Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Söpöys vetoaa yli lajirajojen – Tiedätkö, mitkä näistä eläinvauvoista tarvitsevat emon hoivaa?

Haluaisitkö silittää näitä poikasia? Eläinlapset eivät ole suloisia turhan takia. Söpöys on ikivanha keino hoivan varmistamiseksi.

Tiede
 
Maija Karala
james warwick getty images
Kuva: james warwick getty images

Pyöreä pää, suuret silmät ja pieni suu. Eläinlapsilla on samoja piirteitä, olipa lajina ihminen, koira tai pingviini.

Vuonna 1943 etologi Konrad Lorenz ehdotti, että lapsenkasvoisuus on poikasten keino herättää aikuisten kiintymys ja huolenpito. Lorenzin ajatus vaikuttaa loogiselta, mutta sitä ei ole liiemmin testattu ennen tätä vuotta.

Jos söpöys on keino saada huolenpitoa, avuttomien poikasten pitäisi olla söpömpiä kuin syntymästään saakka omillaan pärjäävien. Michiganin yliopiston Daniel Kruger testasi ideaa tutkimuksessa, joka julkaistiin toukokuussa Ethology-lehdessä.

Kruger pestasi 172 opiskelijaa katselemaan valokuvia eri lajien poikasista. Puolet poikasista kuului lajeihin, joiden emot hoivaavat jälkikasvuaan. Puolet kuvista oli kuoriutumisestaan saakka itsenäisistä eläimistä. Lajien nimiä ei opiskelijoille kerrottu, eivätkä he useimpia tunnistaneetkaan.

Opiskelijoita pyydettiin arvioimaan, kuinka söpöjä eläimet olivat. Sen lisäksi he vastasivat kysymyksiin:

"Kuinka kovasti haluaisit pidellä tai silittää tätä eläintä?" "Kuinka todennäköisesti tämä eläin selviää omillaan?" "Jos löytäisit tämän eläimen luonnossa yksinään, kuinka todennäköisesti ottaisit sen väliaikaisesti hoitoosi?"

Tulokset eivät jätä paljoa arvailun varaan. Hoivaa tarvitsevat eläinlapset, kuten pingviini, arvioitiin selvästi muita söpömmiksi.

Opiskelijat olivat innokkaampia paijaamaan ja auttamaan niitä. He myös arvelivat niiden olevan avuttomampia kuin isojalkakanan ja loissorsan poikaset, mikä pitääkin paikkansa.

Naiset pitivät poikasia kaiken kaikkiaan söpömpinä ja halusivat todennäköisemmin adoptoida ne. Ero sukupuolten välillä ei kuitenkaan ollut suuri.

Yllättäen naiset eivät kuitenkaan olleet miehiä halukkaampia paijaamaan eläimiä. Kruger ehdottaa, että naisten auttamisinto kumpuaa vastuun tai huolen tunteista eikä siitä, että naiset välttämättä pitäisivät hoivaamisesta enempää kuin miehetkään.

Tutkimus oli paitsi uraauurtava, myös hyvin alustava. Kruger listaa artikkelissaan tarkempaa tutkimusta ansaitsevia seikkoja.

Selittämättä jäivät varpuslintujen kaljuina kuoriutuvat poikaset, joita ihminen ei parhaalla tahdollakaan voi pitää kovin viehättävinä. Niillä vanhempien huolenpidon saattaa herättää jokin aivan toinen mekanismi.

Tarkistaa pitäisi sekin, paljonko tulokseen vaikuttivat kulttuuriseikat. Nythän kaikki koehenkilöt olivat parikymppisiä yhdysvaltalaisia yliopisto-opiskelijoita.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että poikaset vetoavat evoluution alkuhämäristä periytyvään vaistoon. Se on yhteinen eläimille krokotiiliemoista ihmisvanhempiin. Lapsen katse vetoaa, peittipä kasvoja sitten iho, karva tai höyhenet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!