Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunta tukee miljardeilla perunoita – Entä jos maataloustuet annettaisiin tieteelle?

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Hallitus leikkaa koulutuksesta ja tieteestä. Kun pääministeri Juha Sipilä puhui Helsingin yliopiston avajaisissa, hänet keskeyttivät äänekkäät protestit. Mutta puheessaan pääministeri sanoi, että leikkausten vastustajat kannattavat velaksi elämistä.

Niin, onko näin?

Poliitikot sanovat usein, että Suomen tulevaisuus on korkeassa osaamisessa ja teknologiassa. Mutta mihin valtio investoi?

Vapaan tieteen pääasiallisen rahoittajan Suomen Akatemian budjetti on 250 miljoonaa euroa. Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes rahoittaa tiedettä runsaalla 150 miljoonalla. Yliopistojen budjetti on kolme miljardia, mutta suurin osa yliopistojen toiminnasta on koulutusta. Myös sektoritutkimuslaitokset saavat paljon rahaa, mutta tiede ei ole kovin tärkeää niidenkään toiminnassa.

Samaan aikaan Talvivaaran kaivosta on tuettu lähes 500 miljoonan sijoituksin kahdessa vuodessa.

Yritystukien määräksi arvioidaan 800 miljoonaa.

Maataloutta tuetaan EU-tuet mukaan lukien vuosittain kolmella miljardilla.

Koska olen vakuuttunut siitä, että vapaan tieteen tukeminen on hyvä investointi, ehdotankin seuraavaa tieteellistä koetta.

Lakkautetaan maataloustuki aluksi vaikka viideksi vuodeksi. Tai armeija kaikkine aselajeineen, se on melkein yhtä kallis. Tai kerätään sama summa perumalla veronalennuksia ja puuttumalla harmaaseen talouteen. Annetaan se vapaalle tieteelle.

Koska tohtoritason tutkijan vuosittainen apuraha on 30 000 euroa, saamme maataloustukien hinnalla 100 000 tutkijaa. Se on neljä prosenttia Suomen työvoimasta, kaksi kertaa enemmän kuin maatalouden työllistävä vaikutus.

Saamme palkattua kaikki Suomen tutkijat. Kymmeniätuhansia tutkijoita muuttaa Suomeen myös muista maista. Suomi on nyt tieteen kansainvälinen Mekka.

Yhdet tutkijat luovat innovaatioita, sellaisia kuin vanhat suomalaiset keksinnöt tekstiviesti ja kännykkä. Niistä syntyy yritystoimintaa, taloutta. Ja toiset saavat oivalluksia, joista tulee tietoisuutta. Ymmärrystä siitä, keitä me olemme. Se on vielä tärkeämpää kuin talous.

100 000 tutkijaa muuttavat maailmaa miljoona kertaa enemmän kuin viljely tai Talvivaaran perusmetallit. Sittenkin, vaikka muutama tekisi myös nollatutkimusta.

Tiede on halvempaa kuin kotimainen peruna. Yhteiskuntamme uhoaa panostavansa tulevaisuuden teknologioihin, mutta se tukee miljardeilla pottuja ja sijoittaa uusiin oivalluksiin vaivaisia satoja miljoonia.

Ei ihme, jos olemme joskus hieman puusta pudonneen oloisia.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!