Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tahrat ikuistivat murhaajan – kirja kertoo, miten suomalainen dna-tutkija tunnisti Viiltäjä-Jackin jäljet

Tiede
 
Bianchetti
Lehdet kertoivat Viiltäjä-Jackin murhista ulkomaillakin. Piirros ilmestyi Le Petit Parisien -lehdessä.
Lehdet kertoivat Viiltäjä-Jackin murhista ulkomaillakin. Piirros ilmestyi Le Petit Parisien -lehdessä. Kuva: Bianchetti
Arvio: kirja
Viiltäjä-Jack. Kuinka paljastimme murhaajan. Russell Edwards, Jari Louhelainen. Suomentanut Tero Valkonen. 396 sivua. Gummerus 2015.

 

Tarina Viiltäjä-Jackista elää yhä vahvasti Britanniassa. Turisteja viedään itäiseen Lontooseen kulmille, joilla saman murhaajan arvellaan silponeen ainakin viisi naista vuonna 1888.

Tarina on synnyttänyt suoranaisen teollisuuden. Uusi Jack the Ripper -museo nostatti elokuussa vastalauseiden myrskyn vallattuaan paikan museolta, jonka piti kertoa Lontoon naisista.

Kiihkeää taustaa vasten ymmärtää, miksi murhaajan paljastaminen oli vuosi sitten valtava uutinen.

Tapausta vuosia tutkinut liikemies Russell Edwards julisti murhaajaksi puolanjuutalaisen Aaron Kosminskin, joka päätyi nuorena mielisairaalaan. Kosminski oli yksi poliisin epäillyistä jo murhien aikoihin.

Liverpoolissa työskentelevä suomalainen dna-tutkija Jari Louhelainen on ollut syyllisen jäljittämisessä isossa roolissa. Edwards ja Louhelainen julkaisivat Britanniassa kirjan, joka on nyt suomennettu.

Se on Edwardsin tunnustuksellinen kertomus Viiltäjä-Jackin arvoituksen lähes pakkomielteisestä penkomisesta.

Louhelainen on kirjoittanut esipuheen ja jälkisanat. Tutkijana hän puhuu todennäköisyyksistä eikä varmoista todisteista.

Kirjan keskiössä on saali, joka löytyi Viiltäjä-Jackin neljännen uhrin Catherine Eddowesin murhapaikalta.

Kadulta löytyneen ruumiin kaulassa oli "kaamea viilto", ja kasvot oli silvottu. Sisälmyksistä osa oli kiskottu ulos. Yksi munuainen puuttui.

Saalin otti talteen ylikonstaapeli, jonka suku säilytti sitä polvesta toiseen. Lopulta saali päätyi huutokauppaan, josta Edwards osti sen vuonna 2007.

Onnenpotku oli, että saalia ei koskaan pesty. Siinä säilyi ratkaisevia tahroja, joita ei aiemmin osattu tutkia. Vaadittavaa teknologiaa ei ollut ennen vuotta 2006, Louhelainen toteaa kirjassa.

Louhelainen päätyi tutkimaan todistuskappaletta, kun häntä pyydettiin rikostutkimuksen asiantuntijana Viiltäjä-Jackista kertovaan dokumenttielokuvaan.

Dokumenttia kuvattaessa Louhelainen ehti tutkia saalin vain pinnallisesti. Kun Edwards pyysi Louhelaista tutkimaan kankaan kunnolla, tutkija ei ensin innostunut.

Sitten Louhelainen pohti, että murhaajan jäljitys voisi tuoda näkyvyyttä hänen tutkimustyölleen. Hän alkoi jahtiin omalla ajallaan 2011.

Siihen meni kolme vuotta, ja tutkimuksesta tuli myös Louhelaiselle intohimo. Ensin piti selvittää, onko saali aito. Käytetty luonnonväri osoitti kankaan olevan ajalta ennen vuotta 1870 ja tulevan itäisestä Euroopasta.

