Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tummat lautaset ja kapeat lasit – neljä erilaista vinkkiä painon pudottamiseen

Jos painonhallinta perustuu itsekuriin, se on tuomittu epäonnistumaan. Joustava asenne vie pidemmälle.

Tiede
 
rio gandara hs
Esimerkiksi riisi erottuu paremmin tummalta kuin valkoiselta lautaselta.
Esimerkiksi riisi erottuu paremmin tummalta kuin valkoiselta lautaselta. Kuva: rio gandara hs

Tälläkin hetkellä joka kolmas suomalainen yrittää laihtua. Näin voi arvioida Finriski-väestötutkimuksesta, joka toistetaan viiden vuoden välein.

Viimeksi yli viideltä tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, yrittävätkö he nyt laihduttaa. Miehistä vastasi myöntävästi 32 prosenttia ja naisista 41 prosenttia.

Moni onnistuu laihduttamaan, mutta yleensä vain tilapäisesti. Muiden tutkimusten mukaan peräti yhdeksän kymmenestä laihtuneesta lihoo vanhaan painoonsa viiden vuoden aikana.

Usein kilot palaavat korkojen kera, ja painoa on lopulta enemmän kuin ennen laihdutusta.

Miksi pysyvä laihtuminen on niin vaikeaa?

Rio Gandara HS
Jos ruoka erottuu lautaselta huonosti, ruokailija lastaa sille enemmän syötävää.
Jos ruoka erottuu lautaselta huonosti, ruokailija lastaa sille enemmän syötävää.

Epäonnistuminen on edessä, jos laihdutus ja sen jälkeinen painon hallinta perustuvat tiukkaan diettiin ja ankaraan itsekuriin.

"Voimakas rajoittaminen ei toimi, koska sitä ei pysty jatkamaan kauan", sanoo kliinisen psykologian professori Raimo Lappalainen Jyväskylän yliopistosta.

Lappalaisen ryhmä on tutkinut painonhallinnan keinoja ja siihen vaikuttavia psykologisia mekanismeja.

"Itsekuri kuluu loppuun, se väsyy kuin lihas", sanoo ryhmän tohtoriopiskelija Essi Sairanen. Jo kehon toimintojen muuttuminen vaikeuttaa uuden painon pitämistä. Keventynyt keho kuluttaa vähemmän energiaa ja lihoo entistä helpommin.

Myös mieli potkii kurittajaansa vastaan.

"Jos halujaan ja tunteitaan pyrkii ankarasti kontrolloimaan, voi käydä niin että ne vain vahvistuvat", Lappalainen sanoo.

Kun itseltään kieltää herkut kokonaan, alkaa himoita niitä entistä kovemmin.

Ehdottomista päätöksistä repsahdettuaan ihminen pettyy itseensä ja saattaa luovuttaa kokonaan.

Tummat lautaset ja laihat lasit avuksi

Myös astiat vaikuttavat lihomiseen ja laihtumiseen.

Kuluttajakäyttäytymisen professori Brian Wansik Cornellin yliopistosta antaa kirjassaan Slim by Design ohjeita keittiön järjestämiseen niin, että syöminen vähenee kuin itsestään.

Syö tummilta lautasilta

Jos ruoka erottuu huonosti lautaselta, sille lastaa enemmän syötävää. Wansinkin tutkimusryhmä kutsui 60 ihmistä ilmaiseen pastapuffettiin ja punnitsi vieraiden annokset.

Jos lautanen ja pasta olivat samaa väriä, lautaselle otettiin keskimäärin viidennes enemmän kaloreita.

Jos hankit itsellesi vain yhden astiaston, valitse tumma. Silloin ainakin aterian energiapitoisimmat osat pasta, riisi ja peruna erottuvat lautaselta.

Pane ruoka kaappiin

Esillä oleva ruoka tulee helposti syödyksi. Tutkimusryhmä kolusi 230 kotia Syracusassa New Yorkin osavaltiossa ja punnitsi asukkaat.

