Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolinsyy paljasti haukan alkuperän

Tiede
 
Carina Beyer
Muumioituneen tuulihaukan ruokatorveen oli juuttunut hiiri.
Muumioituneen tuulihaukan ruokatorveen oli juuttunut hiiri. Kuva: Carina Beyer

Egyptiläiset muumioivat muinoin kymmeniä miljoonia eläimiä. Niiden joukossa oli tuhansia jalohaukkoja.

Haukkojen runsaus muumioituneiden eläinten joukossa on askarruttanut arkeologeja. Mistä egyptiläiset vaikeasti pyydystettäviä luonnonvaraisia siivekkäitä saivat? Olivatko linnut löytyneet kuolleina? Pyydystettiinkö aikuisia lintuja ansoilla tai verkoilla? Vai kerättiinkö poikasia suoraan pesästä?

Onnekas löytö paljasti, mistä egyptiläiset haukkansa saivat. Kairon amerikkalaisen yliopiston ja eteläafrikkalaisen Stellenboschin yliopiston tutkijoiden mukaan egyptiläiset kasvattivat haukkansa. Tähän viittaa muumioitunut tuulihaukka, jota oli heidän mukaansa pakkosyötetty.

Tomografiakuvassa paljastui, että haukan vatsassa oli jäänteitä varpuslinnusta ja yhdestä hiirestä. Kuolinsyy oli toinen hiiri, joka oli jumittunut linnun ruokatorveen. Haukkoja oli ehkä ruokittu väkipakolla, jos ne eivät muuten syöneet.

Löytö oli onnekas, sillä tuulihaukka ei ollut saanut samaa muumiointia kuin linnut yleensä. Muumioitavilta yksilöiltä poistettiin yleensä sisäelimet, ja niiden mukana katosivat myös todisteet lintujen viimeisestä ateriasta. Tutkimuksen julkaisi Journal of Archaeological Science.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!