Tieteellisen työn kuvaus on mielenkiintoinen. Uusista keinoista kuten lasersieppauksesta ja koko genomin monistuksesta olisi lukenut enemmänkin.

Draamaakin tutkimuksessa riitti. Tärkeät näytteet esimerkiksi katosivat laboratorion siivouksessa. Lisää materiaalia saatiin kuitenkin lasersieppauksella näytelaseista.

Louhelainen selvitti aluksi infrapuna- ja ultraviolettivalolla, näkyykö saalissa kiinnostavia tahroja. Löytyi verta ja siemennestettä. Jälkimmäisen löytyminen sopi aikalaisten todistukseen, että Kosminski masturboi pakkomielteisesti.

Seuraavana haasteena oli päästä käsiksi tahrojen vanhoihin dna-pätkiin. Niiden päällä oli runsaasti kaikenlaisia uudempia soluja ja niiden dna:ta. Louhelainen imuroi vanhan dna:n tuunatulla pipetillä ja puskuriliuoksella.

Toden teolla Louhelainen innostui, kun spermatahroista löytyi epiteelisoluja. Hän onnistui eristämään dna:ta sekä sperma- että veritahroista. Lopulta hän pääsi myös vertaamaan vanhoja dna-näytteitä uhrin ja epäillyn murhaajan jälkeläisten dna:han.

Näin tuli näytetyksi, että vaatekappaleessa todella oli Eddowesin verta ja Kosminskin siemennestettä. Oikeudessa näyttö ei riittäisi Kosminskin tuomitsemiseen, Louhelainen sanoo.

Sukulaisten etsinnässä oli myös tuuria. Catherine Eddowesin jälkeläinen oli mukana televisio-ohjelmassa, jossa esiteltiin historiallisten henkilöiden jälkeläisiä. Kosminskin sisarten jälkeläisiä piti etsiä.

Vertailussa käytettiin mitokondriaalista dna:ta, koska sitä on helpompi eristää vanhasta näytteestä kuin tumassa olevaa dna:ta.

Mitokondriot ovat soluelimiä, joiden dna periytyy lapsille äidiltä ja muuttuu vähän sukupolvesta toiseen.

Siitä saatu tunniste on heikompi kuin koko perimästä.

Teemu Kuusimurto
Jari Louhelainen onnistui eristämään ja tunnistamaan vanhan dna:n.
Jari Louhelainen onnistui eristämään ja tunnistamaan vanhan dna:n.

Tutkimus on Louhelaisesta mielestä kesken. Näyte Kosminskin omasta dna:sta antaisi varmempaa tietoa. Lupaa ruumiin nostamiseen ei kuitenkaan ole.

Kiinnostavaa tutkittavaa olisi muutakin. Kosminski oli ehkä skitsofreenikko, ja psykoosin saattoi laukaista kurkkumätä eli bakteeri-infektio. Yhdysvaltalainen tutkimus kertoi juuri skitsofrenian ja nielun bakteerien yhteydestä Peer J -tiedelehdessä.

Kesken on myös Louhelaisen vastaus työnsä arvostelijoille. Sanomalehti The Independentissä pari tutkijaa arvioi Louhelaisen tehneen virheen, kun hän analysoi saalin yhteyttä Eddowesiin.

Louhelainen myöntää, että kirjaan päätyi kiireessä yksi alun perin virheellisesti analysoitu dna-sekvenssin kohta. Dna-profiili perustui kuitenkin hänen mukaansa useaan markkeriin. Pahaksi onneksi kirjaan otettiin helppolukuisuuden vuoksi vain tämä yksi esimerkki.

Kirjan ei ollut tarkoituskaan olla tieteellinen tutkimusraportti. Louhelainen on nyt laatimassa myös sellaista. Sen on määrä valmistua syksyllä.

Murhapaikalta poimitusta šaalista löytyi verta ja spermaa. Kirjan kuvitusta.
Murhapaikalta poimitusta šaalista löytyi verta ja spermaa. Kirjan kuvitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!