Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajalta tuli turpaan – tutkijat keräävät kokemuksia lastensuojelun pimeästä puolesta

Silti Katsa Viitamäki muistelee Pernasaaren koulukotia hyvällä. Jyväskylän yliopiston tutkijat keräävät kokemuksia lastensuojelun pimeästä puolesta.

Tiede
 
Pernasaaren koulukotiin kuului myös suljettu osasto, Leppäniemen “pienoisvankila.”
Pernasaaren koulukotiin kuului myös suljettu osasto, Leppäniemen “pienoisvankila.”

Tarkoitus on käsitellä lasten sijaishuollon historian synkkiä hetkiä. Katsa Viitamäki pohtii, onko hän sopiva haastateltava.

"Ei minulla ole oikeastaan kertoa kuin kaksi tapausta Pernasaaresta. Kaksi kertaa sain opettajilta turpaan, mutta näin jälkeenpäin ajatellen nekin olivat omaa syytä", Viitamäki, 46, kertoo.

Hän muistelee Laukaalla toiminutta Pernasaaren koulukotia, jossa hän oli vuosina 1982–1984, yläasteikäisenä.

"Kerran oltiin ruokajonossa, kun edessä oli nuorempia jätkiä, jotka ohitin. Opettaja käski takaisin, ja minä siihen, että en vittu sitten syö ollenkaan. Opettaja löi nyrkillä naamaan, ja minä tulin hiljaa takaisin jonoon", Viitamäki muistelee.

"Toisella kertaa lässytin jotain luokassa, kun opettaja totesi, että no niin Viitamäki, käytävään. Se tuli perässä ja heitti mitään sanomatta naama edellä betoniseinään. Kyllähän minä siitä hiljenin."

Holger Eklund
Pernasaaren suljetulla puolella nuoret joutuivat vielä 1964 kaltereiden taakse. Ne poistettiin 1970-luvulla.
Pernasaaren suljetulla puolella nuoret joutuivat vielä 1964 kaltereiden taakse. Ne poistettiin 1970-luvulla.

Viitamäen kokemukset eivät ole poikkeuksellisia. Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat keränneet viime syksystä lähtien tarinoita Lastensuojelun menneisyys -tutkimusta varten. Tähän mennessä he ovat haastatelleet noin 260 suomalaista, joista suurin osa ollut vuosien 1937–1983 aikana sijoitettuna joko sijaisperheeseen tai lastensuojelun laitokseen. Joukossa on myös työntekijöitä ja sivustaseuraajia.

"Lapset ovat kohdanneet fyysistä, henkistä ja seksuaalista väkivaltaa, eikä monella ole ollut ketään, jolle siitä uskaltaisi kertoa", projektitutkija Johanna Koivisto kertoo.

Tämä ei tullut tutkijoille yllätyksenä. Vastaavia selvityksiä on viime vuosina tehty muissa Pohjoismaissa, Brittein saarilla, Hollannissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, ja tulokset ovat olleet samankaltaisia. Tutkimuksen toimeksiantaja on sosiaali- ja terveysministeriö. Selvityksen tarkoitus on tuoda epäkohdat päivänvaloon ja ottaa niistä oppia. Raportin on määrä ilmestyä ensi maaliskuussa.

Viitamäki ei syytä menneisyydestään kotioloja. Vanhemmat erosivat, ja hänen äitinsä alkoholisoitui, mutta ongelmat koulussa ja poliisin kanssa alkoivat jo aiemmin.

Kahdeksannen luokan alussa hänet passitettiin Pernasaaren koulukotiin eli "Pernikseen". Ensin Viitamäki joutui koulukodin yhteydessä toimivaan Leppäniemen pienoisvankilaan.

Leppäniemi oli perustettu niitä lapsia ja nuoria varten, joiden kanssa mitkään muut laitokset eivät pärjänneet. Kalterit huoneista poistettiin jo 1970-luvulla, mutta niiden tilalle pieneen ikkunaan tuli panssarilasi. Ovat menivät lukkoon yhdeksältä illalla ja aukesivat aamulla.

"Minulla se ei tuntunut missään, olin sen verran monta vuorokautta istunut putkissa. Mutta oli myös nuorempia, seiskaluokkalaisia. Kyllä siellä äitiä rääyttiin öisin", Viitamäki muistelee.

Viitamäki palasi Leppäniemeen kaksi kertaa. Koulukodista pääsi kolmen viikon välein viikonloppulomalle kotiin Seinäjoelle, ja kaksi kertaa Viitamäki jätti palaamatta. Rangaistuksena oli aina kolme tai neljä viikkoa Leppäniemessä suljetulla osastolla.

Toisella kertaa hän pyöri ympäri Suomea varastetuilla autoilla kavereidensa kanssa, kunnes he jäivät kiinni Kouvolan uimahallissa. Ennen Leppäniemeen palautusta he olivat pidätettyinä noin kaksi viikkoa, 14–15-vuotiaat pojat. Rötösteltyä oli tullut eri puolilla Suomea, ja samojen paikkakuntien poliisilaitoksissa heitä sitten kierrätettiin.

"Sitä en sulata vieläkään, ei todellakaan menty minkään lain puitteissa."

Joitakin lapsia kohdeltiin sijaisperheissä ja laitoksissa kaltoin pitkään, mutta toiminta sai jatkua, koska valvonta oli usein olematonta.

"Moni haastateltavista on sanonut, että valvonta ei ole heille asti näkynyt. Sosiaalitoimistosta saattoi joku käydä esimerkiksi kerran vuodessa, mutta lasta ei ole kuultu silloinkaan", Johanna Koivisto sanoo.

Vielä 1960-luvulla huostaan otetut lapset nähtiin monissa sijaisperheissä ilmaisena työvoimana.

