Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnteon ihannointi on hämmentävää, koska inhimillisen kulttuurin kehitys perustuu työn välttelyyn

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Noin vuosi sitten National Geographic -lehti julkaisi artikkelin suurten lihansyöjäkissojen energiankäytöstä. Gepardi juoksee melkeinpä sataa jahdatessaan ruokaansa – siinäpä meille loistoesimerkki olennosta, joka tekee tosiaan töitä ruokansa eteen!

Vaan ei. Keskivertogepardi ei spurttaa, ellei saalis ole varma, ja käyttää vuorokaudessa vain 2 000 kilokaloria.

Puuma optimoi loikkauksessa käyttämänsä voiman vertaamalla sitä saaliin kokoon.

Ihmisillä tehdyissä juoksumattokokeissa koehenkilöt valitsevat aina vaistomaisesti askelluksen, joka kuluttaa tavoiteaikaan pääsemiseen vähiten energiaa. Kaikki nisäkäslajit säätelevät tehokkuuttaan tarpeen mukaan, ja se näkyy myös ihmisten käytöksessä. Leppoisana päivänä konttorissa muutaman sähköpostin lähettämiseen saa menemään tunteja ja kiirepäivinä taas suoritusten määrä nousee dramaattisesti.

Runsaan työnteon ihannointi on hämmentävää, kun lähes koko inhimillisen kulttuurin kehitys perustuu nimenomaan työn välttelyyn. Antiikin aikaan tiede ja taide kehittyivät, koska orjat tekivät rutiinityöt. Nykyään länsimaissa suurimman osan yksitoikkoisista, aikaa ja voimia vaativista töistä tekevät koneet.

Miksi olemme kehittäneet kaiken tämän tekniikan, jos edelleen ideaalina pidetään vuorokauden kolmasosan viettämistä muka elannon hankinnassa, vaikka itse asiassa palkkaa maksetaan läsnäolosta? Viime aikojen poliittisissa keskusteluissa väläytetty työajan pidentäminen ei yksinään tuota mitään lisäarvoa, jos itse työn määrä tai siitä tekijälle koituvan hyödyn määrä ei lisäänny.

Ennen sai sitä enemmän polttopuuta, mitä enemmän jaksoi pilkkoa: panoksen ja tuotoksen suhde oli konkreettinen ja suora. Enää niin ei ole, eikä vaurautemme ja hyvinvointimme korreloi työnteon määrän kassa.

Keräilijäyhteisöissä on aivan tavallista, että vuorokauden ravinto saadaan kasaan parissa tunnissa ja loppupäivä omistetaan levolle ja luovuudelle.

Olemme pohjimmiltamme Homo ludens emmekä Homo laboriosus. Jos minä saisin päättää, lyhentäisin työpäivän kuusituntiseksi. Perinteisillä kahdeksan tunnin työpaikoilla tehtäisiin kaksi vuoroa. Pankeissa, valtion virastoissa ja vastaavissa voisi asioida joustavasti, koska ne olisivat auki kaksitoista tuntia. Kun lakisääteisiä taukoja voisi vähentää, tiivis työsuoritus olisi todennäköisesti hyvin lähellä kahdeksan tunnin tasoa.

Työpaikat lisääntyisivät, toimistorakennukset eivät seisoisi tyhjillään, työssä jaksaminen paranisi ja säännölliseen työhön voisi niveltää perheen, opiskelun ja harrasteet aivan uudella tavalla.

Korjaus 16.9. klo 11: sana laborus korjattu muotoon laboriosus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!