Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piikojen historia löytyy käräjiltä – avioton lapsi vei aina raastupaan

Monelle kävi hassusti mutta ei välttämättä huonosti, kertoo piikatutkija Tiina Miettinen.

Tiede
 
Rami Marjamäki
Tiina Miettinen seisoo paikalla, joka oli aikoinaan Hauhon kirkonkylän keskus. Siitä lähtivät tiet Viipuriin, Turkuun sekä Pohjanmaalle ja monen piian matka maailmalle.
Tiina Miettinen seisoo paikalla, joka oli aikoinaan Hauhon kirkonkylän keskus. Siitä lähtivät tiet Viipuriin, Turkuun sekä Pohjanmaalle ja monen piian matka maailmalle. Kuva: Rami Marjamäki

Ennen vanhaan aika monelle naiselle kävi hassusti, sanoo tutkija Tiina Miettinen.

Hän puhuu 1600- ja 1700-luvulla eläneistä länsisuomalaisista piioista. Miettinen on kirjoittanut heistä pro gradunsa, lisensiaattityönsä ja väitöskirjansa sekä tänä vuonna ilmestyneen Piikojen valtakunta -teoksen.

Miettinen innostui aiheesta Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmien ansiosta. Niissä on viitteitä Hauholla sijaitsevan Vuolijoen kartanon elämään. Miettisen äiti on kotoisin kartanon läheltä ja hänen vaarinsa kummitädin äitiä on väitetty Niskavuoren Malviina-piian esikuvaksi.

Ruotsin ajan palkolliset kiehtovat Miettistä, koska heihin perehtyminen "tuntuu historiantutkimukselta". Siinä näet riittää haastetta.

Tutkija läväyttää pöydälle pinon valokopioita, joilla hoipertelee pikkuista pränttiä. Jo yksittäiset kirjaimet ovat kummallisen näköisiä. Ja entäs sanat! Ne ovat ikivanhaa ruotsia.

"Minulle tuli vähän yllätyksenä se, kuinka paljon pitää olla kiinnostunut ruotsin kielestä, jotta pystyy tutkimaan Suomen historiaa", Miettinen tunnustaa.

Varsinainen tutkimuskohde, piiat, ei sekään ole helpoimmasta päästä. Heidän elämänsä jää usein hajanaiseksi, pelkäksi raapaisuksi, vaikka kuinka kaivaisi lähteitä.

Saattaa olla, ettei naisesta ole mitään muuta jälkeä kuin nimi henkikirjassa. Siihen merkittiin ne, jotka maksoivat henkirahaa kruunulle, eli aatelittomat täysi-ikäiset alamaiset.

Tutkija saa olla tarkkana, etteivät Mariat, Valpurit ja Annat sekoitu. Sukunimiähän ei Länsi-Suomessa käytetty, vaan ihmiset tunnettiin esimerkiksi Matin tai Heikin tyttärinä tai poikina.

Kokonaisempia naiskohtaloita alkaa löytyä 1700-luvulta, sillä silloin tulivat kirkonkirjat. Ne sisältävät tärkeitä asioita seurakunnasta: syntymiset, ripille pääsyt, vihkimiset, muutot, kuolemiset.

Paras lähde Ruotsin ajan piikojen elämään ovat käräjäpöytäkirjat. Nainen joutui käräjille aina, jos synnytti aviottoman lapsen.

Se olikin tavallista, sillä tilattoman väestön oli taloudellisista syistä vaikea mennä naimisiin. Käsky oikeuden eteen taas tuli, koska sukupuolisuhde oli sallittu vain avioliitossa.

Kahden naimattoman lempi määriteltiin salavuoteudeksi, josta sakotettiin. Lisäksi nainen sai kirkonkirjaan merkinnän qp eli qvinsperson; aiemmin tämä naisihminen oli ollut isänsä tytär.

"Mitään sen kummempaa ei yleensä seurannut. Usein naisen vanhemmat tai joku sisaruksista otti hoitoonsa lapsen, ja äiti pystyi jatkamaan palkollisena", Miettinen kertoo.

Silloin kun toinen osapuoli oli jonkun aviopuoliso, rikosnimike oli huoruus. Siitä tuomittiin aluksi kuolemaan, myöhemmin mätkäistiin suuri sakko. Jos molemmat olivat naimisissa tahollaan, kyse oli kaksinkertaisesta huoruudesta, ja räävittömät avionrikkojat teloitettiin.

1600-luvun käräjäpöytäkirjat koostuvat paljon muustakin kuin rikoksista ja rangaistuksista. Miettisen mukaan ne ovat hyvin rikkaita lähteitä: niissä näkyy elämän koko kirjo.

Tuolloin käräjät olivat kuin iso väenkokous, jossa käsiteltiin niin maakauppoja ja autiotilan ottamista viljelyyn kuin sitä, että joku isännän roikale oli jättänyt piian palkan maksamatta.

Sitä sopikin ruotia, sillä piika oli palkkansa ansainnut. Ruotsin ajalla ei naisille ollut muita töitä tarjolla. Työtä oli kuitenkin pakko tehdä, sillä kaikki ihmiset, jotka eivät omistaneet maata, olivat niin sanotun palkollissäännön alaisia. Vetelehtijät saivat syytteen irtolaisuudesta.

Kuka?

Ruusujen ystävä

 Tiina Miettinen, 47, on historiantutkija Tampereen yliopistossa.

 Erikoistunut Ruotsin ajan länsisuomalaisiin piikoihin ja perheisiin.

 Kirjoittanut Satakunnan maakuntahistorian ja muita paikallishistorioita.

 Opettaa sukututkimusta Ahjolan kansalaisopistossa.

 Kunnostaa isovanhempiensa taloa Hauholla.

 Kasvattaa sen pihalla vanhoja ruusuja, varsinkin sellaisia, joihin liittyy tarina. Omistaa ruusujen sodan osapuolten Lancasterin ja Yorkin sukujen mukaan nimetyt ruusut.

Oli siis itsestään selvää, että rahvaan tytöt lähtivät lapsuudenkodistaan piikomaan. Silti Miettinen hämmästelee sitä, että monet 15-vuotiaat suuntasivat heti rippikoulun jälkeen toiseen pitäjään ja joskus ulkomaillekin, Tukholmaan tai Riikaan asti.

"He matkustivat, vaikka tiet ja kulkuvälineet olivat huonoja. Läheisiin ei oikein voinut pitää yhteyttä, sillä köyhä kansa ei osannut kirjoittaa."

Jos piika sitten palasi parin vuoden pestin jälkeen, hän oli hankkinut kokemusta ja uusia taitoja sekä laajentanut maailmankuvaansa. Hän jatkoi kelpo ammatissaan piikana tai meni naimisiin.

Nuorikko saattoi päätyä mutkikkaaseen perhekuvioon. Hän oli ehkä saanut aviottoman lapsen ja mies oli leski, jolla oli jo jälkeläisiä. Sitten uuteen liittoon syntyy yhteisiä lapsia.

Nykyisin uusperheen taustalla on ero ja uusi rakkaus. Ruotsin ajalla tavallisin tarina oli julma. "Järkytyin, kun huomasin, kuinka moni menetti jommankumman tai molemmat vanhempansa jo lapsena", Miettinen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!