Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tummat lautaset ja laihat lasit avuksi

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Myös astiat vaikuttavat lihomiseen ja laihtumiseen.

Kuluttajakäyttäytymisen professori Brian Wansik Cornellin yliopistosta antaa kirjassaan Slim by Design ohjeita keittiön järjestämiseen niin, että syöminen vähenee kuin itsestään.

Syö tummilta lautasilta

Jos ruoka erottuu huonosti lautaselta, sille lastaa enemmän syötävää. Wansinkin tutkimusryhmä kutsui 60 ihmistä ilmaiseen pastapuffettiin ja punnitsi vieraiden annokset.

Jos lautanen ja pasta olivat samaa väriä, lautaselle otettiin keskimäärin viidennes enemmän kaloreita.

Jos hankit itsellesi vain yhden astiaston, valitse tumma. Silloin ainakin aterian energiapitoisimmat osat pasta, riisi ja peruna erottuvat lautaselta.

Pane ruoka kaappiin

Esillä oleva ruoka tulee helposti syödyksi. Tutkimusryhmä kolusi 230 kotia Syracusassa New Yorkin osavaltiossa ja punnitsi asukkaat.

Naiset, jotka pitivät sipsikulhoa pöydällä, painoivat keskimäärin 3,6 kiloa enemmän kuin muut.

Sipsejäkin pahempi ansa olivat murot. Ne, joilla oli muropaketti näkyvillä painoivat 9,5 kiloa enemmän kuin ne, joiden murot olivat piilossa.

Tarjoile ruoka liedeltä

Perheissä, joissa ruoka otettiin lautaselle liedeltä tai sivupöydältä, syötiin viidennes vähemmän kuin niissä joissa kaikki ruokalajit katettiin ruokapöytään.

Jo parin askelen matkalla ehtii miettiä, onko vielä nälkä. Jos haluat saada perheen syömään enemmän vihanneksia, pane salattikulho keskelle pöytää.

Juo kapeista laseista

Ihminen arvioi juoman määrän nestepinnan korkeuden mukaan. Tutkimusryhmän kutsuilla vieraat kaatoivat korkeisiin laseihin 12 prosenttia vähemmän viiniä kuin laakeisiin laseihin, joiden tilavuus oli yhtä suuri.

Vielä dramaattisempi tulos saatiin kokeessa, johon osallistui 86 baarimikkoa. He panivat gintoniciin, viskiin ja rommikolaan 32 prosenttia enemmän alkoholia tehdessään drinkin laakeaan lasiin. Baarimikot järkyttyivät mittavirheestä, mutta kun testi uusittiin kahden minuutin päästä, he tekivät sen uudelleen.

Psykologisen mekanismin tiedostaminen ei tee tyhjäksi sen vaikutusta. "Älä kuvittele, että pystyt välttämään ansat, koska tunnet ne. Et pysty", Wansink varoittaa New Scientist -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!