", Partonen kertoo. Oppilaiden koulumenestystä aamutuntien myöhentäminen ei parantunut. Unikaan ei pidentynyt niin, että sillä olisi ollut havaittavia terveysvaikutuksia.

Minnesotassa kouluaamu saattaa alkaa jo seitsemältä. Kokeilukouluissa aamua myöhennettiin noin tunnilla. Suomessa varhaisimmat oppitunnit käynnistyvät kahdeksalta.

Tutkimustiedon valossa kouluaamujen myöhentäminen on hienosäätöä.

"Se on tehoton lääke, jos tavoitellaan pidempiä yöunia ja parempia oppimistuloksia", Timo Partonen sanoo.

Hänestä on epärealistista olettaa, että nuoret tinkisivät harrastuksista ja vapaa-ajasta. Monen teinin kello nakuttaa minuuttiaikataulussa. On kiire koulusta kotiin ja kotoa harrastuksiin. Läksytkin täytyy hoitaa jossain välissä. Jos iltapainotteinen lukujärjestys vielä venähtää, nukkumaan meno siirtyy entisestään.

Professori Partosen resepti aamuväsymykseen on yksinkertainen, muttei helppo: ajoissa nukkumaan.

Unirytmiä voi kääntää varhaisemmaksi vähitellen. Se onnistuu rauhoittamalla illat aivoja ja ruumista virkistävältä puuhalta. Myöhäiset jääkiekkoharjoitukset tai pitkä istunto tietokoneruudun ääressä vaikeuttavat nukahtamista.

Ratkaisevin on illan viimeinen tunti. Silloin kotona pitäisi jo vallita unta houkutteleva ilmapiiri. Ohje koskee kaikkia perheenjäseniä. "Rauha talossa ja kännykät poissa näpeistä", Partonen neuvoo.

Jokaisen ei tarvitse nukkua yhtä pitkään. Tarve on yksilöllinen. Esimerkiksi 16-vuotiailla unen määrä vaihtelee 6,5 ja 9,5 tunnin välillä.

Timo Partonen haluaisi Suomeen uniherätyksen. Hänen mielestään yhteiskunta ei arvosta unta tarpeeksi, ja se heijastuu nuorten asenteisiin. "Monen mielestä uni on ylimainostettu asia", professori sanoo.

Veera Maijala tunnistaa asenteen itsessään, vaikka tietää kokemuksesta, että aamun oppitunnit sujuvat helpommin virkeänä.

Maijala sai herätyskokemuksen Vaskivuoren lukion järjestämällä hyvinvointiluennolla. "Tutkija kertoi, että yhden yön valvominen vastaa aivoissa promillen humalaa. Se kolahti."

 


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!