Naiset, jotka pitivät sipsikulhoa pöydällä, painoivat keskimäärin 3,6 kiloa enemmän kuin muut.

Sipsejäkin pahempi ansa olivat murot. Ne, joilla oli muropaketti näkyvillä painoivat 9,5 kiloa enemmän kuin ne, joiden murot olivat piilossa.

Tarjoile ruoka liedeltä

Perheissä, joissa ruoka otettiin lautaselle liedeltä tai sivupöydältä, syötiin viidennes vähemmän kuin niissä joissa kaikki ruokalajit katettiin ruokapöytään.

Jo parin askelen matkalla ehtii miettiä, onko vielä nälkä. Jos haluat saada perheen syömään enemmän vihanneksia, pane salattikulho keskelle pöytää.

Juo kapeista laseista

Ihminen arvioi juoman määrän nestepinnan korkeuden mukaan. Tutkimusryhmän kutsuilla vieraat kaatoivat korkeisiin laseihin 12 prosenttia vähemmän viiniä kuin laakeisiin laseihin, joiden tilavuus oli yhtä suuri.

Vielä dramaattisempi tulos saatiin kokeessa, johon osallistui 86 baarimikkoa. He panivat gintoniciin, viskiin ja rommikolaan 32 prosenttia enemmän alkoholia tehdessään drinkin laakeaan lasiin. Baarimikot järkyttyivät mittavirheestä, mutta kun testi uusittiin kahden minuutin päästä, he tekivät sen uudelleen.

Psykologisen mekanismin tiedostaminen ei tee tyhjäksi sen vaikutusta. "Älä kuvittele, että pystyt välttämään ansat, koska tunnet ne. Et pysty", Wansink varoittaa New Scientist -lehdessä.

Paremmin toimii joustava laihduttaminen. Jos nyt tuli syötyä enemmän kuin tarpeeksi, seuraavalla aterialla voi syödä vähemmän. Säätely onnistuu pitkän päälle pienillä valinnoilla. Niitä täytyy vain olla valmis tekemään lopun ikää.

Tärkeää on myös aterioida säännöllisesti eikä kerryttää nälkää. Kun jättää lounaan väliin, illalla tulee helposti ahmittua monin verroin.

"Kylläisyyden tunnistaminen ei silloin onnistu ajoissa," Sairanen sanoo.

Ihminen syö usein myös muuhun kuin todelliseen nälkään. Tyynnytämme ikäviä tunteita syömällä. Ympäristö antaa runsaasti vihjeitä, että olisi sopiva hetki napostella, ja moni syö lähes jatkuvasti.

Jos olet totuttautunut syömään televisiota katsellessa, pelkkä television ääreen istuminen herättää ruokahalun.

Evoluution myötä meillä on erityinen viehtymys rasvan ja sokerin yhdistelmiin, ja sokerimunkkeja on tarjolla rautakaupassakin.

Kun ateriaan kuuluu monta ruokalajia, syömme enemmän. Kylläisyyden mekanismi toimii näet siten, että tulemme kylläisiksi yhteen makuun kerrallaan.

Tuhoon tuomittu painonhallinnan strategia on itsen kova kontrollointi ympäristössä, joka on täynnä houkutuksia.

Viisaampaa on karsia läheltään ylimääräiseen syömiseen johtavia yllykkeitä.

Tuloksellisempaa on myös tähdätä pieniin kuin suuriin saavutuksiin.

"Ylipainoiselle jo viiden prosentin laihtuminen on terveysteko", sanoo ravitsemustieteen dosentti Satu Männistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Laihduttaminen on haitallista, jos seurauksena on jojoilu ja painon nousu. Koska kestävä laihtuminen on niin vaikeaa, kannattaa satsata siihen, ettei liho.

"Aikuisiässä lihotaan keskimäärin puoli kiloa vuodessa. Jo tämän painonnousun pysäyttäminen on onnistuminen", Männistö kannustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!