Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maapallon öljy- ja kaasuvarat riittävät ainakin 1985 saakka

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Syyskuussa 1965. Öljyä ja maakaasua riittää kaikkien tarpeiden tyydyttämiseen vuoteen 1985 ja kauan sen jälkeenkin, lausui John Berkin, yksi Shell-yhtymän seitsemästä toimitusjohtajasta, Englannin tieteenedistämisseuran järjestämässä energiakokouksessa Cambridgessa.

Kaikista päinvastaisista todisteista huolimatta eräät vielä nytkin ottavat huomioon vain tämän hetken todetut öljyvarat, Berkin lausui, unohtaen kokonaan maailman todellisten öljy- ja kaasuvarojen muodostaman vastaavan reservin.

Vuosikausia olemme saaneet kuulla, miten öljy kohta loppuu maailmasta. Mutta todellisuudessa on aina ollut runsaasti tarjontaa kaikkien tarpeiden tyydyttämiseksi, miten jyrkästi kulutuskäyrä onkin noussut.

  – Tällä hetkellä todetut öljyvarat – niillä tarkoitetaan jo löydettyjä määriä, joiden tuotanto on taloudellisesti mahdollista nykyisin menetelmin – ovat noin 33 kertaa suuremmat kuin nykyinen vuosikulutus (tämä on noin 1.500 miljoonaa tonnia). Tuotantotekniikan parantuessa voidaan suurempi osa maanalaisista öljyvaroista kannattavasti nostaa.

Mutta todettujen öljyvarojen takana ovat todelliset öljyvarat – kaikki se öljy ja kaasu, jonka arvioidaan olevan olemassa ja tuotettavissa. Geologisten arvioiden mukaan tavanomaisia öljy- ja kaasuvaroja on ehkä 5 tai 10 kertaa enemmän kuin nykyisiä tunnettuja öljyvaroja.

Lisäksi on jo löydetty suuria tervahiekka- ja öljyliuske-esiintymiä. Niistä öljyä voidaan tuottaa erikoismenetelmin. Athabascan tervahiekka-alue Kanadassa sisältää enemmän öljyä kuin kaikki maailman todetut öljyvarat. Toinen huomattava samanlainen esiintymä sijaitsee itä-Venezuelassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!