Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huostaan otetuille kasaantuu rikoksia ja teiniraskauksia

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Viime vuosina Suomessa on ollut huostaanotettuna noin 10 000 lasta.

Tutkimustietoa lastensuojelun vaikuttavuudesta on vähän sekä Suomesta että kansainvälisesti.

Vuonna 2013 julkaistiin tutkimus, jossa oli seurattu huostaan otettujen lasten taivalta viiden vuoden ajan. Tutkimusta varten haastateltujen sosiaalityöntekijöiden arvioiden mukaan 86 prosentilla lapsista tilanne oli parempi kuin ennen huostaanottoa.

Huostaanotetuille kasaantuu kuitenkin teiniraskauksia, mielenterveysongelmia ja rikoksia. He käyvät keskimäärin vähemmän kouluja ja tienaavat vähemmän kuin muut. Eriarvoistuminen on tosin usein alkanut ennen huostaanottoa, monesti jo kohdussa.

Vähiä tutkimuksia on käytetty tutkijoiden mielestä myös väärin. Vuonna 2004 tanskalainen tutkimuslaitos julkaisi raportin, jonka yksi havainto oli, että laitoksiin sijoitetut lapset menestyivät nuorina aikuisina paljon heikommin kuin muut samanikäiset. Tanskalaiset kunnat tarttuivat tähän yksityiskohtaan ja alkoivat leikata sen perusteella rahaa lasten ja nuorten laitossijoituksista.

Sen sijaan alettiin suosia edullisempaa perhehoitoa, vaikka tutkimus kertoi myös, että laitoksiin sijoittamisesta oli lapsille apua. 

 Lähde: Tarja Heino, Lastensuojelun pirullinen tehtävä. Artikkeli teoksessa Johanna Lammi-Taskula & Sakari Karvonen (toim.), Lapsiperheiden hyvinvointi, THL 2014.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!