Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Horizons kohtaa pikkuplaneetan

Tiede
 
Steven Gribben Johns Hopkins yliopisto
Taiteilijan näkemys New Horizons -luotaimen ja MU69:n kohtaamisesta jäisellä Kuiperin vyöhykkeellä vuonna 2019.
Taiteilijan näkemys New Horizons -luotaimen ja MU69:n kohtaamisesta jäisellä Kuiperin vyöhykkeellä vuonna 2019. Kuva: Steven Gribben Johns Hopkins yliopisto

Pluton ohitettuaan New Horizons ei jää lepäämään. Nasa on valinnut kohteen, jonka ohi luotain lentää tammikuussa 2019. Se on pieni Kuiperin vyöhykkeen kappale, joka tunnetaan nimellä 2014 MU69.

Planeettatutkijat arvioivat, että MU69:n läpimitta on vajaat 45 kilometriä. Se kiertää Aurinkoa yli 1,5 miljardia kilometriä kauempana kuin kääpiöplaneetta Pluto, jonka New Horizons ohitti 14. heinäkuuta. New Horizons oli alun perinkin suunniteltu lentämään Pluton jälkeen Kuiperin vyöhykkeelle. Silti lennolle on vielä haettava rahoitusta.

Avaruusteleskooppi Hubble löysi kesällä 2014 viisi hyvää kohdetta. Niistä valittiin MU69, koska siihen New Horizonsin polttoaine riittää. Toisellekin pikkukappaleelle ehkä lennetään.

Planeettatutkijat uskovat, että MU69:n kaltaiset jäiset kappaleet ovat Kuiperin vyöhykkeen isompien kohteiden rakennuspalikoita. Ne ovat ikijäässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!