Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internet leviää avaruuteen – satoja netti­satelliitteja kohoaa taivaalle lähivuosina

Tiede
 
Kimmo Taskinen HS
1. Iridium, Satelliittien määrä: 66, Sijoituskorkeus: 780 km, Paino: 860 kg, Internetin kaistaleveys: 1,5 megabittiä sekunnissa asiakasta kohti, Etu: Iridium on pyörittänyt satelliittien verkkoa vuosikymmeniä, Haaste: tekniikka on ehkä liian vanhaa2. OneWeb, Satelliittien määrä: 648, Sijoituskorkeus: 1 200 km, Paino: 110 kg, Internetin kaistaleveys: 8 gigabittiä sekunnissa satelliittia kohti, Etu: perustaja Greg Wyler perusti myös O3B:n, Haaste: suunnittelee käyttävänsä Virgin Galactic -yhtiön LauncherOne-rakettia, joka ei ole vielä vienyt mitään avaruuteen3. O3b, Satelliittien määrä: 12–100, Sijoituskorkeus: 8 000 kilometriä, Paino: 700 kiloa, Internetin kaistaleveys: 160 gigabittiä sekunnissa satelliittia kohti, Etu: tarjoaa jo internetyhteyksiä useisiin maihin,Haaste: korkea kiertorata, mikä hidastaa yhteyksiä4. SpaceX, Satelliittien määrä: 4 000, Sijoituskorkeus: 1 100 km, Paino: 100–500 kiloa, Internetin kaistaleveys: ei ole kerrottu, Etu: yritys veisi avaruuteen todella paljon satelliitteja, Haaste: vasta idea-asteella
1. Iridium, Satelliittien määrä: 66, Sijoituskorkeus: 780 km, Paino: 860 kg, Internetin kaistaleveys: 1,5 megabittiä sekunnissa asiakasta kohti, Etu: Iridium on pyörittänyt satelliittien verkkoa vuosikymmeniä, Haaste: tekniikka on ehkä liian vanhaa2. OneWeb, Satelliittien määrä: 648, Sijoituskorkeus: 1 200 km, Paino: 110 kg, Internetin kaistaleveys: 8 gigabittiä sekunnissa satelliittia kohti, Etu: perustaja Greg Wyler perusti myös O3B:n, Haaste: suunnittelee käyttävänsä Virgin Galactic -yhtiön LauncherOne-rakettia, joka ei ole vielä vienyt mitään avaruuteen3. O3b, Satelliittien määrä: 12–100, Sijoituskorkeus: 8 000 kilometriä, Paino: 700 kiloa, Internetin kaistaleveys: 160 gigabittiä sekunnissa satelliittia kohti, Etu: tarjoaa jo internetyhteyksiä useisiin maihin,Haaste: korkea kiertorata, mikä hidastaa yhteyksiä4. SpaceX, Satelliittien määrä: 4 000, Sijoituskorkeus: 1 100 km, Paino: 100–500 kiloa, Internetin kaistaleveys: ei ole kerrottu, Etu: yritys veisi avaruuteen todella paljon satelliitteja, Haaste: vasta idea-asteella Kuva: Kimmo Taskinen HS

Viikko sitten kohosi taas satelliitti avaruuteen, tällä kertaa Baikonurista Venäjältä.

Niitä riittää. Silti Inmarsat edustaa uutta avaruusaikaa. Satelliitissa on laajakaista, joka välittää tietoa 50 megabittiä sekunnissa – internetissä.

Satelliitin lähetti Global Xpress -yhtiö. Kun se saa neljännen satelliittinsa taivaalle ensi vuonna, sen verkko kattaa koko maailman.

Tulossa on seuraajia. Uuden ajan avaruuskilpa on alkanut. Nyt kisataan laajakaistoista. Internet menee avaruuteen. Sieltä on mahdollista välittää dataa kaikkialle.

Markkinoita riittää. Kansainvälinen teleliikenteen unioni ITU arvioi vuonna 2014, että noin puolet maapallon asukkaista on vielä vailla internet-yhteyttä.

Suuri osa heistä on syrjäisillä seuduilla, joille ei ole vedetty kaapeleita. Näitä alueita on paljon köyhissä maissa.