"Sijaisperheille on maksettu siitä, että he huolehtivat lapsesta, ja kun lapsi vielä tekee töitä, se on ollut aika merkittävä taloudellinen etu", Koivisto toteaa.

"Kotitöitten tekeminen on varmasti ollut yleinen kasvatuskeino perheessä kuin perheessä, mutta sijaislapsilla ei välttämättä ole ollut vapaa-aikaa siinä määrin kuin muilla, tai sitten perheen työt on teetetty sijaislapsilla, jotta omat lapset saavat leikkiä."

Suomen ensimmäinen lastensuojelulaki astui voimaan 1936. Sitä kutsuttiin yleisesti huostaanottolaiksi, sillä huostaanotto oli lastensuojelun yleisin toimenpide. Se tarkoitti usein lapsen ja hänen biologisten vanhempiensa yhteyden katkeamista. Kun lautakunta on päättänyt ottaa lapsen tai nuoren henkilön huostaansa, menettävät vanhemmat oikeutensa hänen hoitamiseensa ja kasvattamiseensa, ja tämä oikeus siirtyy huoltolautakunnalle. Vuonna 1937 huostaan otettuna oli 32 352 lasta.

Huostaan otettiin yleensä kahdesta syystä: ne lapset, joiden vanhemmat olivat kuolleet tai eivät muuten pystyneet pitämään jälkikasvustaan huolta, ja ne, jotka kuntien sosiaalilautakunnat katsoivat liian pahatapaisiksi.

"Oli vahva ajatus, että pahat tavat pitää kitkeä pois. Jos omat vanhemmat eivät siihen pystyneet, koulukoti hoiti opettamisen", Koivisto kuvaa.

1970-luvulla alkoivat yleistyä avohuollolliset toimenpiteet kuten neuvonta, ohjaus ja valvonta. Vuonna 1983 huostaan otettuja oli enää 8 537. Seuraavana vuonna astui voimaan toinen lastensuojelulaki, joka lähti lapsen oikeudesta turvalliseen ja tasapainoiseen elämään. Viranomaiset myös velvoitettiin olemaan yhteistyössä lapsen vanhempien kanssa. Lakia on uudistettu viimeksi vuonna 2014. Viime vuosina Suomessa on ollut huostaanotettuna noin 10 000 lasta.

Kun Viitamäki pääsi seitsemänneltä luokalta, hänen keskiarvonsa oli 5,01. Poissaolotunteja oli syyslukukaudella 251, keväällä 367. Ensimmäisenä vuonna Pernasaaressa koulunkäynti ei kiinnostanut paljon sen enempää, mutta yhdeksännellä luokalla hänen keskiarvonsa oli jo 7,05. Viitamäki oli huomannut, että hyvä käytös palkittiin: saattoi päästä yksin kalaan tai katsomaan Jypin peliä Jyväskylän jäähalliin.

Niitä turpaan vetäneitä opettajia lukuun ottamatta hän muistelee Pernasaaren opettajia ja etenkin ohjaajia kunnioituksella.

"Pääpiirteittäin meillä oli erittäin mukavat ja ammattitaitoiset opettajat ja ohjaajat. Ei se opiskelukaan niin kauhean tiukkaa ollut."

1980-luvun loppu häneltä sujuikin varsin siististi: oli työ ja pitkä parisuhde. 1990-luvulla viina kuitenkin vei. Monelta Pernasaaren aikaiselta ja jälkeiseltä kaverilta se vei myös hengen.

"Lopetin laskemiseen 30:een. Pari on mennyt ihan normaalisti, muut ovat tappaneet itsensä tavalla tai toisella."

2000-luvulla Viitamäki nousi kuitenkin jaloilleen. Hänellä on tytär, vaimo ja työpaikka neljän kehitysvammaisen avustajana. Ainoa pahe on tupakka.

Viitamäki arvelee, että hänelle Pernasaari saattoi olla hyväkin ratkaisu, vaikkei se koko 90-luvun kestänyttä ryyppyputkea estänytkään.

Hän muistelee Pernasaaren aikoja vapautuneesti. Niihin ei liity traumoja eikä salaisuuksia. Kuri oli kova, mutta silloin kun ohjaajat ja opettajat olivat reiluja, sen pystyi hyväksymään.

"Tänä päivänähän kauhistellaan, millaista on ollut koulukodeissa 1980-luvulla. Minun mielestäni saataisiin olla samoilla linjoilla vielä tänä päivänäkin. Opettajilta ja ohjaajilta on otettu kaikki oikeudet pois, ei saa edes sormenpäällä koskea. Siinä mennään niin väärään suuntaan kuin voi."

Petteri Kivimäki
Pernasaaren koulukoti lopetettiin 1994. Paikasta tuli Laukaan avovankila.
Pernasaaren koulukoti lopetettiin 1994. Paikasta tuli Laukaan avovankila.

Osa tutkijoiden haastattelemista on Johanna Koiviston mukaan samanlaisia kuin Katsa: he ovat käsitelleet menneisyyttään, ja siitä puhuminen on helppoa.

"Mutta osalle se on tosi vaikeaa. Saatamme olla ensimmäisiä ihmisiä, joille he kertovat näistä asioista. Eikä meillekään missään nimessä ole pakko vastata. Kaikki haastatellut ovat vapaaehtoisia", Koivisto sanoo.

Koivisto muistuttaa, että monella – toivottavasti suurimmalla osalla – kokemukset sijaishuollosta ovat hyviä. Se voi unohtua, kun kerätään nimenomaan huonoja kokemuksia.

"Olemme kuitenkin kuulleet niin paljon kokemuksia kaltoin kohtelusta, ettei niitä voi ohittaa marginaali-ilmiönä", Koivisto toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!