Avaruuden internetistä pääsisivät lisäksi hyötymään valtameriä kulkevat laivat ja lentomatkustajat.

Avaruudessa on myös mahdollista kiertää säännöksiä, joilla valtiot pyrkivät kahlitsemaan netin toimintaa. Sensuuri käy vaikeaksi.

Monet isot telealan yritykset ja satelliittiyhtiöt ovat kertoneet hankkeistaan viedä internet avaruuteen.

Jos ne kaikki toteutuvat, kohoaa taivaalle tuhansia uusia satelliitteja jo 2020-luvun alkuun mennessä. Nyt Maan ympärillä kiertää noin tuhat toimivaa satelliittia.

Netti avaruudessa mahdollistuu, koska satelliitit ovat pienentyneet ja halventuneet. Kun elektroniikka on kutistunut, myös kustannukset ovat halventuneet kovaa vauhtia.

Satelliitin painoa voi vähentää tekemällä sellaisia antenneja, jotka avautuvat vasta avaruudessa. Antennin täytyy kestää vain painottoman tilan mikrogravitaatiota.

Yhteydenpitoon Maan kanssa riittää alle 40-senttinen antenni, jos se on tietokoneella tarkkaan ohjattu ja suunnattu.

Pieniä satelliitteja voi lähettää taivaalle yhden ainoan kantoraketin nokassa satamäärin.

Avaruuden internet välittää jo dataa, mutta nykyisellään sillä on yksi iso ongelma.

Satelliitit kiertävät maapalloa noin 36 000 kilometrin korkeudessa. Viesti käy ensin ylhäällä avaruudessa. Sieltä se välitetään toiseen paikkaan alas. Siinä syntyy yhteyteen helposti yli sekunnin viive.

Tämä viive sopii television katseluun, mutta internetin käyttäjille se on ehdottomasti liikaa. Lisäksi välitys vaatii todella isot antennit. Ainakaan videota ei voi katsoa.

Myös chattaaminen ja pelaaminen on mahdotonta satelliitin välityksellä. Siksi taivaallisen internetin käytö on toistaiseksi vähäistä.

Internetin välittäjien on tultava alemmas.

Mitä matalammalla internetsatelliitti on, sitä nopeammin yhteys pelaa. Sitä enemmän tarvitaan myös satelliitteja, koska yksi kattaa pienemmän osan maapalloa.

Ainakin viisi yhtiötä suunnittelee palveluja 200–600 kilometrin korkeuteen.

Peliin on ilmoittautunut myös joukko pieniä start up -yrityksiä.

Satelliitin osia voi ostaa kaupan hyllyiltä. Kuljetuksesta huolehtii kantoraketti, jonka kärkitilasta saa vuokrata paikan satelliitilleen. Minisatelliitin vakiokooksi on muodostunut yhdysvaltalaisen Cubesatin mitta eli 10x10x10 senttiä.

Jos kaikki tekniikka ei sovi yhteen kuutioon, niitä voi yhdistää kaksi tai kolme.

Suunnitteilla on myös internet-satelliitteja, jotka kokoavat itse itsensä. Osat liittyvät toisiinsa vasta Maan kiertoradalla ja muodostavat siellä yhden satelliitin.

Mahtuuko avaruuteen satoja uusia satelliitteja?

Vaikka avaruudessa on tietysti tilaa järjettömyyksiin saakka, tunkevat sadat uudet satelliitit samoille kiertoradoille.

Niitä tulee myös paljon samoille radioaalloille. Jos ne käyttävät samoja taajuuksia, niiden viestit häiritsevät toisiaan.

Ongelman ratkaisuksi on tarjolla hyvä mutta kallis vaihtoehto, valo. Laservalo on tiivistä, tarkkaa ja pakattua. Se voi kantaa paljon informaatiota eli bittejä.

Laseria on avaruudessa jopa helpompi käsitellä kuin radioaaltoja.

Oikaisu 9.9. Jutussa väitetään, että Baikonurin avaruuskeskus on Venäjällä. Baikonur sijaitsee Kazakstanin tasavallassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!